Oda nemlendiricileri neredeyse herkesin evine girmeye başladı. Kapalı alandaki nem oranını artıran bu cihazları aileler, kimi zaman çocuklar için kullanıyor kimi zamanda evdeki yaşlılar için. Liv Hospital Ankara Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Nedim Arda uyarılarda bulunuyor. Doç. Dr. Nedim Arda bu cihazların temizliği iyi yapılmadığı takdirde mikrop saçtığını, sinüzite bazen zatüreye kadar gidebilen akciğer enfeksiyonuna ve bademcik iltihabına yol açabildiğine dikkati çekerek aileleri uyarıyor. Doç. Dr. Nedim Arda “Geceleri iki saatten fazla oda nemlendiricilerin açık bırakmayın. Odalardaki nemi artırayım derken nem fazlasına neden olarak hastalıkların kolay yerleşmesine neden olabilirsiniz’’ dedi.
Odalardaki nemsizliğe dikkat
Kış aylarında soğuklarla mücadele etmek için sobalar yakılıyor, kaloriferlerin ısı değerleri artırılıyor. Ancak yakılan soba ve kaloriferler ev içindeki nemi azaltarak kurumaya yol açıyor. Evlerin içindeki bu kuruluk burun içindeki nemi yok ederek kişiyi ağızdan nefes almaya yönlendiriyor. Ağzımızda burnumuz kadar koruma mekanizması olmadığı için dışarıdan gelen mikroplar bu nedenle boğazımıza yerleşiyor. Sık boğaz ağrılarına, boğaz kurumasına, yutkunurken takılmaya yol açıyor. Oda nemlendiricilerin önemi de bu durumda devreye giriyor. Ortamın nemli olmasının hastalıklardan korunmada faydalı olduğuna dikkati çeken Doç Dr. Nedim Arda, bu cihazların faydalı oldukları kadar zararlarının da olduğunu belirtiyor.
Temiz olmayan cihazlar mikrop saçıyor
Oda nemlendiriciler iç temizliği iyi yapılmazsa içinde mikrop barındırıp çalıştırıldığında o mikropları havaya verir. Bu durum sinüzit, bademcik iltihabı ve zatüreye kadar gidebilen akciğer enfeksiyonu riskini artıyor. Çocuklarda ve yaşlılarda yani bağışıklık sistemi tam yerleşmemiş ya da eski fonksiyonunu göremeyen kişilerde enfeksiyona yakalanma riski yüksek. Bu yüzden cihazların temizlik ve bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması şart.
Kutu….Kutu…..
Oda nemlendiricisini kurallara uygun kullanmak için;
- Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı.
- 1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal. Bütün bir gün ya da bütün bir gece çalıştırınca yarardan çok zarara neden oluyor.
- Yüksek nem oranı bazı hastalıklara zemin hazırlıyor. Bu yüzden nem oranının belli bir standartta olması gerekli.
- Oda nemlendiricilerden sıcak buhar değil, soğuk buhar verilmesi daha uygun. Çünkü sıcak buhar mikropların üremesine daha elverişli bir ortam oluşturuyor ve ödeme neden oluyor.