Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Kerbela Hadisesi ve Osmanlı´da Aşure Geleneği´ni konuştu.
Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi´nde düzenlenen söyleşide İslam tarihinin en acı olaylarından biri olan Kerbela hadisesini ele alan Erhan Afyoncu, ?Osmanlı´da tahta çıkan 36 padişah vardır. Ancak tahta çıkmayan yüzlerce şehzade vardır. Bunların içinde Ali isminde olan birçok kişi vardır. Osmanlı Ali ve Bekir ismini koymaz derler. Bu doğru değildir. Osmanlı ehlibeyt sevgisine sahiptir. Kerbela bölgesindeki türbelere ve mezarlara hep sahip çıktı? dedi.
?HZ. HÜSEYİN´İN AHLAKIYLA AHLAKLANMALIZ?
Kerbela hadisesinin ancak tarihi arka planına bakarak ve Hz. Hüseyin´i tanıyarak anlaşılabileceğini belirten Afyoncu, ?Hz. Hüseyin bizim mutlaka okumamız gereken bir sahabe. Bizim bir rehber mantığıyla, onun ahlakıyla ahlaklanıp hayatımıza şekil vermemiz gerekiyor. Hz. Hüseyin Mekke´de kavga olsun, hürmetsizlik edilsin istemiyor. Bu nedenle Mekke´den ayrılıyor. Yolda bir rüya görüyor ve o rüyadan sonra ısrarla yoluna devam ediyor. Hz. Hüseyin şehit olmuştur ancak bu ona Allah´ın ikramıdır? diye konuştu.
?OSMANLI´DA DUALARLA AŞURE YAPILIP HALKA DAĞITILIYOR?
Osmanlı´daki aşure geleneğinden de bahseden Erhan Afyoncu, ?Aşure´nin iki boyutu var. Hz. Nuh´un gemisinin bir dağa oturması ve ellerindeki malzemelerle aşure yapmaları. İkincisi ise muharrem orucu tutmak; aşureyi o rituele bağlı olarak yapmak. Birisinde matem birisinde ise kutlama olarak yapılıyor. Osmanlı´da ise sulh sağlandığını görüyoruz. Bektaşi dergahlarında Şiiler, Aleviler matem için yapıyorlar. Sunniler ise zalime lanet, mazluma rahmet okuyor. Osmanlı sarayında ise Yasinlerle, dualarla aşure yapılıp halka dağıtılıyor. Aşure aslında bir ortak kültürü, kabulü oluşturuyor? dedi.
Söyleşi sonunda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Nurettin Çevik, katılımcıların soruları yanıtlayan Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Doç. Dr. Coşkun Yılmaz´a teşekkür ederek çiçek verdi.