Küçükçekmece Belediyesi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun 11. Maddesi kapsamında, belediyede görevli Acil Durum Ekipleri’ne yangın söndürme tatbikatı yaptırdı. Belediye personeli heyecanlı dakikalar yaşadı.
Küçükçekmece Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadayı tarafından verilen eğitimlerde, çalışanlara, yangından korunma yolları, yangın tüpü kullanımı ve tahliye işlemleri hakkında teorik bilgiler verildi. 2 gün süren teorik eğitimlerin ardından yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, Küçükçekmece Belediyesi Sivil Savunma Ekipleri de hazır bulundu.
YANGIN ÇIKMADAN ÖNCE TEDBİR ALINMALI
Eğitimlerde, yangından korunmanın en iyi yolunun, olay meydana geldikten sonra değil, öncesinde tedbir almak olduğu ifade edildi. Ülkemizde ve dünyada meydana gelen yangınların büyük çoğunluğunun, elektrik kaçağından kaynaklandığına dikkat çekilerek;
“Her maddenin bir yanma ısısı vardır. Yanma olayı, ortam ısısı, oksijen ve yanacak maddenin bir arada olmasıyla meydana gelir. Yanmanın kontrolden çıkması durumuna ise yangın diyoruz. Önleyici tedbirler olarak;
· Yapılarda, yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri kullanılması,
· Yangının yayılmasını önlemek amacıyla, yangın bölümleri oluşturulması,
· Dumanın yayılmasını önlemek için duvardan sızmaları önleyici tedbirler alınması,
· Yangının etkilerinden korunmuş kısa yangın çıkış yolları sağlanması,
· Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynaklarının birbirinden ayrı yerlerde depolanması,
· Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulması” gerektiği belirtildi.
Eğitimlerde, Küçükçekmece Belediyesi merkez binası ve dış birimlerinin bulunduğu binalarda, sprinkler sistemlerin, yangın dolaplarının ve farklı yangın türleri için farklı yangın söndürme tüplerinin de mevcut olduğu vurgulandı.