İstanbul Gündemi

HAVUCU ÇİĞ TÜKETİN!

Player yükleniyor...
Haberler / Sağlık
13 Eylül 2019 Cuma 17:28

Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesinin daha doğal ve sağlıklı olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Mevsiminde tüketilen yiyecekler katkı maddesine ihtiyaç duymadığı için en doğal seçenektir” dedi. Özdemir, Eylül, Ekim ve Kasım aylarındaki mevsim besinlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.

EYLÜL: ÜZÜM VE FINDIK

ÜZÜM TÜKETİMİ BİR SU BARDAĞINI GEÇMEMELİ

Üzümün hem kan şekerinin dengelenmesinde aktif bir rol oynadığını hem de harika bir potasyum deposu olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Aynı zamanda bağışıklık sistemi açısından da üzüm oldukça önemli. Kabuğundaki resveratrol maddesi ile kansere karşı koruyucudur. Üzüm yüksek glisemik indekse sahip olmasından dolayı kan şekerinizi hızlı yükseltebilir. Bu yüzden özellikle insülin direnci ve diyabet hastalarında tüketimine dikkat edilmeli. Üzüm tüketimi insülin direnci olanlarda 1 çay bardağı, normal bireyler için 1 su bardağı ideal porsiyondur.” açıklamasında bulundu.

KİLO PROBLEMİ YAŞAYANLAR FINDIK TÜKETİMİNE DİKKAT ETMELİ

Fındığın muhteşem bir kaliteli yağ kaynağı olduğunu ve tok tutmasının yanı sıra folik asit, E ve K vitaminleri bakımından yüksek olması sebebiyle bağışıklık sistemi güçlendirdiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Fındık içeriğindeki kaliteli yağ asitleri açısından zengin de olsa kalori olarak yüksek bir besin olması sebebiyle yüksek tüketim miktarlarında yağlanmanıza sebep olacaktır. Özellikle kilo problemi yaşayanların dikkat etmesi geren bir besindir. 1 avuç içi büyüklüğündeki çiğ fındık doğru tüketim porsiyonudur.” diye konuştu.

EKİM: TURP VE HAVUÇ

SALATALARA MUTLAKA TURP EKLEYİN

Turp tüketiminin özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğunu hatırlatan Özdemir, “Bununla birlikte demir ve folik asit bakımından oldukça zengin olan turp hastalıklara karşı harika bir kalkan olarak salatalarda muhakkak olması geren bir besindir. Gastrit veya reflü hastaları ile böbrek taşı olan hastalar, daha düşük porsiyonlarda tüketmeli. 1 küçük boy turp ideal porsiyondur.” şeklinde konuştu.

HAVUCU ÇİĞ TÜKETİN

Bakır ve potasyum olarak oldukça önemli bir kaynak olan havucun kalori olarak düşük olması sebebiyle sıkça tüketilen bir sebze olduğuna değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Özellikle çiğ olarak tüketilmesi geren havuç pişirildiğinde şeker içeriği yükseleceğinden özellikle diyabet hastaları açısından dikkat edilmeli. 1 orta boy havuç ideal porsiyondur.” dedi.

KASIM: PAZI VE ISPANAK

KABIZLIK SORUNLARINA KARŞI PAZI

A ve C vitamini bakımından oldukça yüksek olan pazının göz ve bağışıklık sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirten Ulaş Özdemir, “İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hastalıkları ve kabızlık gibi problemlerin de önüne geçecektir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar pazıyı daha dikkatli tüketmeli, 8 yemek kaşığı pazı veya 3 pazı dolması ideal porsiyondur.” önerisinde bulundu.

ALZHEİMERA KARŞI ISPANAK

Lif, antioksidan ve B6 vitamini açısından yüksek olan ıspanağın az pişirildiği veya çiğ tüketildiği zaman bu vitaminleri daha iyi muhafaza ettiğini söyleyen Özdemir, “Ispanağı az pişirip salata olarak tüketirseniz etkisi artacağı için kalp ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı da oldukça koruyucu olacaktır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar daha dikkatli tüketmeli. Ispanağın doğru porsiyonu 10 yemek kaşığı veya 2 avuç kadar bebek ıspanaktır.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi