









Yazın gelmesiyle birlikte barbeküler yerlerinden çıkarılarak pikniklerin ve bahçelerde yapılan partilerin başköşesine yerleştirildi! Barbeküye çok yakışan lezzetlerden biri de, soğuk ve berrak sularda yetişen, yağlı Norveç somonu. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaşa ve damak tadına hitap eden birbirinden leziz barbekü tarifleri paylaştı.
Yaz aylarında özellikle hafta sonlarının en keyifli aktivitelerinin başında doğada yapılan piknikler ve bahçe partileri geliyor. Bu buluşmaların olmazsa olmazı ise yemeklerin lezzetini katlayan barbeküler? Peki, barbeküde Norveç somonu yapmayı hiç denediniz mi?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından haftada en az iki öğünde tüketilmesi önerilen yağlı balıklar arasında yer alan Norveç somonu, Norveç´in soğuk ve berrak sularında yetişiyor. Bu sayede yavaş büyüyerek yağlanan ve lezzetlenen Norveç somonu, ızgaralara çok yakışıyor.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, dünya genelinde her gün 14 milyon öğünde tüketilen Norveç somonu ile mangalda veya barbeküde hazırlanabilen birbirinden özel tarifler sıraladı. Dört kişilik tarifler, barbeküye katılan kişi sayısına göre çoğaltılabilir.
Barbekü somon şişleri, maydanoz, sarımsak ve limon karışımından oluşan bir İtalyan spesiyalitesi olan gremolata ile lezzetlendirebilirsiniz. Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
700 g Norveç somon fileto, derisiz ve kılçıksız
2 yemek kaşığı kanola yağı
Tuz ve biber
4 adet tahta şiş
Gremolata için
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 adet limon
Hazırlanışı
Gremolata
İpucu: Eğer tahta şiş kullanıyorsanız, somonları dizmeden önce yaklaşık 30 dakika boyunca şişleri suda bekletin. Bu sayede, pişirme esnasında yanmalarının önüne geçebilirsiniz.
Sevdiklerinizle barbekü keyfinin tadını çıkarırken hazırlayacağınız Norveç somon şiş kebaplarını, Fransız sosuyla taçlandırdığınızda lezzetine doyamayacaksınız! Hazırlama Süresi: 20 - 40 dakika
Malzemeler
1 kg Norveç somon fileto, derisiz ve kılçıksız
50 g zeytinyağı
1 adet misket limonu
1 demet maydanoz
Tahta şişler
Sos için
1 sap maydanoz
8 arpacık soğanı
2 diş sarımsak
4 domates
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve biber
Hazırlanışı
İpucu: Somon şiş ve sauce chien´i pilavla birlikte de servis edebilirsiniz.
Partide çocuklar varsa Norveç somonlu bu burgere bayılacaklar! Yetişkinlerin de seveceğini unutmadan bol miktarda hazırlayabilirsiniz. Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
400 g Norveç somon fileto, derisiz ve kılçıksız
Sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı biber karışımı
4 dilim ekmek
Marul yaprakları
Domates dilimleri
Taze salatalık dilimleri
4 yemek kaşığı otlu krem peynir
1 yemek kaşığı krema
Sunum için
Taze salatalık dilimleri
Çeri domates
Tereyağı
Hazırlanışı
İpucu: Krem peynir ve krema yerine tercihinize göre farklı bir sos da hazırlayabilirsiniz.
Barbeküye Norveç somonunu değil, ekmekleri koyma zamanı? Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
600 g taze Norveç somonu
1 adet misket limonu
4 dilim ekmek
1 adet avokado
Natürel sızma zeytinyağı
Tuz ve biber
Hazırlanışı
İpucu: Ekmek seçiminizi, parçalanmadan somonu üzerinde taşıyabilecek ve 2-3 cm kalınlığında dilimlenebilecek çeşitlerden yapın.