İstanbul Gündemi

Martı'nın kurucusu Oğuz Alper Öktem taksi sorununu 3 maddede açıkladı!

Martı'nın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul’da plaka sayısının artırılmasının taksi sorununu çözmeyeceğini, aksine bazı sorunlar büyüteceğini savundu.
Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
12 Aralık 2023 Salı 21:22

Sosyal medya hesabından bir video paylaşan Öktem, İstanbul’da plaka sayısının artırılmasının 3 büyük soruna neden olacağını ifade etti. Öktem, vergi, güvenlik ve emek vurgusu yaptı.

OĞUZ ALPER ÖKTEM ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“Gelin size İstanbul’da taksi sayısını artırmanın taksi problemini neden çözmeyeceğini 3 maddede basitçe özetleyeyim. Madde 1: Zaten kocaman olan vergi kaçağı katlanarak artar. Bugün taksilerin yüzde 92’si kiracılarda ve bu kiracılar ayda 25 bin TL kira ödüyorlar. Toplamda İstanbul’da yılda 6 milyar TL kira ödeniyor ve plaka sahiplerinin hiçbiri bunu beyan etmiyorlar. Bu inanılmaz bir vergi kaçağı. Bunun içerisine ben taksilerde kesilmemiş faturaları koymuyorum bile. Bu vergi kaçağının MASAK tarafından inceleniyor olması lazım. Ve eğer taksi plakası sayısı artarsa bu kaçak katlanarak büyür. Madde 2: Emeğin sömürülmesi devam eder. Bugün taksi emekçileri de İstanbul’daki 19 bin taksi plakası 3 bin 200 tane kişinin eline geçmiş. Bunlar rantla, kiralarla müthiş hayatlar yaşarken, taksi emekçileri çok zor şartlarda çalışıp sömürülüyor. Eğer plaka sayısı artarsa bu sömürü düzeni devam eder, emekçinin hakkı kaybolur, ziyan olur. Madde 3: Güvenlik sorunu artar. Bugün dijital kayıt olmadığı için hangi yolculuğun nereden kimin tarafından yapıldığı belli olmadığı için hangi taksiyi kimin kullandığı belli olmadığı için adli vakalarda sorumluya ulaşmak neredeyse imkansız. Eğer sitem bu şekilde büyümeye devam ederse taksideki güvenlik sorunları artık içinden çıkılamayacak bir hal alır. Çözüm dünyanın ilk 50 ekonomisinde olduğu gibi paylaşımlı araç yönetmeliğini çıkarmak ve TAG gibi sistemleri özgür bırakmak. Böylelikle vergi, güvenlik ve emek sömürüsü sorunları biter ve İstanbul rahat bir nefes alır.”

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi