İstanbul Gündemi

CHP ZEYTİNBURNU’NDAN ÇATI KATLARININ BAĞIMSIZ BÖLÜM OLMASI İÇİN TEKLİF

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
8 Ocak 2021 Cuma 10:07

Kentsel dönüşümü hızlandırmak ve riskli yapılar yerine sağlam yapı inşa edilmesi amacıyla CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Avukat Asım Güven, deprem gerçeği de göz önüne alınarak, mevcut plan kat sayılarını değiştirmeden, çatı aralarının bağımsız kat olarak kullanımına yönelik çalışma yapılmasını istedi. 

Birçok ilçede olduğu gibi, Zeytinburnu’nda da mevcut proje uygulamasına göre çatı arası piyeslerin bir alt kata bağlı olarak dubleks şeklinde uygulandığını belirten Güven, zaman içinde projeye uyulmadığı ve çatı piyeslerinin çatı katı haline getirildiğini hatta çoğunlukla bağımsız bir kat haline getirilerek proje dışı hisse karşılığı farklı kişilere satıldığını söyledi.

CHP’li meclis üyesi Asım Güven, 6306 sayılı kanun kapsamında kentsel dönüşüm için yapılan müracaatlarda çatı katlarının yeniden çatı piyesi haline getirilmesinin ön görüldüğünü ve önceki projelerine göre fiilen çatı katı olarak yapılan veya bağımsız kat haline getirilen çatı katı malikleri ile diğer bağımsız bölüm malikleri arasında ihtilaf doğduğunu, bu durumunda dönüşüme artı engel oluşturduğunu ifade etti.

Çatı katlarının değerlendirilmeye alınmamasının müteahhitlerle arsa sahipleri arasında kat karşılığı sözleşmelerinde oransal sorun, sözleşmede ise icap ve kabulde zafiyet yarattığının altını çizen Güven, CHP Gurubu olarak 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli olarak tespit edilen ve yıkılıp yeniden yapılması durumunda çatı katının bağımsız olarak kullanımını teklif ettiklerini belirterek, Zeytinburnu Belediyesi’nin konuyla ilgili çalışma yaparak 1/1000’lik planlara eklenmesini, İBB ye de 1/5000’lik planlara eklenmesi için teklif götürülmesini talep ettiklerini söyledi.

Konuyla ilgili konuşmasını sürdüren CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven, yapılacak planlama sonrası öngörülerini de maddeler halinde sıraladı.

  • Mevcut çatı uygulamasıyla erişilemeyen alanlar kullanılabilir ve konforlu hale gelecektir.
  • Çatı piyeslerini alt kat ile ilişkilendirme zorunluluk olmaktan çıkarıldığında, değişen kullanıcı ihtiyaçlarına uygun dairelerin oluşumu ile çatı katları, en az diğer katlardaki kadar değerli hale getirecektir.
  • Çatı katlarının yeterli düzeyde aydınlık ve temiz hava almasını sağlanacaktır. Böylece bu tarz mekânlardaki yaşam cazip, konforlu ve sürdürebilir şartlara kavuşacaktır.
  • Müteahhitlerle arsa sahipleri arasından uzlaşma kolaylaşacaktır.
  • Halen son katların ara katlara göre daha düşük olan kira ve satış bedellerinin yükselmesini sağlayacak, çatı katlarını cazip hale getirecektir.
  • Bu düzenleme ile tasarlanan çatı katları kentsel dönüşümü hızlandırmak ve teşvik etmek açısından ekonomik bir değer katacaktır.
  • Teklif edilen bu düzenlemeyle fiili durum yasal hale getirilecektir.
  • Proje dışı kaçak olarak yapılan eklemeler mimari estetik açısından görüntü kirliğine sebebiyet vermekte böylece görüntü kirliliği de ortadan kalkacaktır. 

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven’in ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBBHukuk Komisyonu Başkanı AK Partili Muhammet Kaynar; 6306 sayılı yasa kapsamında yenilenecek binalarla ilgili çatı arası piyeslerinin, bağımsız bölüm olarak çatı katı şeklinde düzenlenmesine ilişkin Zeytinburnu Belediyesi’nin bir çalışması olduğunu söyledi.

Çatı arası piyeslerinin bağımsız kat olarak hangi çerçevede olabileceğinin planlandığını, Zeytinburnu halkına getireceği artı ve eksileri de iyi değerlendirmek gerektiğini söyleyen Kaynar, belediyenin mevzuat hükümleri çerçevesinde yaptığı çalışmaları tamamladıklarında, meclis gündemine getireceklerini ifade etti.

Zeytinburnu Belediye Meclisi, söz konusu önergeyi oybirliğiyle “Başkanlık Makamına” havale etti.

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi