İstanbul Gündemi

Hızlı moda akımı su tüketimi artırıyor

Yılda yaklaşık 79 milyar metreküp su kullanılan tekstil sektöründeki bu miktarın hızlı moda akımıyla 2030'da 120 milyon metreküpe çıkması bekleniyor.
Hızlı moda akımı su tüketimi artırıyor
Haberler / Güncel
11 Eylül 2023 Pazartesi 17:35

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Avrupa Parlamentosu raporlarına göre, dünya genelinde tekstil sektöründe yılda yaklaşık 79 milyar metreküp su kullanılıyor. Yılda 5 milyon insanın su ihtiyacını karşılamaya yetecek olan bu miktarın, 2030'da 120 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

GERİ DÖNÜŞÜMDEN TOPLANAN GİYSİLERİN DÖNÜŞÜM ORANI ÇOK AZ

Pamuklu bir tişörtün üretimi için yaklaşık 2 bin 700 litre su harcanırken bu rakam bir kişinin 2,5 yıllık içme suyuna karşılık geliyor. Bir kot pantolonun üretiminde kullanılan yaklaşık 7 bin 500 litre su ise bir kişinin 7 yıllık içme suyu miktarına denk geliyor. 2000-2015 arasında kıyafet üretimi iki kat artarken giyim ürünlerinin ortalama kullanımı ise hızlı moda akımının etkisiyle azalıyor. Küresel atık suyun yüzde 20'sinin üretildiği moda endüstrisinde her saniye bir çöp kamyonu dolusu tekstil malzemesi yakılıyor ya da atılıyor. Kullanılmış kıyafetlerin yarısından daha azı yeniden kullanım veya geri dönüşüm için toplanırken bu giysilerin sadece yüzde 1'i yeni kıyafetlere dönüşüyor.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi