Mezun olup iş hayatına atılma süreci yaklaştıkça gençler, iş bulamama korkusuyla endişe yaşamaya başlıyor. Üniversite öğrencilerinde 3.sınıfın sonunda başlayarak mezuniyet sürecine kadar devam eden bir kaygıyı gözlemlediklerini söyleyen Psk. Elif Cor, ‘Üniversite dönemi, genç nesil için öğrenim yaşamlarının en önemli dönemlerinden biridir. Mezun olup iş hayatına atılma süreçleri başlar ve mesleki tercihleri yaşamlarındaki birçok faktörü etkiyecek öneme sahiptir. Bu dönemde yaşanan iş bulamama korkusu kişileri kaygı yaşamaya iter. İş bulamama korkusu; bireyin deneyimli ya da deneyimsiz iş sahibi olamayacağına dair taşıdığı bir korku ve kaygıdır. Birey bu durumda kendini yetersiz, başarısız ve çaresizlik gibi duyguları yoğun yaşar’ diyor. Peki Kariyer planlaması nedir? İş bulmama korkusu nedir? İş bulamama korkusu nasıl yenilir? İşte detaylar…
İŞ BULAMAMA KORKUSU NEDİR?
Psk. Elif Cor, bu korkuyu tetikleyen başlıca unsurları şöyle sıralıyor:
- Yaşamı sürdürmek için bir gelire ihtiyaç duymak,
- Yakın çevredeki arkadaş ya da akrabaların bir iş sahibi olması,
- Kişinin kendini yetersiz, başarısız hissetmesi,
- Aileye ve topluma karşı bir sorumluluk hissiyatı,
- Gelen iş başvurularından olumsuz geri dönüş alma,
- İş bulamamaktan dolayı bazı aktivitelerden sosyal ortamlardan uzak durma hali.
- İş ilanlarına bakarak eksiklerinizi tespit edin
İŞ BULAMAMA KORKUSU NASIL YENİLİR?
İş bulamama korkusunu yenmek için yapılabilecek pek çok şey olduğunu belirten Psk. Elif Cor, kariyer sitelerindeki iş ilanlara bakmanın iyi bir yol olabileceğine dikkat çekerek, ‘Başvurmak istediğiniz pozisyonlara bakıp aranılan nitelikleri bilip bunlara yönelik kendi eksikliklerinizi tamamlamak için adım atabilirsiniz. Üniversite mezunu olarak daha önce bir tecrübeniz yok ise bu noktada işe girmeden önce ücret beklentisinin çok yüksek olması gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Bu nokta sizi hayal kırıklığına itebilir. Gerçekçi beklenti olarak bir süreliğine tecrübe kazanmayı ücretten daha ön planda tutmak ilerleyen kariyer basamaklarında hızlıca yol almanıza neden olabilir.’ dedi.
DOĞRU KARİYER PLANLAMASI NASIL YAPILIR?
İş bulamama korkusunun doğru kariyer planlama ile çözümlenebileceğini hatırlatan Psk. Elif Cor, kişinin okuduğu bölüm hakkında iyi bir bilgi birikimine sahip olmasının önemine değinerek, ‘Üniversite sürecinde teorik bilgiler öğrenirken işin mutfağında pratikte neler oluyor bunları bilmek gerekir. Bu nedenler bölümünüz hakkında hangi departmanlarda çalışıldığını öğrenmek, hatta bu departmanları yerlerinde gidip görmek aslında “Gerçekten burada çalışmak istiyor muyum? “Bu iş bana uygun mu?” gibi sorularında yanıtlarını vermiş olabilirsiniz. Özetle önceliğimiz nasıl bir işte çalışmak istenildiğini karar verilip daha sonra işi alanında görmek gerekir. Üniversite sürecinde okurken bölümle ilgili staj yapmak kişiye ileriki süreç için faydalı olacaktır.’ ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi - İstanbul Gündemi