Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalarda herhangi bir makine kullanılmaksızın tamamen el işçiliği ile yapı, aslına uygun şekilde restore edildi. Restorasyon çalışmalarında alanında uzman restoratör, mimar, inşaat mühendisleri ve işçilerden oluşan 50 kişi görev aldı.

Toprak ve molozlar tamamen temizlendi
Ekipler toprağa gömülü olan yapının beden duvarlarını elle kazıp içindeki toprak ve molozları tamamen temizledi. Yapı, içinde ve dışında sonradan ilave olan muhdes yapılardan arındırıldı. Çimento esaslı sıvalar raspalanarak derzleri açıldı. Zaman içinde zayıflayan bağlayıcılar enjeksiyon tekniği ile güçlendirildi. Tonoz üstüne horasan harç ile şap, tonoz altına ise derzi yapıldı. Yapının sıvaları yenilenirken duvarların eksik kısımları aslına uygun olarak tamamlandı. Tek katlı taş yapı 6,5 metre yükseklikte ve 210 m2‘lik alanı kapsıyor.

“Vatandaşımızın hizmetine sunacağız”
Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin alandaki çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Öztekin, ‘‘Burası atıl durumda olan ve yok olma tehlikesi bulunan bir yerdi. Yapının yarı bölümü toprağın altında kalmıştı. Titizlikle sürdürdüğümüz çalışmaların sonucunda tarihi eserimizi gün yüzüne çıkardık. Burasını yakın zamanda sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere vatandaşımızın hizmetine sunacağız‘‘ diye konuştu.
Haber Merkezi-İstanbul Gündemi