İstanbul Gündemi

İLÇELERDEKİ İMAR HAK KAYIPLARI İADE EDİLDİ

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
14 Mart 2021 Pazar 10:53

Alınan kararla birlikte, daha önceki imar planlarına uygun şekilde ruhsatlandırılarak yapılmış, sonrasında yapılan plan değişiklikleri sonucu yapılaşma alanı azaltıldığı için açıkta kalmış ve deprem riski taşıyan yapıların yıkılıp yeniden eski haklarıyla birlikte yapılabilecek. 

ARALIK 2020’DE İBB’DE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLMİŞTİ

17 Aralık 2020’de İBB Meclisi’nde, afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla 6306 sayılı Kanuna göre Riskli Yapı olarak tespit edilmiş, 3194 sayılı İmar Kanunu ve İlgili Yönetmeliklerine uygun olarak ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış olan yapıların yıkılıp yeniden yapılmasına ilişkin,” İstanbul Genelindeki Riskli Yapılara İlişkin Meri İmar Planlarına Plan notu ilavesi” oy birliği ile kabul edilmişti. 

Beşiktaş, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli, Güngören, Fatih, Çatalca ve Bahçelievler Belediye meclislerinden de ‘Oy birliği’ ile gelen, 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına ilave edilmesi amacı ile hazırlanan plan notu ilaveleri, İBB Meclisi’nde tüm siyasi partilerin ‘Oy Birliği’ ile kabul edildi.  

MEVCUT HAK KAYIPLARI DIŞINDA ARTI BİR YAPILAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Söz konusu karar, ilçelerdeki tüm imar hakkı kayıplarının iadesini kapsıyor. Mevcut hak kayıplarının dışında artı bir yapılaşma söz konusu değil. 

İBB’DE KABUL EDİLEN PLAN NOTU TEKLİFİ ŞU ŞEKİLDE;

“Riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı olmayacak”

'Afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla 6306 sayılı Kanuna göre Riskli Yapı olarak tespit edilmiş, 3194 sayılı İmar Kanunu ve İlgili Yönetmeliklerine uygun olarak ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış olan yapıların yıkılıp yeniden yapılmasına ilişkin plan notu;

• Bu plan notundan faydalanacak yapıların; 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine göre ruhsat ve/veya yapı kullanma izninin bulunması ve meri planlara göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalması gerekmektedir.

• Toplam inşaat alanı; onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirtilen alan esas alınarak hesaplanır.

• Meri imar mevzuatına göre yapılması zorunlu ve ilave otopark alanları, tamamı gömülü olmak kaydıyla bu hesaba dahil değildir.

• Meri imar planında belirtilen yol ve donatı alanları terkleri yapılmadan uygulama yapılamaz.

• Uygulama yapılan parsellerde yapı yükseklikleri, yapılaşma düzeni, meri imar planlarına, çevre yapılaşma şartlarına ve varsa silüet kararlarına uygun olarak, ilgili idaresince onaylanacak mimari projede belirlenir. Bu kapsamda yapılacak uygulamalarda, yeni yapıların kullanım amacı meri imar planlarına göre belirlenir.

• Onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirlenen kat yükseklikleri aşılamaz.

• İlgili idaresince ruhsat onayı yapıldığı tarihten sonra yapının bulunduğu parselin ifraz edilmesi halinde bu plan notuna göre uygulama yapılamaz.

• 3194 sayılı İmar Kanunun Geçici 16. maddesine (Ek: 11/5/2018-7143/16 md.) göre yapı kayıt belgesine konu edilen alanlar bu kapsamda değerlendirilmez ve kazanılmış hak oluşturmaz.

• Bu plan notundan yapı yasaklı alan, heyelan alanı, taşkına maruz alan, kıyı alanı, tarımsal nitelikli alan, orman alanı, sit ve diğer koruma alanları, hassas alanlar, doğal karakteri korunacak alanlar, dünya mirası alanları, 5366 sayılı Kanun gereği Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen yenileme alanları, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde ve diğer özel kanunlar ile belirlenen alanlarda kalan taşınmazlar faydalanamaz şeklinde hazırlanmıştır'

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi