İstanbul Gündemi

Akın Gürkan 1999 depreminin öncesi ve sonrasını konuştu

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
24 Ağustos 2022 Çarşamba 14:26

1999 Büyük Marmara depremi İstanbul’u ağır bilançolarla sonuçlandırdı. Hem maddi hem manevi büyük kayıplar verilen depremden sonra birçok değişim meydana geldi. Bu değişimler kimi zaman yarar verirken kimi zaman zarara sebep oldu.

GÜRKAN, ‘MÜHENDİS VE MİMARLAR EKONOMİK KAYGILARDAN DOLAYI İŞLERİNİ YAPAMADI’

Depremin acı tablosunu hatırlatarak konuşmaya başlayan İBB Başkan Vekili İnş. Müh. Akın Gürkan, ‘1999 depremi ağır hasar ve travmalar yaratan bir depremdi. Maddi manevi büyük kayıplara sebep oldu. İki sene önce yaşadığımız İzmir depremi de İstanbul depreminin bir habercisiydi. Bizleri korkuttu. Ben bir inşaat mühendisiyim. 1947 yılında ilk deprem yönetmeliği başladı. Günümüze kadar çok değişti. Bir binanın mühendislik kontrolünden geçmesi çok önemliydi. TUS adını verdiğimiz Teknik Uygulama Sorumluluğu oluşturuldu. Bu sisteme göre her inşaata bir makine mühendisi, bir elektrik mühendisi, bir inşaat mühendisi ve bir mimar atanıyor. Böylece inşaat kontrol altında tutuluyordu. Tabii bir zaman sonra mimarlar, mühendisler işlerin başına ekonomik kaygılardan dolayı gelmemeye başladı. Dolayısıyla bir denetim sağlanamıyordu.’ ifadelerini kullandı.

‘YIKILAN BİNALARIN DENETİME GİRMEDİĞİNİ GÖRDÜK’

Depremde yıkılan binaların eksikliklerini net bir şekilde gördüğünü aktaran İBB Başkan Vekili  Akın Gürkan, ‘1999 deprem bölgesini incelediğimizde yıkılan binaların hiçbir şekilde denetime girmediğini açık ve net şekilde gördük. Bazı yaptırımların olmamasından çok ağır sonuçlara sebep verildi. Kolonda kullanılması gerekilen bağ telleri kullanılması gerekilen miktardan daha az miktarda kullanıldığını gördük. Malzemeler tam sağlansa da kalfalar işi yarım yapmış.’ açıklamasını yaptı.

‘HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF’

Şantiye şefinin bir inşaat için çok önemli olduğunu vurgulayan  Akın Gürkan, ‘2007’de yeni bir deprem yönetmeliği çıktı. TUS adını verdiğimiz Teknik Uygulama Sorumluluğu tamamen kalktı. Yapı denetim firmaları ortaya çıktı. Biz inşaat mühendisleri bakanlığa bir çağrıda bulunduk. O da her şantiyeye bir şefin düşmesi isteğiydi. Şimdi bakıyoruz bir şef, onlarca şantiye de karşımıza çıkıyor. Böyle olmaz. Bir şef sadece bir şantiyeyle ilgilenmeli. Şantiye şefi sürekli inşaatta olmalı. Şantiye şefinin görevi çok önemli. Buradan tekrar bakanlıktan talep ediyoruz.’ dedi.

Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi