İstanbul Gündemi

İBB MECLİSİ’NDE ‘AK PARTİ KİPTAŞ-CHP KİPTAŞ’ KAPIŞMASI!

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
15 Ocak 2021 Cuma 19:51

Geçtiğimiz ay İBB kürsüsünde yaptığı konuşmayla KİPTAŞ’ın bu günkü yönetimini eleştiren eski KİPTAŞ Genel Müdürü Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’a cevaben konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Ak Parti döneminde KİPTAŞ’ta milyonlarca liralık kamu zararının oluştuğunu anlatarak, Zeytinburnu Loca Mahal projesinin İsmet Yıldırım‘ın dayısının oğlunun firmasına verildiğini söyledi. Balyalı’ya cevap veren Yıldırım, “Dayı oğluma verilmiş bir ihale varsa belediye başkanlığını bırakırım. Siz Kiptaş‘ı anlayamazsınız. Çamur at izi kalsın iddialarla İBB şirketlerinin itibarını düşürmeyin. Bizim bıraktıklarımızla şov yapmak dışında bu günkü yönetimin yaptığı tek bir projeyi söyleyin” dedi.

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB şirketi Kiptaş’ın geçmiş dönemde 300 milyon liralık bir arsanın alım-satım sürecinde “kasa boşaltma” operasyonu yaşadığını, yüzlerce milyon liralık işlem yapılan arsanın 23 Haziran 2019 seçimleri sonrasında AK Parti grubunun teklifi ve oyuyla “yeşil alan” ilan edildiğini ve sonuçta 600-700 milyon liralık kamu zararı oluştuğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay İBB kürsüsünde yaptığı konuşmayla KİPTAŞ’ın bu günkü yönetimini eleştiren eski KİPTAŞ Genel Müdürü Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’a cevaben konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, 2016 yılında Kiptaş‘ın Başakşehir‘de 300 milyon TL‘ye aldığı arsanın satış sürecinde yaşananları anlattı.

“KASA BOŞALTMA OPERASYONU”

2016’da Başakşehir’de yaşanan arsa satış olayının tam bir kasa boşaltma operasyonu olduğunu vurgulayan Balyalı, süreci şöyle özetledi.

“Başakşehir 659 ada 1 parsel ve 660 ada 2 parsel, KİPTAŞ tarafından 11 Ocak 2016 tarihinde birbiriyle bağlantılı grup şirketleri olan 3 ayrı firmadan satın alınıyor. Yapılan inşaatlar sonrasında 33 milyon kar elde etmeyi amaçlıyor. Makul bir iş gibi gözüküyor. Ama detayları incelediğimizde tam bir kasa boşaltma hareketi karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu şirket, 78 bin 775 metrekare büyüklüğünde olan arsanın yarı hissesini KİPTAŞ‘a sattığı 11 Ocak 2016 tarihinden sadece 4 gün önce 7 Ocak 2016 tarihinde satın almış. Şirket arsayı daha satın almadan 9 gün önce yani 29 Aralık 2015 tarihinde KİPTAŞ bu arsayı satın almak için yönetim kurulu kararı çıkarmış. 39 milyonluk ödemesini de daha firma arsayı satın almadan önce yapılmış. Ödemelerin kalan kısmı için de 11 Ocak 2016 tarihine 68 milyon TL‘lik günlük çekle beraber vadeli çekler verilmiş.”

Kiptaş araziyi satın aldıktan sonra yaşananları da aktaran Balyalı, şöyle devam etti.

“Söz konusu alanda KİPTAŞ ‘Başakşehir Hoşdere‘ projesini tasarlıyor, maketini yaptırıyor. Proje bedeli ve inşaat harçları olarak Başakşehir Belediyesi‘ne 17 milyon 500 bin TL ödüyor. Arsanın maliyeti 317 Milyon 500 bin TL‘ye yükseliyor. Sonra yerel seçim sürecine kadar hiçbir şey yapılmıyor. Yerel seçim yaklaşırken muhtemelen İBB‘nin kasasında para olmadığı için KİPTAŞ bu arsayı kasasında para olan bir diğer İBB iştiraki olan İMAR A.Ş.‘ye 315 milyon TL‘ye zararına satıyor. İMAR AŞ, KİPTAŞ‘ın satış kararı aldığı tarihten 2 gün önce 19 Aralık 2018 tarihinde bu arsa için 280 milyon TL ödeme yapıyor. Aynı gün bu paranın 270 milyon lirası, İBB‘den 109 milyon lira alacağı olmasına karşın kar dağıtımı adı altında İBB‘ye ödeniyor. Eski İBB yönetimi parayı almakta o kadar aceleci davranmış ki KİPTAŞ‘tan İMAR A.Ş‘ye tapu devrini bile yapmıyorlar. Yönetime geldikten sonra biz 11 Aralık 2019 tarihinde tapu devrini yapmışız. Yeni KİPTAŞ yönetimi tapu için 2 milyon 710 Bin TL tapu harcı, 18 milyon KDV ve Kurumlar Vergisi ödemek zorunda kaldı” dedi.

“LOCA MAHAL PROJESİ İSMET YILDIRIM‘IN DAYISININ OĞLUNA”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Zeytinburnu Loca Mahal projesini de İsmet Yıldırım‘ın dayısının oğlunun firmasına verildiğini söyleyerek, “Yeğeninizin firmasından bu iş için ne kadar teminat aldınız? Bu tip inşaat işlerinde alınan teminat oranı yüzde 6‘dır. KİPTAŞ‘ta pek çok inşaat ihalesinde böyle yapmış. Ancak sadece yeğene verilen Loca Mahal projesinde yüzde 1,5 oranında teminat alınmış. Bu işten KİPTAŞ 65 milyon TL zarar etmiştir ve bizim yönetimimiz borcunu ödemiştir” diyerek, aynı firmanın bugüne kadar KİPTAŞ‘tan 20 ayrı ihale daha aldığını, bu işlerin 2020 Kasım tarihine göre güncellemesiyle birlikte toplam bedelinin 856 milyon TL olduğunu, ortaklı işler olması dolayısıyla da ilgili firmanın payının da 621 milyon TL olduğunu ifade etti.

“ÇANAKKALE’DE DEVRE MÜLK”

Kiptaş‘ın 2009 yılında 90 milyon TL‘ye satın aldığı Beykoz‘da bulunan özel orman arazisinin 267 bin metrekarelik kısmını bir vakfın özel okuluna aylık 20 bin TL gibi komik bir rakamla kiralandığına da dikkat çeken Tarık Balyalı, Süleymaniye‘deki kentsel dönüşüm projesi için Katarlılardan avans olarak alınan 50 milyon TL‘nin seçim döneminde başka projelerde kullanıldığını vurguladı.

Çanakkale‘de devre mülk yapmak için Kiptaş‘ın aldığı araziye 17 yıl boyunca hiçbir şey yapılmadığını anlatan Balyalı, arazinin üzerinde haciz olduğu gibi bir kısmının da 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu söyledi. Balyalı “Truva kazılarını yeniden mi yapacaktınız? Arkeolojik sit alanı olan araziyi niye aldınız?” diye sordu.

“VAKIFLARA AL GÜLÜM VER GÜLÜM SATIŞ”

Balyalı, KİPTAŞ‘ın son 10 yılda TÜRGEV ve TÜGVA başta olmak üzere birçok vakfa ve derneğe 18 ayrı gayrimenkul sattığını da söyleyerek, “Bu arsaların satıldığı günkü toplam bedeli 98 milyon TL‘dir.  Bu satışı yapılan arsaların çoğu İBB‘den satın alınmış. Yani araya KİPTAŞ konularak hülle yapılmış. Arsalar ihaleyle satılmış ama ihalelere katılanlar hep tanıdık isimler yani ‘al gülüm ver gülüm‘ olmuş. Aynı şey kiralamalar için de geçerli. Orada da vakıf yurdundan okuluna kadar ne isterseniz var. Hatta KİPTAŞ yönetimi satın aldığı bir arsayı halı saha olarak bile kiraya vermişler. KİPTAŞ tarafından  93 milyon TL‘ye satın alınan 8 adet arsası da KDV hariç aylık sadece 48 bin 216 TL bedelle bu vakıf ve derneklere kiraya verilmiş.

“GÖREVE GELDİĞİMİZDE 592 BİN 796 METREKARE OLAN 104 ARSA VARDI”

Göreve geldikleri tarihte eski KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın dediği gibi 1991 değil, 514 konutun olduğunu, bunların tamamı da kendi projesi içinde satılamayan atıl konutlar olduğunu ve 1 milyon metrekare arsasının da olmadığını söyleyen Balyalı, “Kiptaş envanterine göre elde toplam alanı 592 bin 796 metrekare olan 104 arsa vardı. Bunların da birkaç tanesi proje üretebilecek durumdaydı ve bu arsaları siz bu dönem yeşil alan yaptınız” diyerek konuşmasını tamamladı.

İSMET YILDIRIM KONUŞTU

Balyalı’nın ardından söz alan eski KİPTAŞ Genel Müdürü Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, CHP’nin nerde bereket varsa oraya çamur attığını iddia ederek, İBB’nin şirketlerinin bu şekilde itibarsızlaştırılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Birisi bir şey söylemiş. O da öğrendiklerini söylüyor ama Tarık Bey işin anasını tanısını bilmiyor” ifadeleriyle kürsüye gelerek söz aldı.

“BELEDİYE BAŞKANLIĞINI BIRAKIRIM”

Tarık Balyalı’nın rakamları karıştırdığını iddia eden Yıldırım, KİPTAŞ’ın kayıtlarının 94’ten beri tutulduğunu ve halkın nazarında itibarlı bir konumda olduğunu belirterek, “Dayı oğluma verilmiş bir ihale varsa belediye başkanlığını bırakırım” dedi.

KİPTAŞ’tan önce vatandaşların kooperatiflerden dolayı yaşadıklarına çözüm olarak KİPTAŞ’ı kurduklarını ve kentsel tasarımlarla şehirler kurduklarını ifade eden İsmet Yıldırım, “Sizin buna aklınız ermez” diyerek, Başahehir’i örnek vererek devam etti.

KİPTAŞ Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığı 2018 Aralık ayında, KİPTAŞ’ın kasasında dönemin parasıyla 2 milyar TL’nin olduğunu, 150-160 milyon arası borcunun olduğunu, buna karşılık da 2-3 milyon civarında da kira gelirinin olduğunu söyleyen Yıldırım, KİPTAŞ’ın ödendiği söylenen borçların bu gelirle ve de eldeki stokların satılmasıyla ödendiğinin altını çizdi.

“BU KONUŞMALARLA KİPTAŞ’IN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYİN”

Balyalı’nın yaptığı konuşmayla KİPTAŞ’ın değerinin kamuoyu nezdinde düşürüldüğünü de iddia eden İsmet Yıldırım, Silivri 3. Etaptan bahsederek, ‘arsa parasını biz ödedik” diyen Balyalı’nın yalan söylediğini belirterek, “O arsa kat karşılığı alındı” dedi.

“Sizin KİPTAŞ’ı anlamanız bilmeniz için gelip benden dinlemeniz lazım” diyerek konuşmasını sürdüren İsmet Yıldırım, “KİPTAŞ, devlet kontrolünde olan anonim şirkettir. Yönetim kuruları karar alır, arsa alır, gerekirse sosyal donatı olarak arsa satar. Biz Maltepe’de bir mahalle kurduk KİPTAŞ aracılığı ile. Silivri’de, Çatalca’da 2000 küsur konut yaptık ve bunların hepsi CHP’li belediyeydi. Ben bunları yapacağım, sen benim bıraktıklarımla şov yapacaksın, benim bıraktığım arsaları dükkanları daireleri satarak borç ödeyeceksin, sonra da gelip burada konuşacaksın” diyerek tepki gösterdi.

“BİR DAHAKİ DÖNEM BİZ OLACAĞIZ”

Son olarak İBB’nin 27 saygın şirketi olduğunu, bunlardan en önemlisinin de KİPTAŞ olduğunu ve yapılan konuşmalarla değerlerin içinin boşaltıldığını savunan İsmet Yıldırım, “Ben müdürlüğüm döneminde 7 CHP’li belediyeye konut yaptım. Bizim bıraktıklarımız dışında yaptığınız tek bir proje söyleyin. Hiçbir yerde yapmıyorsanız CHP’li Kadıköy Belediyesi’nde yapın. Çamur atmakla izi kalır hesabı yapmayın. Vakıfların tamamı kanuna uygun ihale yoluyla işini almış yapmıştır. İze bıraktığımız kurumu bir dahaki dönem en azından bıraktığınız şekliyle bırakın. Çünkü bir dahaki dönem biz olacağız. Çamur atmayın biz size bunun hesabını sorarız” diyerek konuşmasını tamamladı.

GÖKSENİN AKTAŞ - İSTANBUL GÜNDEMİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi