İstanbul Gündemi

RADAR TRAFİK CEZASINA İLİŞKİN HUKUKİ BİLGİLER

Player yükleniyor...
Haberler / Otomotiv
18 Mart 2021 Perşembe 09:43

Radar trafik cezaları, trafik radarları aracılığıyla belirli hız sınırlarının aşılmasının tespit edilmesi sonucu araç plakası üzerinden yazılan idari para cezasıdır. Trafik radarları sistemi sinyal gönderme ve gönderilen sinyalin geri alınması prensibine dayanmaktadır. Bu suretle sinyalin gönderildiği hedefin uzaklığı, büyüklüğü, yönü, yüksekliği gibi bilgiler tespit edilmek suretiyle cihaza kaydolur. Vatandaş hız sınırını aştığı an frene basabilmesine imkân dahi vermeyecek kadar kısa bir süre içerisinde tespit gerçekleşir ve ceza kesilir. Trafikte kazaları önlemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Avukat Elvan Kılıç, radar cezaları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

RADAR CEZASI NE KADARDIR?

2019 yılından itibaren radar trafik cezalarına ciddi oranda zam yapılmıştır. Ayrıca hız sınırını yüzde on, yüzde otuz ve yüzde elli aşmak şeklinde 3 çeşit ceza düzenlenmiş böylece 1339 TL’ye kadar trafik cezası getirilmiştir. Vatandaşlar kendilerine gelen para cezasını içeren tebligatlarda, 51/2-a, b ve c gibi maddelerle karşılaştıkları için radar trafik cezaları 51/2 cezası olarak bilinmektedir. Bahse konu madde Karayolları Trafik Kanunu’nda yer almaktadır. Buna göre Resmî Gazete ‘de 28.11.2020’de yayımlanan 'Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”nde Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yeniden değerleme oranının yüzde 9,11 olarak belirlenmesi nedeniyle 2021 yılına ilişkin güncel ceza miktarları;

  • Madde 51/2-a’ya göre hız sınırı yüzde 10-30 arası aşılırsa 314 TL idari para cezası verilir. Sürücülere verilecek ceza puanı ise 10’dur.
  • Madde 51/2-b ’ye göre hız sınırı yüzde 30-50 arası aşılırsa 652 TL idari para cezası verilir. Sürücülere verilecek ceza puanı ise 15’tir.
  • Madde 51/2’ye göre hız sınırı yüzde 50’den fazla aşılırsa 1339 TL idari para cezası verilir. Sürücülere verilecek ceza puanı ise 15’tir.
  • Ayrıca 51/2-b ve 51/2-c maddeleri geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlere el konulmaktadır. 

CEZAYI İNDİRİMLİ ÖDEME İMKÂNI VAR MIDIR?

Trafik cezalarının kişilerin yüzüne okunması ya da adresine ibraz edilmesinden sonraki 15 gün içinde ödenmesi gerekir. 15 gün olarak belirlenen erken ödeme indirimi yüzde 25 olarak düzenlenmiştir. Buna göre adresine yapılan tebligat ile radar cezasından haberdar olan vatandaş 15 gün içerisinde ödeme yapması durumunda yüzde 25 erken ödeme indiriminden yararlanacaktır.

RADAR CEZASI TEBLİGAT YAPILMADAN SORGULANABİLİR Mİ?

Radar cezası internet üzerinden; Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi, e-devlet veya PTT kanalları ile kolay bir şekilde sorgulanabilir.

E-DEVLET RADAR CEZASI SORGULAMA;

PTT şubelerinden alınan e devlet şifresi ile e-devlet sistemine giriş yapılarak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) ' sayfasından araç plakasına yazılmış olan cezaları görebilirsiniz. Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır. 

EGM RADAR CEZASI SORGULAMA;

Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

PTT‘DEN RADAR CEZASI SORGULAMA;

PTT internet sitesinden radara yakalanmış olan aracınıza yazılan cezayı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz. https://www.epttavm.com/sayfa/trafik-cezasi-odeme.html  bu adresten gerekli bilgilerinizi doğru bir şekilde girerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

TRAFİK RADAR CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Sürücü eğer ki almış olduğu cezaya itiraz etmek isterse, bunu belirli bir süre içerisinde yapması gerekmektedir. Bu süre cezaya ilişkin tebligatın tarafınıza yapıldığı tarihten itibaren 15 gündür. 

İtiraz mercii, tebligat yoluyla tarafınıza ulaşan tutanakta belirtilen yer Sulh Ceza Mahkemesi’dir. Bu mahkemeye verilecek itiraz dilekçesi ile itirazı gerçekleştirmiş olursunuz. Dilekçede tarafınızdan istenilen tüm bilgilerin eksiksiz verilmesi ve itiraz nedenlerinin açıklanması gerekmektedir. Dilekçeye ek olarak bazı evrakların da muhakkak sunulması gerekmektedir. Bunlar; 

•Trafik karar tutanağının fotokopisi

•Kendinize ait olan kimliğinizin fotokopisi

•Ruhsatınızın fotokopisi

•Karar tutanak tebligat evrakının fotokopisi

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi