ESET uzmanları, ebeveynlerin çocuklarıyla Snapchat'te güvende olmaları için konuşması gereken konuları açıkladı.
İŞTE O TAVSİYELER:
“Güvende kalmak için, coğrafi konumunuzu çevrimiçi olarak herhangi bir platformda paylaşmamak her zaman en iyisidir. Çocuğunuzun konumunu yalnızca sizin seçtiğiniz kişilerin görebildiğinden emin olun. Sadece yakın arkadaş grubunun görebileceği bir seçenek vardır. Konumun hiç paylaşılmamasını istiyorsanız ‘Hayalet Modu’nu açmak bile mümkün.”
Ekran görüntülerini unutmayın
“Fotoğrafların açıldıktan sonra siliniyor olması yanlış bir güvenlik hissi yaratır. Gerçekte, çocuklarınızın fotoğraf veya mesaj gönderdiği kişiler bunların ekran görüntüsünü alabilir. Çocuklarınızın arkadaşlarına gönderdiği her şeyin mantıklı olduğundan ve herhangi bir şekilde onlara karşı (siber zorbalık, şantaj) kullanılamayacağından emin olun. “
İNSANLARI ENGELLEMEKTE SAKINCA YOK
“İnsanların bağlantı isteklerini kabul etmemek ve insanları engellemek tamamen normal ve yapılması gereken bir şeydir. Çocuğunuz, dolandırıcılar tarafından hedef alınmamak için yalnızca gerçek hayatta tanıdığı kişilerden gelen istekleri kabul etmelidir. Aynı şey kullanıcıları engellemek için de geçerlidir. Çocuğunuzla tanımadığınız biri iletişime geçerse, onu engelleme seçeneğiniz vardır, böylece çocuğunuzla tekrar iletişime geçmesi engellenir. Bu özellik, örneğin çocuğunuza siber zorbalık yapmaya çalışan diğer çocuklar için bile kullanılabilir.”
KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ KENDİNİZE SAKLAYIN
“Çocuklar internette aşırı paylaşım yapma eğilimindedir; bu nedenle internette belli oranda bilinmez olmanın önemi hakkında konuşun. Nerede okula gittiklerini, nerede yaşadıklarını, kaç yaşında olduklarını siz paylaşmayın, buna benzer bilgileri çocuğunuz da paylaşmasın.”
ÇOCUKLARINIZ İLE KONUŞUN
“Çocukların günlük olarak kullandıkları uygulamalar konusunda, onların dünyasının bir parçası olmaya çalışmak önemlidir. Bu durumda, Snapchat Aile Merkezi bunu yapmanın harika bir yoludur. Size çocuklarınızla yepyeni bir düzeyde etkileşim kurma fırsatı verir. Çocuklarınıza her konuda anlayışlı ve destekleyici olun, özellikle de içinde yaşadığımız çılgın çevrimiçi dünya söz konusu olduğunda. Dijital dünyanın karmaşasında onlara rehberlik edin ve çevrimiçi ortamda onlar için daha güvenli bir alan yaratın.”
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi