İstanbul Gündemi

RÜZGR ENERJİSİ TÜRKİYE’DE BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Player yükleniyor...
Haberler / Ekonomi
9 Eylül 2020 Çarşamba 12:40

Geleceğin enerjisi olarak görülen rüzgâr, yeni enerji üretimleri arasında en ucuz kaynağı oluşturuyor. Özellikle karadan esen yerel kaynağın ekonomik buhranlarda bile sağladığı faydalar ülkelere her açıdan ciddi avantajlar sağlıyor. Öyle ki, kara rüzgârında önemli paya sahip olan Avrupa, 2050’ye kadar 750 GW kurulu kara rüzgârı enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Avrupa’da rüzgâr enerjisinin yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığını ve rüzgâr santralleri yakınında yaşayanların yaklaşık %80’inin de rüzgâr enerjisini desteklediğini belirten Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, sahip olduğu 8,3 GW kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin tamamını karadan alan Türkiye’nin, yerel enerji kaynağı rüzgârın sağladığı faydalara inanarak destek çıkması gerekiyor.

 

RÜZGÂR ENERJİSİ TÜRKİYE’DE 17 BİN, AVRUPA’DA 300 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

 

Sağladığı istihdam ile gelecekteki meslekler arasında kendine yer edinen rüzgâr enerjisi hem Türkiye’de hem de Avrupa’da önemli bir ekonomiye kaynak oluşturuyor. Rüzgârın enerjiye dönüşmesini sağlayan türbinlerin üretiminde, santrallerin işletilmesinde ve türbinlerin bakımlarında birçok kişi yer alırken, Avrupa’da 300 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 17 bin kişi rüzgâr enerjisi alanında istihdam ediliyor. Avrupa’da rüzgârın ekonomiye 37 milyar euro destek sağlayabildiğine dikkat çeken Ali Aydın, üretiminin ucuz ve yerel olduğu, yarattığı ekonomik alan ile fark yaratan ve en çevreci enerji kaynağı olabilen rüzgâra ülkemizde de desteğin giderek artmasının gerektiğini belirtiyor.

 

ÇEVRECİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE TEKNOLOJİK ENERJİ KAYNAĞI

 

Rüzgâr enerjisi üzerindeki tanımlamaları sonuna kadar verebilen bir enerji olarak yoluna devam ediyor. Sera gazı yaymaması, çevresindeki habitat ve türler üzerindeki minimum etkisi, suyu kirletmemesi, kara rüzgârı enerjisinin çevreciliğini ortaya çıkardığını belirten Ali Aydın, bir rüzgâr türbinin %85-90’ının geri dönüştürülebilir olduğunu aktarıyor. Rüzgâr türbinlerinin standart ömürlerinin 25 yıl olduğunu ve teknolojinin etkisiyle de daha az türbin ile daha fazla enerji çıktısının alınabildiğini ifade eden Aydın, rüzgâr enerjisi sektörünün gelirinin bir kısmını Ar-Ge’ye yatırdığını ve enerji kaynakları arasında en teknolojiye açık kaynak olduğunu dile getiriyor.

 

KARA RÜZGÂRINDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN DESTEK GEREKİYOR

 

Ülkemizde özellikle mevcut yenilenebilir enerji santrallerine mali destek ve yeni projelere de kredi finansmanı sağlayan YEKDEM’e başvuruların Aralık ayında son bulacağına dikkat çeken Ali Aydın, türbin temininde yaşanan sıkıntıların yeni projelerin bitiş tarihini etkileyeceğini ve finansman için YEKDEM’e yetişememe durumlarının olduğunu belirtiyor. Rüzgâr yatırımlarındaki bu olumsuzluğun giderilmesi adına Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) rüzgâr enerjisi sektörü adına yetkili kurumlardan talep ettiği “mücbir sebep” kararına destek verdiklerini de belirten Aydın, ülkemizin temiz enerjisinin gerilememesi ve kara rüzgârında söz sahibi olabilmesi için buna ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi