İstanbul Gündemi

RENAULT GRUBU FAALİYET KRLILIĞINI YÜZDE 5.9’DA TUTMAYI BAŞARDI

Player yükleniyor...
Haberler / Ekonomi
26 Temmuz 2019 Cuma 18:11

Renault Grubu tüm yıl için hedeflerini, yüzde 6 faaliyet kârlılığı elde etmek ve otomobil faaliyetlerinden pozitif nakit akışı yaratmak üzere teyit etti.

Grup talepteki daralmayı göz önünde bulundurarak, 2019 yılı cirosunun geçen yıla yakın olacağını öngörüyor, küresel piyasalarda yaşanan yüzde -7.1 daralmaya rağmen, Renault Grubu 2019’un ilk yarısında araç satışlarındaki düşüşü yüzde - 6.7 ile sınırlı tutmayı başardı. (1.94 milyon adetlik satış). Grubun cirosu 28 milyar 50 milyon avro (%- 6.4) oldu. Sabit döviz kuru ve katsayı ile1 hesaplansaydı, düşüş yüzde - 5.0 seviyesinde gerçekleşecekti.

Grubun faaliyet kârlılığı yüzde 5.9 oranla 1 milyar 654 milyon avro oldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 914 milyon avro olmuştu. Grubun faaliyet geliri 1 milyar 521 milyon avro olurken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyar 734 milyon avro seviyesindeydi. Grubun net geliri 1 milyar 48 milyon avro olurken (geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 40 milyon); bu rakam Nissan’ın katkısındaki düşüşten önemli ölçüde etkilendi. Nissan’ın katkısı -826 milyon avro oldu.

Yatırımlardaki artış sebebiyle otomobil operasyonlarındaki nakit akışı 30 Haziran 2019 itibarıyla -716 milyon avro oldu.

Renault CEO’su Thierry Bolloré şöyle konuştu: 'Beklediğimizden zorlu bir ortamda, Grup planlarına sadık kaldı ve yılın ilk yarısında beklentilerine paralel sonuçlar elde etti. Pek çok yeni modelin lansmanı, rekabetçiliğimizi arttırırken, ekibin mücadeleci ruhu Grubun kârlılık hedeflerini teyit etmesine olanak sağladı.'

GRUBUN FAALİYET KÂR I 1 MİLYAR 654 MİLYON AVRO OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Renault Grubu’nun cirosu 2019 yılının ilk yarısında 28 milyar 50 milyon avro (geçen yılın aynı dönemine göre yüzde -6.4) olarak gerçekleşti. Sabit döviz kuru ve katsayı ile hesaplansaydı, grup cirosu yüzde -5 düşüş gösterecekti.

AVTOVAZ hariç otomotivin cirosu 24 milyar 791 milyon avro olarak gerçekleşti ve 2018’in ilk yarısına kıyasla yüzde -7.7 düşüş gösterdi. Bu daralmanın esas sebebi, satış hacminde -4.6 puanlık düşüş oldu. Söz konusu düşüş Türkiye, Fransa ve Arjantin’deki satışlarda yaşanan azalma ve bayi stoklarındaki daralmadan kaynaklandı. İş ortaklarına yapılan satışlar; düşen Nissan Rogue üretimi, İran pazarının 2018 Ağustos’undan bu yana kapalı olması ve Avrupa’da dizel araç talebindeki daralma sebebiyle -3.1 puanlık düşüş kaydetti. Arjantin pezosu ve Türk lirasındaki değer kaybından dolayı, kur etkisi -1.2 negatif puan olarak gerçekleşti. +1 puanlık fiyat etkisi bu iki para birimindeki düşüşten ve Avrupa pazarındaki fiyat artışlarından kaynaklandı. Grubun faaliyet kârı 1 milyar 654 milyon avro olarak gerçekleşmiş olup, cironun yüzde 5.9’una tekabül ediyor.

AVTOVAZ hariç otomotiv kârlılığı 234 milyon avro düşerek, 981 milyon avro seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam cironun yüzde 4’üne tekabül ediyor; aynı oran 2018 ilk yarısında yüzde 4.5 seviyesindeydi. Burada, satış adedinden kaynaklı -471 milyon avroluk negatif etki oluştu. Ham madde etkisi ise -213 milyon avro düşüş olarak kendini gösterdi. Monozukuri etkisi ise gelirlere +385 milyon avro pozitif olarak yansıdı. Gelirlere katkı yapan unsurlar arasında satın almadaki performans, ARGE harcamalarının kapitalizasyonu ve amortismanlardaki artış sayılabilir. Türk lirasındaki değer kaybının maliyetlerde düşüş sağlaması, gelirlere +92 milyon avroluk pozitif etki yarattı. Ürün gamı/fiyat/zenginleştirme etkisi, Clio IV’ün sonlandırılması ve Avrupa’daki dizel satışlarındaki düşüşler, gelirlerde -95 milyon avroluk azalmaya neden oldu.

AVTOVAZ’ın faaliyet kârı 82 milyon avro olarak gerçekleşti; aynı rakam 2018’in ilk yarısında 105 milyon avro olmuştu. Daralan pazara rağmen AVTOVAZ halen 2018’de piyasaya sürülen modellerinin başarısından olumlu şekilde etkileniyor. Ancak 2018’de kaydedilen bir defaya mahsus işlemler artık söz konusu değil.

Satış finansmanı Grubun faaliyet kârına 591 milyon avroluk katkı yaptı; bu rakam 2018’in ilk yarısında 594 milyon avro olarak gerçekleşti. yüzde- 0.6’lık bu daralma döviz kurlarından kaynaklanan -14 milyon avroluk bir düşüşü ve mobilite hizmetlerinin sonlandırılması nedeniyle oluşan -21 milyon avroluk tutarı içeriyor. Ayrıca hizmetlerden kanyaklı katkının arttığını da belirtmekte fayda var. Bu rakam 319 milyon avroya ulaşmış olup, Net Bankacılık gelirinin üçte birini oluşturuyor.

Risklerin toplam maliyeti, 2019 yılının birinci yarısında toplam ortalama aktiflerin %0.40’ına karşılık gelirken, 2018’in ilk yarısında aynı rakam yüzde 0.37 seviyesindeydi. Bu da taahhüt ve tahsilat konularındaki başarıya işaret ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi