Avrasya Tüneli, 700 mühendis ve 12.000´den fazla kişinin 14 milyon adam/saat çalışmasıyla, planlanandan 8 ay önce tamamlanarak 20 Aralık 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´ın katıldıkları törenle açılışı gerçekleştirildi.
1.5 SAATLİK VAKİT KRI
Konumu, teknik üstünlükleri ve çok yönlü özellikleri ile ?tünel inşaatçılığında? çığır açarak dünyanın ilgisini çeken Avrasya Tüneli, kıtalararası yolculuğu 100 dakikadan 15 dakikaya indirerek vakitten yaklaşık 1.5 saatlik kar sağlsyacak. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre de araçlar aylık 229 lira benzin, 141 lira mazottan tasarruf edecek ve bununla beraber 62 saat de trafikte vakit geçirmekten kurtulacak.
İLK GEÇEN 1.000 KİŞİYE ANAHTARLIK VE BROŞÜR
Tünel, 22 Aralık sabahı saat 07.00 itibarıyla ilk yolcularını kabul etmeye başladı. Avrasya Tüneli´nin trafiğe açılması vatandaşların ve medyanın da yoğun ilgisine maruz kaldı. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) çalışanları ise tünelden geçmek için bekleyenleri çiçeklerle karşıladı. Asya ve Avrupa yakalarından ilk geçen 1.000´er kişiye ise hatıra olarak Avrasya Tüneli anahtarlığı ve tünel güvenliği broşürü hediye ederek jest yaptılar.
YANGINA DAYANIKLI YÜZEY KAPLAMASI
Avrasya tüneli teknik özellikler kapsamında; Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, düşük eğimli yol, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleriyle hizmet verecek.
TÜNEL İÇİNDE HIZ KONTROLÜNE OTOMATİK AYAR
Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak. Tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak.
OTOMOBİL 15 TL - MİNİBÜS 22 TL
Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
İŞLETME SÜRESİ DOLDUĞUNDA KAMUYA DEVREDİLECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ´yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.