İstanbul Gündemi

CHP GAZİOSMANPAŞA’DAN ‘BERU’ AÇIKLAMASI

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
19 Ekim 2020 Pazartesi 11:59

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları programında yer alan ve polemiklerle gündeme gelen Beru adlı oyun, sahnelenmesine iki saat kala yasaklanarak iptal edildi. İtalyan yazar Dario Fo’nun kaleme aldığı ve daha önce ülke genelinde özel tiyatrolarda sahnelenen oyun, Şehir Tiyatroları programına dahil edildiği günden itibaren çeşitli tartışmaların odağında kalmıştı.

 

İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecek iken yasaklanan oyun için CHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Hakan Bahçetepe, bir basın açıklaması yaptı.

 

‘SANAT EVRENSELDİR’

 

Tiyatro binasının önünde vatandaşlar ve partililer ile basın açıklamasını okuyan Bahçetepe, mevcut iktidarın gerici zihniyete saplandığını ifade etti. Bahçetepe, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada sanata ve sanatçıya sahip çıkma adına bulunuyoruz. Bir kez daha görüyoruz ki bilimsellikten, sanat ve kültür aklından uzak gerici bir akla sahip şekilde kurumsallaşmış zihniyet sanata savaş açmış bulunmaktadır. İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı Beru adlı tiyatro oyunu, dünyada birçok farklı ülkede milyonlarca seyirciye ulaşmıştır ve ülkemizde Kürtçe olarak özel tiyatrolarda defalarca oynanmışken, İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları’nın Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde gösterime girmesine saatler kala yasaklanmıştır. İptal kararı kamu esenliğini sağlamak gerekçesine bağlanarak Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nca açıklanmıştır. Bilinmelidir ki halkın esenliğini bozacak olan, halkın bir kısmının ötekileştirilerek sınıflandırılması, sanatın ve sanatçının düşmanca hedef gösterilmesidir. Kürtçe olarak oyunun oynanması ve özel tiyatrolara pandemi sürecinde sahip çıkılarak İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları’nda tiyatro programlarının yapılması kamu esenliğini bozabilecek unsurlara sahip değildir. Aksine milletimizi sımsıkı barış içinde sanatın aydınlık yüzü ile birbirine kenetlenmesine sebep olacaktır. İptal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da belirttiği üzere sudan sebeplerle verilmiştir. Tiyatro oyuncuları ile bizzat geçmiş olduğumuz iletişim sonucunda da görüyoruz ki oyuncular da en az izleyici kitlesi kadar şaşkındır. Kırmızı bültenle aranan terör örgütü mensuplarını ana akım medyada baş aktör yapan zihniyet, sanatını icra etmek isteyen sanatçıyı terör ile ilişkilendirerek ilçemizden tasfiye etmiş durumdadır. Sanat, hangi dili kullanırsa kullansın doğası gereği evrenseldir. Evrensel değerler üzerinde ruhunu kazanmış, sanatın tüm unsurlarını aydınlık bir geleceği inşa edecek olan biz CHP’liler olarak sahip çıkacağız. Ulu önderimiz, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve ifade ettiği gibi ‘Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata sahip olamaz.’ Böyle bir millet ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve aciz bir kimse gibidir. Bu milletin ayağını topal, kolunu çolak bırakmak isteyen kimselere meydan vermeyeceğiz. Maalesef mevcut iktidar, sanat ve kültür aklını yitirmiş, gerici düşüncelerin içine saplanmıştır. Bu saplantıyı kurtaracak olan aydınlıkçı, sanat ve kültür aklı olgunlaşmış, halkını kucaklayabilen bir devlet aklıdır. Bu akıl partimizin, yani halkın iktidarının mihenk taşıdır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz. CHP örgütümüz sanatın, sanatçının ve ötekileştirilen yurttaşların yanındadır.”

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi