









Başkan Önder Ayyıldız, Çekmeköy’ün Taşdelen - Yenidoğan Kavşağı probleminden, Sayıştay raporuna yansıyan usulsüz müdür atamalarını anlattı. 42 milyon 350 bin TL’nin nerede kullanıldığını soran Ayyıldız, “Siyasi parti ilçe başkanları ve belediye başkan adaylarına hodri meydan! Canlı yayında Çekmeköy’ü konuşalım” diye konuştu.
Başkan Ayyıldız; “Yeniden Refah Partisi kavga etmek için gelmiyor”
Yeniden Refah Partisi’nin doğruya yönelik bir siyaset anlayışı içinde olduklarını ve yapıcı muhalefet yaptıklarını ifade eden Ayyıldız, “Muhterem basın mensupları, değerli Çekmeköylü hemşerilerimiz hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Yeniden Refah Partisi olarak Çekmeköy‘ü konuştuğumuz bir basın toplantısı ile huzurlarınızda olmaktan duyduğum bahtiyarlığı ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Genel Başkanımız Fatih Erbakan Yeniden Refah Partimiz 23 Kasım 2018 yılında kurulduğu gün Hacı Bayram Veli Camisinin önünde şöyle bir cümle kullanmıştı, ‘Yeniden Refah Partisi olarak bizler kavga etmek için gelmiyoruz, çatışmak için gelmiyoruz, cezalandırmak için gelmiyoruz.
Yapılan hayırlı hizmetlerin takdirini yapmak bu hizmetleri yapanlara teşekkür etmek, eksikleri dile getirmek ve doğruyu yönlendirmek için geliyoruz. Yeniden Refah Partisi olarak doğruya yönlendiren bir siyaset anlayışı için geliyoruz’ şeklinde bir ifadede bulunmuştu. Milletimizin takdirini kazanmış olan bir açıklamaydı bu ve Genel Başkanımız bu açıklamasıyla milletimizin gönlünde taht kurmayı başardı. Şu anda partimizin rakamları, üye sayısı, milletimizin partimize olan teveccühü de bunu en net şekilde göstermektedir. Yeniden Refah Partisi bir muhalefet partisi dolayısıyla yapıcı muhalefet yapmakta milletimize bir hizmettir. Biliyorsunuz Milli Görüş iktidara geldiği zaman Türkiye’ye en büyük hizmetleri gerçekleştirmiştir. Muhalefette olduğu zamanda en büyük hizmetleri gerçekleştirmiştir.
Partimizde muhalefette olduğundan bugün özellikle PCR test yasağının ortadan kaldırılması konusunda Genel Başkanımızın yaklaşımı ve tutumu PCR test zorunluluğun ortadan kaldırılması için önemli tutumu olmuştu bu da PCR testinin ortadan kaldırmasıyla neticelendi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesi noktasındaki Genel Başkanımızın tutumu partimizin muhalefet anlayışı da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesiyle neticelendi. Bu anlamda da Türkiye’mize büyük bir hizmet yapmış oldu Yeniden Refah Parti’miz. Bu çerçevede çalışmalarımız devam ediyor’ şeklinde konuştu.
“Her şehrin bir kimliği vardır”
Nüfusun artışıyla birlikte Çekmeköy’ün ihtiyaçlarının da arttığını ve her şehrin bir kimliği olduğunu söyleyen Başkan Ayyıldız, “Değerli basın mensupları! 2009 yılında 154 bin nüfusla ilçe olan Çekmeköy, 2030’lu yıllarda 350 bini açması öngörülüyor nüfus olarak bugün açıklanan rakamlara göre 290 bin nüfusumuz var. Nüfus artışına bağlı olarak Çekmeköyümüzün temel ihtiyaçları artmakta. Gelecek nesillere nasıl bir Çekmeköy bırakmak istiyoruz, nasıl bir Çekmeköy bırakmak istiyorsak bununla alakalı olarak çalışmalarımızı uzun vadeli olarak yapmalıyız.
Özellikle her şehrin bir kimliğinin olduğunu düşünürsek ve şehirlerinde bir medeniyetin aynası olduğu gerçeğini düşünürsek. New York ve Chicago’ya baktığınız zaman geçmişten günümüze kapitalizmin etkilerini görürsünüz. Moskova’ya baktığınız zaman komünizmin etkilerini hissedersiniz. Şam ve Kahire’ye baktığınız zaman da İstanbul medeniyetini hissedersiniz. Sevilla’ya baktığınız zamanda Endülüs İslam medeniyetini bugün bile herşeye rağmen hissedersiniz. Türkiye’mizde Mevlana şehri Konya ve Niğde’ye baktığımız zaman Osmanlı’nın izlerini görürsünüz. İstanbul’a baktığınız zaman Osmanlı ve kadim medeniyetlerin izlerini taşıdığını görürsünüz. Bu bize şunu gösteriyor şehirlerinde bir kimliği vardır medeniyetin yansımasını ifade ederler” diye konuştu.
“İki tane sorumuz var”
Önder Ayyıldız, Çekmeköy’ün 6 yıllık bütçesini ortaya koyduklarını söyleyerek, “Ortaya birtakım veriler koyacağız ve Çekmeköy Belediye yönetimine iki tane soru soracağız. Çekmeköy’deki muhalefet partilerine ve Çekmeköy’de gerçekten bir yönetimsel anlamda düşüncesi olan şahsiyetlere de birtakım sorularımız olacak. Bu soruları sormadan önce bir zemin hazırlanması açısından birkaç tablo ile Çekmeköy’ün mevcut durumunu size ifade etmek istiyorum. Çekmeköy’de biliyorsunuz belediye yönetimleri her yıl bir sonraki yılın bütçelerini planlarlar. Biz buraya tablolar halinde Çekmeköy’ün son 6 yıllık bütçelerini ortaya koyduk. Bu bütçeler konusunda elbette belediye yönetimlerini kesin hesaplarını yılın ilk çeyreğinde açıklarlar ancak biz Çekmeköy Belediyesi’nin öngördüğü bütçeler doğrultusunda 6 yıllık bütçeyi buraya aldık. Çekmeköyümüzde 2017 yılında 206 milyon liralık bütçe oluşturuldu. 2018 yılında 255 milyon liralık bütçe oluşturuldu” ifadelerini kullandı.
“Bütçe artışı 162 milyon lira”
2017 ile 2019 yılı arasında 64 milyon liralık bir bütçe artışı olduğunu, 2020 ile 2020 yılları arasında 162 milyon liralık bir artış olduğunu ifade eden Başkan Ayyıldız, ‘2019 yılında 270 milyon liralık bir bütçe oluşturuldu. 2020 yılında yine 270 milyon liralık bütçe ve 2021 yılında 432 milyon liralık bütçe oluşturuldu. Dolayısıyla bu bütçe rakamlarına baktığınız zaman 2017 yılı ile 2019 yılları arasındaki bütçe artış rakamının 64 milyon lira olduğunu. 2020 ile 2021 yılları arasındaki bütçe artışının 162 milyon lira olduğunu burada net bir şekilde görüyoruz. Buradaki tabloya göre Çekmeköy Belediyemizin 2017’den 2019’a 64 milyon liralık bir büyüme gerçekleştirdiğini, 2020 ile 2022 yılları arasında da 162 milyon liralık bir büyüme gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz” dedi.
“Hamidiye Mahallesi çok tartışılmıştı”
Başkan Ayyıldız, “Çekmeköy Belediye’mizin 2019 ve 2022 yılları arasında gerçekleştirdiği Çekmeköy Belediyesi’nden kararını çıkarttığı ve satış amaçlı olarak arsaları göstermek istiyorum. 5 Ocak 2022’de Ömerli’de aynı şekilde geçtiğimiz ay yine Ömerli’de, Hüseyinli mahallemizde 21 bin 175metrekaree, Ömerli mahallemizde yine mayıs ayında 1986 metrekare. 20 Mayıs 2021’de Çatalmeşe’de ve Çekmeköy’de gündem olan Hamidiye mahallemizde okul arazisinin devlet okulu yapılması amacıyla ayrılmış olan arazinin özel okula satılması çok tartışılmıştı” şeklinde konuştu.
“STK Lisanslı gayrimenkul uzmanları mı belirledi?”
Arsaların satılırken metrekare fiyatının neye göre belirlendiğini soran Ayyıldız, ‘7 Kasım 2019’da belediye meclisinde Mimarsinan mahallemizde bulunan akaryakıt ve LPG istasyonuna dönüştürülmesine ilişkin olarak da 2000 metre karelik parkın tamamının akaryakıt ve LPG istasyonuna dönüştürülmesine ilişkin bir satış oldu. Bunların hepsini topladığımız zaman toplamda 2019 yılından itibaren 53 bin metrekarelik bir alanın satıldığını görüyoruz. Bunun yaklaşık olarak maliyetinin 150 milyon lira olduğunu ifade edebiliriz. Bizim söylediğimiz rakamlar tahmini rakamlar, bu arsaların civarındaki arsaların en düşük bedellerine göre bizim tahminlerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz rakam 150 milyon lira bizim tahminimizdir. Bunun en net cevabını Çekmeköy Belediye’miz verecektir. Bizim burada sormak istediğimiz bir soru var, bu arsalar satılırken metrekare fiyatları neye göre belirlenmiştir? STK Lisanslı gayrimenkul uzmanlarının belirlediği fiyatlara göre mi belirlenmiştir? Yoksa farklı bir hesaplama usulü mü vardır en fazla parayı kim veriyorsa ona göre mi yapılmıştır. Bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.
“Toplamda 94 milyon 415 bin 820 lira geldiği görülüyor”
Ek ödeneklerden gelen paranın toplamda 94 milyon 415 bin 820 lira olduğunu belirten Başkan Ayyıldız, “2019 yerel seçimlerinden sonra Çekmeköy Belediyesi’nin bütçesi oluşturulurken. Bakanlıklar ve diğer kurumlardan gelen ek ödenekler gösteriliyor. 2019’dan itibaren özellikle 2020 ve 2021 yılında toplamda Kültür Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İller Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü gibi kuruluşlardan toplamda 94 Milyon 415 Bin 820 lira geldiği görülüyor. Satılan arsalardan 150 milyon lira, bakanlıklar üzerinden ek kaynaklarla beraber çok ciddi bir rakam yapıyor. Biraz önce size söylediğim Çekmeköy Belediye’sinin 2019’dan 2022 yılına bütçe artış tutarlılığının 165 milyon lira olduğunu ifade etmiştik. Bu rakamında çok üzerinde bir tablo karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“Kısa film yarışması ne kadar gereklidir?”
Türkiye’nin yaşadığı şu maddi sıkıntılar döneminde kısa film yarışmasına 150 bin TL vermenin yanlış olduğunu ifade eden Önder Ayyıldız, “Şunu da ifade edelim Bakanlıklar üzerinden gelen bu kaynakların nerelerde nasıl kullanıldığını, örneğin Kültür Bakanlığı’ndan gelen kısa film yarışması için 150 bin liralık bir kaynak aktarımı olmuş. Kısa film yarışması ne kadar gereklidir? İsraf bütçesi yapmama konusunda kamuoyunda bir algı oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin ekonomik anlamda darboğaz olduğu bir dönemde misafir karşılama ve protokol giderlerine ciddi rakamların aktarıldığını görüyoruz. Burada genel rakamların bakanlıklar üzerinden gelen 94 milyon 415 liranın burada ne şekilde kullandığına ilişkin şüphelerimi var” dedi.
“Mali konularda anlaşıyorlar”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin mali konularda anlaştıklarını ifade eden Ayyıldız, “Bu şekilde bir temel oluşturduktan sonra Çekmeköy Belediyesi’ne soracağımız ilk soruya geldi sıra. Çekmeköy Belediye Meclisinin 9 Eylül 2021 tarihli oturumunda Çevre ve Şehircilik bakanlığından 6306 numaralı afet riskli alanların dönüştürülmesine ilişkin olarak 32 milyon 500 bin liralık ek kaynak girişi oldu. O ek kaynak girişi de 316 milyon lira olarak açıklanan 2021 yılı bütçesinin ek kaynak girişi olduğu için eylül ayında bu paranın geldiği ayda ek kaynak girişi revize edildiği bütçenin 348 milyon liraya yükseltilmiş oldu. Takip eden ayda bu bütçeye ek yapılmasından dolayı Büyükşehir Belediyesi’ninde onay vermesi gerekiyordu.
Takip eden ayda Büyükşehir Belediyesi alınan bu karar doğrultusunda 32 milyon 500 bin liralık ek kaynak girişini oy birliğiyle onayladı. Mali konularda Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimler uzlaşma sağlayabiliyorlar. Aynıdönemde 2021 yılının eylül ayının 9’unda gerçekleşen belediye toplantısında 32.5 milyon lira Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan. Aynı oturumda kararı alınan 9 milyon 850 bin liralık kaynakta aynı bakanlıktan geldi bu kaynağın gelmesinin sebebi de 6306 sayılı afet riskli alanların dönüştürülmesine ilişkin olarak kanun kapsamında gelen ödeneklerdir. Bu kaynakların toplamı 42 milyon 350 bin lira yapıyor. Biz buradan şu soruyu sormak istiyoruz. 6306 Sayılı kanuna göre afet riski altındaki alanlar. Bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde fen ve sanat şartlarına uygun yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere usul ve esaslarını belirleyen birinci madde. Bu kaynağın amacı afet riskli alanların dönüştürülmesi” şeklinde konuştu.
“2017’den 2019’a 64 milyonluk bir artış var”
Çekmeköy’e 42 milyon 350 bin liralık bir yatırım olacaksa Cumhurbaşkanı tarafından açılının gerçekleştirilmesini ifade eden Önder Ayyıldız, “Takip ettiğimiz kadarıyla eylül ayında karara bağlanan Büyükşehir Belediye meclisinde bu paranın kaynak girişinin kasım ve aralık ayında çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa biz göremedik onu. En küçük bir icraatı bile örnek vermek gerekirse çiçek evlerinin açılmasına ilişkin olarak yapmış olduklarını bir konuyu bile haberleştiren bir Belediye Başkanlığımız var. Dolayısıyla 42 milyon 350 bin liralık bir yatırım burada Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı gerçekleştirebilir. Bu parada 316 milyon liralık bütçe 348 milyon liraya revize edilmiştir.
2021 yılında böyle bir çalışma olmadığına göre bu paranın şu an belediyenin kasasında olması gerekir. Belediyenin kasasında bu para varsa eğer 2021 yılında 348 milyon liraya yükseltildiyse eğer ve 2021 yılında bu para değerlendirilmediyse 2022 bütçesi de öngörülen 432 milyon 500 milyon. Ön görülen bütçe 432 milyon değil 465 milyon liraya çıkıyor. 2017’den 2019’a 64 milyon liralık bir bütçe artışı var. 2020 yılından 2022 yılına kadar da 270 milyon liradan 465 milyon liraya çıkan bir bütçemiz var. Biraz önce arsa satışından 150 milyon lira olduğunu ifade etmiştik” ifadelerini kullandı.
“42 milyon 350 bin lira nerelerde kullanılacak?”
Çekmeköy Belediye bütçesinde 42 milyon 350 bin lira gibi bir açık olduğunu ve bu paranın bir sonraki yıla aktarıldığını umut ettiklerini söyleyen Ayyıldız, ‘Bakanlığından üzerinden de 94 milyon lira kaynak girişi olduğunu ifade etmiştik. Bu devasa paraların aslında 2 yıl içerisinde Çekmeköy Belediye’sinin kasasına girdikten sonra bütçenin 465 milyon liraya çıkması gerekirdi. Göstermemek için zannediyorum 432 milyon lira olarak gösterdiler. 2021 bütçesini 316 milyon liradan ek kaynak girişi yaparak 348 milyon lira yaparak gösterdiler diye düşünüyorum. En doğru bilgileri Çekmeköy Belediye’sinin yetkilileri verecektir. Bizim soru olarak sormak istediğimiz bu 42 milyon 350 bin lira nerelerde kullanılacak? Bizim siyasi anlayışımızda siz bu parayı çaldınız gibi ifadeler yok. Zannediyoruz 2022 yılına bu para aktarıldı ve 2022 yılında afet riskli alanların dönüştürülmesine ilişkin olarak böyle bir çalışma ortaya koyacaklardır”
“Müdür atamalarında usulsüzlük”
Çekmeköy Belediyesi’nin sözleşmeli personellerinin müdür yapıldığını belirten Ayyıldız, “Çekmeköy Belediyesi’ne bir soru daha sormak istiyoruz. Biliyorsunuz kamu kurumları Sayıştay denetiminden geçerler. Çekmeköy Belediyesi’nin 2020 yılı kesin hesabı da Sayıştay denetiminden geçti ve sonrasında bir rapor oluşturuldu. Bu rapor çerçevesinde özellikle burada isimlerini yazdığımız hukuk işleri imar ve şehircilik plan ve proje bilgi işlem yapı kontrol ve gençlik ve spor hizmetleri müdürlük atamalarında usulsüzlük yapıldığına ilişkin olarak bir rapor ifade edilmiş.
Çekmeköy Belediyesi sözleşmeli personelleri müdür yapmış, sözleşmeli personelden müdür olmaz. İlgili müdürlükler 657 sayılı devlet memurluğu kanuna göre ve bu kanun kapsamından memurlardan getirilir. Bu memurlar aynı zamanda görevde yükselme sınavına girip o sınavda da başarılı olması gerekiyor. Her zaman eleştirdiğimiz belediyelere partilerin atandığını, stratejik görevlere getirildiği noktasındaki eleştirimizi Sayıştay 2020 raporuna göre teyit etti. Sayıştay raporları siz bu konularda yolsuzluk yaptınız demez birtakım usulsüzlükle rastladık der” şeklinde konuştu.
“İBB’nin yapması gereken 2 proje var”
İBB’nin Çekmeköy’de yapması gereken en önemli iki büyük projeden bahseden Başkan Ayyıldız, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Çekmeköy’de yapacağı sadece iki tane proje var. Bunlardan bir tanesi Taşdelen - Yenidoğan kavşak problemi diğeri de Çekmeköy’de yıllardır atıl vaziyette kalan itfaiye binasının tamamlanması. Büyükşehir Belediye’sinden beklediğimiz Çekmeköy için elzem olan iki tane proje” diye konuştu.
“10 yıldır Çekmeköy’ü yöneten bir AK Parti zihniyeti”
Başkan Ayyıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “2009 Yılında AK Parti Çekmeköy’de belediyeyi kazandı. 2019 yerel seçimlerine kadar tam 10 yıldır Çekmeköy’ü yöneten bir AK Parti zihniyetinden bahsediyoruz. 10 yıldır bu iki problemi çözmeyen bir AK Parti’den bahsediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem Taşdelen - Yenidoğan kavşak problemi konusunda hem de itfaiye binasını probleminin çözümü noktasında aslında bir yerde AK Partililer CHP bunları yapmasın istiyorlar. Gördünüz mü bakın belediyeyi kazandılar daha iki tane projeyi bile yapamadınız diyerek buradan siyasi bir kazanım elde etme düşüncesi içerisindeler. İstanbul Büyükşehir Belediye’sinde Çekmeköy’den AK Parti’li 5 tane meclis üyesi var. Ben bu arkadaşları Büyükşehir Belediyesi performanslarını takip ediyorum. Hiçbirisi Taşdelen - Yenidoğan veya itfaiye binası konusuna ilişkin olarak herhangi bir soru önergesi vermediklerini de biliyorum.”
Umut Demirden-İstanbul Gündemi