İstanbul Gündemi

GAZETECİ İSMAİL SAYMAZ  KÜÇÜKÇEKMECELİLERLE BULUŞTU

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Aralık 2019 Cumartesi 13:23

Küçükçekmece Belediyesi’nin Cennet kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği söyleşiye katılan gazeteci, yazar İsmail Saymaz, Küçükçekmecelilerle bir araya geldi. Tarikatların iç yüzünü tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkaran Saymaz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Küçükçekmecelilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşiyi, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Meclis Üyeleri Mustafa Bilgili ve Gökhan Aygün de izledi. 

ÇEBİ: ‘‘GAZETECİLERİN, YAZARLARIN, AYDINLARIN UYARILARINI DİKKATE ALACAĞIZ’’

Kültür- sanatta hep bir fazlasını hedeflediklerini ve bunun için çalıştıklarını belirten Kemal Çebi, “İsmail beyi dinlemek hoş. Yakından takip ettiğim biri. Bugün buraya gelerek bizlere düşüncelerini aktardığı için teşekkür ediyorum. Biz yerel yönetimler olarak siz agazetecilerin, aydınların dikkat çektiği, uyarı yaptığı konuları dikkate almalıyız. Aksi tekdirde neler olacağını bildirdiniz. Bu bizim için önemli bir uyarıdır; dikkate alacağız” dedi.

SAYMAZ: “TARİKATLAR YIĞINLA ŞİRKET YÖNETEN BİR HOLDİNGE DÖNÜŞTÜ”

Türkiye’de günümüzde 30 ana tarikat ve bunların 400 kolu olduğunu belirten Saymaz, “Ben özellikle son 20 yıl içerisinde tarikatların, dini bir yapı olmaktan çok, dünyevi bir yapıya dönüştüğünü ve sermaye elde etmeye yöneldiğini anlattım. Bu nedenle her biri, yığınla şirkete hükmeden bir şirkete dönüştü ve tarikatların liderleri Allah yolcusundan çok bir CEO haline geldi ve katlanan servet ise, bu CEO ailesi içinde dağıtılıyor.  Tarikat müritleri de belediyede iş bulmak, ticarette büyümek amacıyla bu halkaya dahil olan, saadet zincirine dahil olan bir müşteriye dönüşüyor. Ben buna holdingleşme diyorum. Tarikatlar geçmişte Kuran kurslarının önüne mukavva koyarak kurban derilerini satarak bir ekonomi yaratıyorlardı. Bugün ise yardım dernekleri var. Türkiye merkezli oluşturdukları bu derneklerle dünyada bir yardım ekonomisi yaratarak, büyük bir ekonomiye hükmediyorlar. Her tarikatın ya televizyonu ya radyosu var. Bazılarının televizyonu, partisi de var. Bu aynı zamanda holdingleşme denen sürecin büyük ölçüde tamamlanması anlamına geliyor.” diye konuştu.

“DİNİ SÖYLEMLE EKONOMİK, CİNSEL İSTİSMARA SIKÇA BAŞVURUYORLAR”

Muhabirlik yaparken topladığı bilgilerle ‘Şehvetiye Tarikatı’ kitabını kaleme aldığını söyleyen İsmail Saymaz, “Bir kere ana tarikatların korkutucu bir gücü, ulaşılmaz bir dokunulmazlıkları var. Bu güç ve dokunulmazlık yüzünden herhangi bir denetime de tabi değiller. Ortada bir yasa var ve bu yasa tarikatlara uygulanmıyor. Başkaca işledikleri suçlar da konu olmuyor. Tarikatlar kamusal alanda bu kadar açık bir güç biriktirince sokak aralarında mahallelerde apartmanlarda ve semtlerde merdiven altı tarikatlar doğuyor. Şimdi artık her mahallede bir şeyh, gavs var. Her sokak arasında bir mehdi var.  Büyük tarikatların bakanlıkları ele geçirdiği, adliyeye hükmettiği, milletvekili tayin ettiği, emniyeti polisi, askeri yönettiği güçlerde insanlar yükselebilmek için bu cemaatleri tercih ediyor. Bu merdiven altı tarikatlar dini söylemle ekonomik, cinsel istismara sıkça başvuruyorlar. Sadece cinsel istismar olmuyor, ekonomik istismarda yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

“TARİKATLARA AKTARILAN FONLAR KESİLMELİ, KAMUYLA ANLAŞMASI ENGELLENMELİ”

Mürit sayısının 2 buçuk milyona ulaştığı bir sektörün kayıt dışı bırakılamayacağını söyleyen Saymaz, “Tekke ve zaviyeler kanununa uyup tamamen kapamak mümkün değil. İnanç özgürlüğü var o halde denetim altına almak gerekiyor. Mürit sayısının 2 buçuk milyona ulaştığı bir sektör kayıt dışı bırakılamaz. Diyanet İşleri Başkanlığı inanç bakımından, Vakıflar Genel Müdürlüğü ise maddi olarak denetlemeli. Ne kadar malı var, mülkü var, müridi var devlet bunu bilmeli. Faaliyet alanı sınırlandırılmalı ve sadece yardımcı faaliyet alanlarında kalmalarına izin verilmeli. Alan dışına çıkan tarikat ve cemaatler yasal olarak durdurulmalı. Belki böyle bir denetleme getirilmiş olur. Aynı zamanda tarikat ve cemaatlere yönelik koruma kalkanı kaldırılmalı ve aktarılan fonlar sonlandırılmalı. Kamu kuruluşlarının tarikat önderleriyle gireceği ikili anlaşmaların tümü sonlandırılmalı. Müridine zarar verince ceza alıyor da devletin kurumunu çökertince neden almıyor. Bu tarikatlara bir kere dokunulduğunda, eskisi kadar rahat örgütlenemeyecekler.” dedi.

“CEMAATLER VE TARİKATLAR BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR DEVLET DENETLEMELİDİR”

Gerekenler yapılmazsa tarikatların ve cemaatlerin yönettiği bir Türkiye ile baş başa kalınacağını kaydeden Saymaz, “Ben hiçbir şey yapmamaktansa bir şey yapmayı öneriyorum. Bunu da yapmayacaksak, sadece tarikat üyelerinin devlet kurumlarında olduğu, normal vatandaşların haklarını kullanamayacakları bir ülkemiz olacak. Bu bir milli güvenlik tehdididir. Bu nedenle devlet, devletin Diyanet İşleri ve Vakıflar Müdürlüğü, iki kurumuyla bunu denetlemek zorundadır.” diyerek sözlerini noktaladı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, konuşma sonrası Saymaz’ a teşekkür ederek çiçek takdim etti.  Program sonunda ise Saymaz, kitaplarını imzaladı. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi