İstanbul Gündemi

ÇOCUKLARA İYİ YAŞAM VE SAĞLIKLI BESLENMENİN İPUÇLARI…

Player yükleniyor...
Haberler / Sağlık
18 Kasım 2014 Salı 21:06

ÇOCUKLARA İYİ YAŞAM VE SAĞLIKLI BESLENMENİN İPUÇLARI…

UZMAN DİYETİSYEN DİLARA KOÇAK’TAN AİLELERE ÖNEMLİ UYARI: “ÇOCUKLAR TEHDİT ALTINDA!” TED RÖNESANS KOLEJİ, SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA VELİLERİ BİLİNÇLENDİRİYOR.

 Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda aileleri uyararak, “Çocuklar tehdit altında. Çocukların anne ve babasından daha kısa ömürlü olma ihtimali korkutucu” dedi.

 Öğrencilerin akademik gelişimleri kadar fiziksel ve ruhsal gelişimlerine de öncelik veren TED Rönesans Koleji, bu konuda velilerin bilinçlendirilmesi kapsamındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kolej, “Kntinsiz Okul Uygulama”sının ardından, Dilara Koçak’ın katılımıyla, velilere yönelik “İyi Yaşam ve Sağlıklı Beslenmenin İpuçları” konulu bir seminer düzenledi.

 HER 5 ÇOCUKTAN 1’İ OBEZ

 Çocukların günümüzdeki hatalı beslenme alışkanlıkları konusunda bilgi veren Koçak, Türkiye’de son yıllarda kilo ve obezite probleminin arttığına dikkat çekti. Uzman Diyetisyen konunun ciddiyetini vurgulayarak,  “Türkiye’de her 5 çocuktan biri kilolu veya obez. Çocuklukta kilolu olanların yüzde 30’u yetişkinlikte obez. Obez çocukların damar yaşı daha yüksek. Günde 3 saatten fazla TV seyreden çocuğun kilolu olma ihtimali diğerlerinden yüzde 45 daha fazla. Aile ile yemek yiyen çocuklar daha az yağlı besleniyor ve obez olma ihtimalleri daha düşük” dedi.

 Şişmanlık nedenleri arasında genetik faktörleri, enerji alımı ve harcamasındaki dengesizliği, fiziksel aktivite yetersizliğini, yemek alışkanlıklarını ve hormonal bozuklukları sıralayan Koçak, velilere şu uyarılarda bulundu: “Yemeği ödül veya ceza olarak kullanmak tatmin algısını etkileyebiliyor. Anne - babanın mükemmellik beklentisi, beslenme konusunda çocuğu kontrolsüz hale getirebiliyor.”

 ÇOCUKLARIN YARISINDA DEMİR EKSİKLİĞİ VAR

 Koçak, yanlış beslenme nedeniyle çocukların çok ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, diyet yapma yaşının 9 - 11 aralığına indiğine, ergenliğe giriş yaşının da düştüğüne, özellikle kız çocuklarında yeme bozukluğunun gizli ilerleyebildiğine işaret etti.

Demir eksikliğine de dikkat çeken Koçak, “Okul çağı çocukların yarısında demir eksikliği var. Çocuklarda demir eksikliğinin belirtileri, yorgunluk, uyku hali, dikkat toplayamama. Aileler bu belirtilere dikkat etmeli. Demir eksikliğine karşı çocuklar, kırmızı et, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı ve C vitamini içeren yiyecekler tüketmeliler” dedi.

 GAZLI İÇECEK VE SÜT UYARISI

 Çocuklara günde 45 miligramdan fazla kafein önerilmediğini belirten Koçak, bunun da 43 gram çikolata ya da 355 miligram gazlı içeceğe karşılık geldiğini söyledi. Koçak, “günde 3 bardak sütten fazlası da şişmanlığı tetikleyebilir” dedi. Dilara Koçak, kahvaltı yapan çocukların daha sağlıklı ve okulda daha başarılı akademik performans sergilediklerinin de altını çizdi.

 Uzman Diyetisyen Koçak daha iyi bir yaşam kalitesi için ise şu önerilerde bulundu: “Sadece aldığınız kalori miktarına odaklanmayın. Günlük yaşam aktivitenizi arttırın. Beslenmenizde denge ve çeşitliliği önemseyin. Hiçbir besinin tek başına mucizevî bir özelliğe sahip olmadığı gibi, suçlu da olmadığını hatırlayın.”

 KANTİNSİZ UYGULAMA, OBEZİTEYLE MÜCADELENİN İLK ADIMI

 TED Rönesans Koleji, öğrencilerin günün büyük bir bölümünü okulda geçirdikleri gerçeğinden yola çıkarak, işlenmiş gıdalar ve obeziteyle mücadeleyi okul yaşamının bir parçası haline dönüştüren “Kantinsiz Okul Uygulama” başlatmıştı. Uygulama çerçevesinde, okulda kantin bulunmuyor. Öğrencilere, işlenmiş gıdalar yerine, gıda mühendisleri ile doktor ve beslenme uzmanlardan oluşan “Beslenme Komitesi” tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme programı kapsamında özel menüler sunuluyor.

  Menüler, bir ergen veya bir çocuğun günlük alması gereken kalori ve besin grupları doğrultusunda hazırlanıyor. Çocukların fiziksel gelişimini hızlandıracak protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenme modeli tercih edilen Kolej’de, sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi beslenmesi olmak üzere toplam üç öğün yemek veriliyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi