İstanbul Gündemi

DEVA PARTİSİ, ÇOCUK İŞÇİLERE DİKKAT ÇEKTİ

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
27 Ocak 2021 Çarşamba 11:08

TÜİK verilerine göre 720 bin genç ve çocuk işçi bulunduğunu belirten DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, resmi olmayan rakamlara göre bu sayının 2 milyondan fazla olduğunu söyledi. Şanlıoğlu, “Çocuklar bir iş gücü değil; hayalimizdeki özgür, adil ve demokratik Türkiye’nin güvenceleridir” ifadelerini kullandı. Doğa Şanlıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu işçilerin önemli bir kısmı yasalarca öngörülen yaş sınırının altında ve kayıt dışı çalıştırılırken, 394 bin 560 genç veya çocuk da çalıştırılamayacakları iş ve işyeri koşullarında istihdam ediliyor. En az 244 bin 800 çocuk işçi ise mevsimlik tarım, tarla-bahçe veya seyyar işlerde hayatını kazanmaya çalışıyor. İş gücüne katılan 247 bin çocuk ise eğitim hayatına devam edemiyor. Oysa çocuklar bir iş gücü değil; hayalimizdeki özgür, adil ve demokratik Türkiye’nin güvenceleridir.

Ekonomik sorunlar sürdükçe, eğitim imkânları yetersiz kaldıkça ve fırsat eşitliği sağlanamadıkça gençler çok erken yaşta çalışma hayatına itilmektedir. Aynı zamanda ülkemizde çalışmayan ve çalışmaya müsait iş gücü oranı yüksek; ancak istihdam alanı oranı geçmiş yıllara göre düşük seviyelerdedir.”

“ÇOCUKLAR EĞİTİME, İŞSİZLER İSTİHDAMA KATILMALIDIR”

“Bu durumda bizim asli vazifemiz; eğitimini tamamlamış, çalışmaya hazır ve işsiz vatandaşlarımızın iş hayatına katılmasını ve çocuk işçi olarak nitelendirilen gençlerimizin eğitim hayatlarına devam ederek kendi gelişimlerini tamamlamalarını sağlamaktır.

Çocuk işçiliği sorunu beş adımda çözülür

Bu konuda atılması gereken adımlar şunlardır:

  • Mesleki ve teknik eğitimlerin kalitesini artırmak,
  • Okullarda çocuklar için eğitim odaklı iş istihdamları yaratmak,
  • Çocuk işçi çalıştıran kurumlara denetimleri sıkılaştırmak ve çocuklar için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işletme sahiplerine verilecek cezaları caydırıcı hale getirmek,
  • Çocuk işçilerin karşılaştıkları iş yeri, eğitim ve sağlık sorunlarına güvenilir ve etkin çözümler yaratabilecek kurumlar belirlemek,
  • Mevsimlik tarım işinde çalışan göçmen çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişmelerini sağlayacak mobil kurumlar oluşturmak.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi