Çocuk, genç ve erişkin psikolojisi uzman Prof. Dr. Bengi Semerci; ebevenynlerin çocuklarına karşı yaklaşımları hakkında konuştu.
Travmatik durumlar hem gençlerin hem de çocukların mevcut düzeninde bozulma yaşanmasına sebebiyet veren bir durumdur. Özellikle de çevreye karşı oluşan güvenin sarsılması ve gelecek kaygılarının oluşmasına, endişe ve kaygı duyarak geleceğe karşı negatif bir yaklaşımla bakmalarına sebep olmaktadır.
"ÇOCUKLARA YAPILAN MÜDAHALE MARUZ KALDIĞI TRAVMAYA GÖRE ŞEKİLLENMELİDİR"
Prof. Dr. Bengi Semerci, çocukların yaşadıkları felaketlere göre şekillenebildiği ve müdahalelerin de bu yönde yapılması gerektiğini belirtti. Örneğin; deprem, ölüm ya da çeşitli felaketlerden etkilenen her bir çocuğa farklı terapiler uygulanması gerekmektedir. Prof. Dr. Bengi Semerci sözlerine şöyle devam etti; “Çocukların gösterdiği tepkiler her olayda farklı olabilir. Özellikle de bir yakının ölümüne ya da enkaza şahit olan çocukların gösterdiği tepkiler farklıdır. Bu nedenle, yapılan müdahaleler de değişiklik gösterebilir” dedi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN TRAVMA BELİRTİLERİ
Çocukların yaşadığı tarvmatik durumlarla ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. Bengi Semerci, okul öncesi çağında olan çocuklarda ortaya çıkan bazı belirtileri açıkladı. Bu belirtiler;
- Parmak emme
- Altını ıslatma
- Anneye aşırı bağlılık
- Hareketlilikte farklılıklar
- Yeni oluşan korkular
- Beslenme ve uykuda problem
- Kabus görme ve huzursuzluk
- Karın ağrısı
- Olayı sürekli canlandırmak
"ERGENLİK ÇAĞINDA FARKLI TEPKİLER ORTAYA ÇIKABİLİR"
Okul döneminde olan çocuklarda da bu tarz durumların gözlemlenmesi mümkündür. Ancak, ergenlik çağındaki bireylerde bu durum değişiklik gösterebilir. Ergenlik çağındaki bireyler; agresyon gösterebilir ya da farklı belirtiler ortaya çıkabilir.
Haber merkezi - İstanbul Gündemi