İstanbul Gündemi

BAKIRKÖY BELEDİYESİ, HUKUKEN MÜMKÜN OLMAYAN BİR YETKİSİNİ DAHA VERMEYE HAZIRLANIYOR

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
22 Mayıs 2021 Cumartesi 16:03

Bakırköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hastane alanı ve acil ulaşım yolu olduğu gerekçesi ile Zuhuratbaba Karabal Caddesi üzerinde kurulan Salı Pazarı’nı yer göstermeden kaldırmış, sonrasında gerek esnaf, gerekse halkın tüm itirazlarına ve eylemlerine rağmen mahalle sınırları içinde pazarın kurulacağı alternatif bir alan gösterilmemişti.

Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, Zuhuratbaba Pazarının kapatılma gerekçesini, pazarcılar odasının aynı yerde kurulması yönündeki ısrardan dolayı alındığını, pazarın da hastane yanında acil ulaşım yolu olmasından dolayı bölgede bulunan hastane başhekimlerinden böyle bir talep gel’MİŞ” diyerek o dönemde Resmi bir başvurudan dolayı kapatılmadığını ima etmişti.

Zuhuratbaba pazarının kapatılması döneminde yapılan görüşmelerin yürütüldüğü komisyonda ‘Komisyon Başkanı’ olarak görev alan Cavit Ganiç, bir uzlaşmaya varılamayınca görevi iade ettiğini ve sürecin bundan sonra başkanla yönetileceğini Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’e ifade ettiğini belirtmişti.

Pazarcılar Odası Mesut Şengün ile Bakırköy Belediye Başkanı arasında yapıldığı ön görülen görüşmelerin ardından, geçtiğimiz aylarda kapatılan Zuhuratbaba Semt Pazarı’nın, bu kez mahalle halkının talepleri yok sayılarak araçsız gitmelerinin mümkün olmadığı Osmaniye Mahallesi’nde bulunan Cumartesi Pazar alanına kurulması kararlaştırılmıştı. Gelinen süreçte ise gerek pandemı gerekse kamuoyuna açıklanmayan nedenlerle söz konusu pazar bir türlü kurulmamıştı.

MALİYETİ ESNAF ÜSTLENECEK

Edinilen bilgilere göre Bakırköy Belediyesi şimdilerde  Osmaniye‘de Kapalı Pazar yeri yaptırma hazırlığı içine girerek, iştiraki olan BYUAŞ’a devir ettiği ‘Pazar yeri kurma’ yetkisini, belediyenin ve iştirak şirketi BYUAŞ’ın ekonomik sepelerden dolayı yapamayacağını gerekçe göstererek, hukuken mümkün olmadığı halde Pazarcılar Odası’na devir edecek.

HUKUKEN DEVRİ MÜMKÜN DEĞİL

Cumartesi Pazarı alanına yapılması uzun zamandır planlanan altı otopark, üstü kapalı pazar alanı ile ilgili 7 yıldır hiçbir çalışma yapmayan Bakırköy Belediyesi’nin, “Pazar Yerleri Hakkında” yönetmeliğinin 'Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi' başlıklı 5‘inci maddesine göre, ancak ve sadece belediye ve yüzde ellisinden fazla hissesine sahip olduğu iştirak şirketi tarafından kurulabileceğini, pazar yeri kurma işini başkalarına devir edemeyeceğini hükmetmesine karşılık, Belediye Kanununun 75. maddesine dayanarak ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında Pazarcılar Odası ile yapmayı düşündüğü projeye hiç bir maddi katkılarının olmadığı görüldü.

Pazarcı esnafının pandemı nedeniyle yaşadığı sıkıntılar gün aşırı internet, gazete ve televizyon haberlerine yansırken, pazarcı esnafının yapım masrafı için nasıl katkı payı vereceği de ayrı bir tartışma konusu oldu.

MECLİSTEN KARAR ALINACAK

7 yıllık hizmet süresinde gerek halkı, gerek esnafı, gerekse çalışanıyla yaşadığı sıkıntılarla gündeme gelen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, şimdi de ne belediyenin ne de Pazarcılar Odası’nın maddi anlamda bir katkısının olmayacağı Cumartesi Pazarı alanına ‘Kapalı Pazar Alanı’ yapım işi için meclisten karar alacak.

İŞLETİM HAKKI 25 YILLIĞINA PAZARCILAR ODASINA VERİLİYOR

Belediye ve Oda arasındaki yapılması planlanan protokol, pazar tahtalarının satışı ve alan içerisine kurulacak kafeteryalar, otopark, oto yıkama ve tuvaletler gibi ticari alanlardan elde edilecek karı, Oda’nın yüzde 75, belediyenin ise yüzde 25 bölüşülmesi şeklinde yorumlanırken, tüm bunların işletim hakkı da 25 yıllığına Pazarcılar Odası’na devir edilecek.

Pazarcı esnafının katkılarıyla yapılacak pazar alanında, katkı payı veren pazarcıların tezgah önceliğinin olacağı da belirtilmiş. Yani tahsis belgesiyle mevcut pazar yerinde tezgah hakkına sahip olan pazarcı bu hakkını kapalı pazar yerinde de devam edebilmek için, kendi pazar yerini kendisi yaptırmış olacak.

ALANDA KAPALI PAZAR, CAMİ, KAYMAKAMLIK VE EMNİYET BİNASI OLACAK

Mevcut hali ile Adliyenin arkasında 34 bin metrekare alana kurulan Cumartesi pazarı , İBB meclisinde 20 bin metrekare olarak işlenmiş, Pazar alanının altının otopark, üstünün ise kapalı pazar yeri olarak düzenlendiği, bir bölümünün de Cami alanı olarak ayrıldığı, Kaymakamlık ve Emniyet binasının da aynı alana yapılacağı belirtilmişti. Projesinin netleşip netleşmediği bilinmeyen pazar alanının yapılan protokolde kaç metrekaresinin pazar alanı olacağı, kaç tezgah koyulacağı da belirtilmemiş.

Protokolde, mevcut pazar alanı ve Osmaniye Mahallesi 267 ada 165 parsel ile bu pazar yerinin ifrazından oluşacak alan üzerinde olacak ifadesi yer alırken, pazar yeri alanının tam olarak ne kadar olacağı da belirsiz.

PAZAR TAHTALARINDAN TAHMİNİ 900 MİLYON KAZANÇ SAĞLANACAK

Meclis kararı ile ‘Kapatılma’ kararı alınan Zuhuratbaba Pazar esnafının yeni kurulacak pazar alanında hukuki bir hakkının olmamasına karşılık, yapılan protokolde hukuken mümkün olmadığı halde yeni kurulacak kapalı pazarda mağdur esnaftana katkı payı isteyen belediyenin, esnaf önceliğini nasıl koruyacağı muamma iken, kaç pazar tahtasının olacağı belirtilmeyen protokolde, BYUAŞ tarafından satışı yapılacak 3 bin tahtadan oluşacağı tahmini pazarda, şimdilerde ortalama değeri 300 bin TL olan tek bir tahtasından elde edilebilecek 900 Milyon (eski parayla trilyon) paranın da nasıl ve ne şekilde kullanılacağı da belirtilmemiş.

MÜTEAHHİT FİRMAYA PARAYI VEREN ESNAF KARAR VERECEK

Kapalı Pazar yerini yapacak müteahhidi de katkı payı veren pazarcı esnafının belirleyeceği belirtilen protokolde, pazarcı esnafının müteahhidi nasıl ve neye göre seçeceği de belirsiz.

OSMANİYE / KARTALTEPE ARASI 6 SOKAK GEÇİCİ PAZAR ALANI OLARAK BELİRLENDİ

Yapılması planlanan kapalı pazar yerine haftanın 3 günü, (Salı, Cumartesi ve Pazar) kurulacağı belirtilirken, inşaat süresi boyunca mevcut Cumartesi pazarının Osmaniye ve Kartaltepe Mahalleleri arası Olgunlar Sokak, Agah Efendi Sokak, Aydın Yuva Sokak, Başarı Sokak, Ahu Sokak, Yavuklular Sokak ve Yunus Nadi Sokak’ta kurulacağı belirtilmiş.

ZUHURATBABA PAZARI, 8 AYLIĞINA ESKİ YERİNDE AÇILACAK

Zuhuratbaba Pazarı da, kapalı pazar yeri inşaatı tamamlanana kadar yine eski yerine ‘Karabal Caddesi’ üzerine kurulacak. Zuhuratbaba pazarın kaldırılması için o zamanlarda edilen bahanelerin şimdilerde nasıl oldu da ortadan kalktığı da merak konusu oldu.

3 GÜN PAZAR, 4 GÜN OTOPARK

Yeni yapılacak ‘Kapalı Pazar Alanı’nda haftanın 3 günü kurulacak pazar alanı, haftanın diğer 4 gününde ise ‘Otopark’ olarak kullanılacak. Otopark’ın işletilmesini de Pazarcılar Odası yapacak.

VE DİĞERLERİ’NİN NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Kapalı pazar alanı içerisine kurulacak kafeteryalar, otopark, oto yıkama ve tuvaletler gibi ticari alanların dışında ‘vd’ diye belirtilen “Ve diğerleri” derken nasıl bir yapının kastedildiği de belirtilmezken, söz konusu diğer yapılar için ‘Odadan herhangi bir ücret alınmayacak’ ibaresinin eklenmesi de ise dikkat çekti.

Protokolde İnşaatı Pazarcılar Odası‘nın hafriyatı ise belediyenin alacağı belirtilirken, hafriyatı neden belediyenin aldığı ise anlaşılamadı.

Yapılması planlanan ‘Kapalı Pazar Alanı’ inşaatının, 8 ay ve olası gecikme durumunda en geç 10 ayda tamamlanacağı belirtilmiş.

BELEDİYE PAZARCILARA PAZAR YERİ İNŞAATI YAPTIRABİLİR Mİ?

Pazar yerleri Hakkında Yönetmeliğin 'Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi' başlıklı 5‘inci maddesinde aynen şu düzenleme yer alıyor:

'Pazar yerleri, imar planında belirlenmiş veya asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla ayrılmış diğer alanlarda bu Yönetmelikte belirtilen asgari koşulları taşıyacak şekilde belediyeler veya yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları iştirakleri tarafından kurulur. Gerçek veya diğer tüzel kişiler tarafından pazar yeri kurulamaz.'

Bu maddeye göre ancak ve sadece Belediye ve yüzden ellisinden fazla hissesine sahip olduğu iştiraki pazar yeri kurabilir. Pazaryeri kurmak belediyenin başkalarına devredeceği bir iş değil.

AKILLARA GELEN SORULAR…

Maddi imkansızlık gerekçesi ile pazar kurma yetkisini hukuken aykırı olmasına karşılık ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında 25 yıllığına pazarcılara devr eden Bakırköy Belediyesi’nin pandemiyi gerekçe göstererek maddi gelirlerinin düştüğünü gerekçe göstermesi de akla mantığa uymadı.

Pandemi nedeniyle yaklaşık 1 yılı aşkın süredir, devletin başlattığı kısa çalışma ödeneğine başvurarak çalışanların maaaşında da kar elde eden belediyenin göreve geldiği ilk günden beri başladığı ve bitirdiği tek bir projesi olmamasına karşılıki gerek yaptığı özelleştirmeler, gerekse arsa satışlarından elde ettiği paralar ve mevcut bütçesi ile ne yaptığı sorusu bir kez daha gündeme geldi.

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi