İstanbul Gündemi

SARIKAMIŞ PARSLARI YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKANI KEMAL PURSAH İSTANBUL GÜNDEMİ’NE KONUŞTU

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
19 Eylül 2020 Cumartesi 20:35

Bu dernek, bildiğiniz derneklerden değil. Alışılagelmişin dışında, kuruluş amacıyla, yaşanmış hikayeleriyle, tüm ülkeye yayılmış üyeleriyle, kiminin canını verdiği, kiminin onurla taşıdığı gazilik nişanesine sahip olduğu, vatan savunmasında ve Mehmetçiğin gönlünde ayrı bir yeri olan 57’inci Komando Taburu’nun anılarını yaşatan, orada kep takan, postal bağlayan askerlerin birbirinden kopmadığı bir dernek.

 

Sarıkamış Parsları Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Pursah, İstanbul Gündemi’ne derneğin kuruluş öyküsünü ve projelerini anlattı. Pursah’ın asker anısı tadındaki açıklamalarını keyifle okumanız dileğiyle…

 

Başkan Pursah derneğin kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: “57’inci Tabur, tarihi şan ve şerefle dolu Türk ordusunun Çanakkale’de başlayan oradan Sarıkamış’a yayılan bir geçmişi olan bir birliğidir. Çanakkale’de 250 bin şehit vermiş olan 57’nci Alay’ın ismi bu savaştan sonra meclis kararıyla hiçbir yere verilmemiş. Daha sonra hatırası yaşatılsın diye Sarıkamış’ta özel birlik kurularak ismine 57nci Komando Taburu ismi verilmiş. 1989’dan sonra terörle mücadele esnasında özel bir komando birliği yetiştirilmeye gayret edilmiş. 90’lı yıllarda Ağrı Dağı’nda teröristlerin oraları ellerine geçirdikleri düşünüldüğü dönemde biz 10 yıl boyunca çok aktif görevlerde yer aldık. Şu an 58 tane şehidimiz 126 tane gazimiz var.”

 

 

‘O BİRLİĞİ KİMSE UNUTAMIYOR’

 

“Çok zor coğrafyada görevler aldık. Görev alan subay ve astsubaylar da dahil kimse o birliği unutamıyor. 57’nci komando taburunu tüm kolluk kuvvetleri bilir ve tanır. Biz derneği kurmadan önce internet üzerinden iletişim kurarak arkadaşlarımız ile bir buluşma düzenledik. İlk buluşmamız 2015’te Ankara’da oldu. Ortada bir dernek yoktu ama tertipler bir araya geldi. Bu görüşmeleri artırma kararı aldık. O zamanki tabur komutanımız Emekli Tuğgeneral Naci Paşamız da katıldı. Kendisi şu an dernek üyemizdir. Subay ve astsubaylarımızın da katılımıyla buluşmaları Ankara’dan İzmit’e taşıdık. 86 kişi katıldı. O dönemde şehit ailelerine ziyaretlerde bulunduk. Sosyal medyada olumlu dönüşler aldık. Tüm masrafları kendi cebimizden karşıladık. Daha sonra Çanakkale’de bir buluşma gerçekleştirdik. Herkes çok mutlu oldu. Sarıkamış’ta buluşma yönünde talepler çok oldu. İlk etapta 22 kişi ile gittik. Askerlerle beraber iki gün geçirdik. Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşüne de katıldık.”

 

‘ÜYELER NE İSTERSE BİZ ONU YAPIYORUZ’

 

Bu yılki Sarıkamış ziyaretinin pandemiye takıldığını ama eksik kadro ile de olsa etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Pursah, “Tüm hazırlıklar tamam iken pandemi patladı. 44 kişilik kafilemizin yarısı katılmadı. Biz 22 kişi ile birlikte yine de gittik. Askerlerimizi zor durumda bırakmamak için taburda fazla kalmadık. Turistik geziye çevirdik” dedi.

 

‘CAFCAFLI AÇILIŞLARA KATILMIYORUZ’

 

Başkan Pursah şöyle devam etti: “Küçükçekmece Sefaköy’deki merkezimizi buraya taşıdık. Bu dernek köy derneği olmadığı için ülkenin dört bir yanından üyelerimiz var. Birçok faaliyetimizi gerçekleştirmeden önce gizli tutuyoruz. Gerek görürsek daha sonrasında paylaşım yapıyoruz. Her biri farklı il ve tertiplerden 15 kişilik yönetim kurulumuz var. 58 şehidimizden birinin mezarı İstanbul Başıbüyük Mezarlığı’nda, onu yaptırdık. Ülkemizin her yerindeki şehitlerimizin ailelerini ziyarette bulunuyoruz. Diğer dernekler gibi cafcaflı açılışlara katılmıyoruz. Üyelerimizin ödediği aidatlara dokunmadan yönetim kurulu olarak masrafları kendi cebimizden ödüyoruz. Üyelerimizin isteği doğrultusunda etkinlikler yapıyoruz. İhtiyacı olanlara maddi yardım yapıyoruz.”

 

‘SARIKAMIŞ İNANILMAZ HİKAYELER BARINDIRIR’

 

Derneğin isminin anlamını da açıklayan Kemal Pursah, “Taburumuz Sarıkamış’ta konuşlandığı ve taburun haberleşme kodu da ‘Pars’ olduğu için ismimiz buradan geliyor. Pars dediğiniz zaman bütün askeriye bilir. Bordo bereliler bizim orada eğitim alırlardı. Askerlerin kış tatbikatları hep orada yapılır. Yurt dışından gelen askeri birlikler de orada askerlerine eğitim verirler” dedi.

 

57’inci Tabur’un birçok hikayeyi barındırdığını belirten Pursah bunlardan bazılarını paylaştı: “Orada vücuduna 18 tane mermi yediği halde ölmeyip gazi olan ağabeyimiz, kafasına mermi isabet ettiği halde taburunda askerliğine devam eden arkadaşımız var. 57nci Tabur birçok inanılmaz hikâyeyi barındırır.”

 

‘İNSANLARIMIZ BİZİ TANISIN İSTİYORUZ’

Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile daha fazla kişiye ulaşmak istediklerini belirten Pursah, “Alt konu başlıkları adı altında; örneğin hayvan hakları ile ilgili çalışma yapmak istiyoruz. Türkiye’nin her yanına dağıldığımız için her an Kızılay ile dirsek temas aralığındayız. Diğer yandan bazı arkadaşlarımızın çocuklarında Down Sendromu bulunuyor. Onlarla da iç içe olmak istiyoruz. Bazen de arkadaşlarımız ile doğa yürüyüşleri yaparak çöp toplamaya gidiyoruz. Bunları fazla yansıtamadık. Zamanla sosyal medya üzerinden faaliyetlerimizi daha düzenli paylaşıp biz buyuz diyeceğiz. Ayrıca Mor Çatı Derneği ile de temas halindeyiz. Kadınlarımızın da yanındayız. İnsanımız bizi tanısın istiyoruz” dedi.

 

‘BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN DEDİK’

 

Kemal Pursah son olarak “Bizim üye kaybımız yok. Oranın havasını solumuş, suyunu içmiş arkadaşlarımızın bizimle kalmasını istiyoruz. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için dedik. Bugün ihtiyacım yok demesinler, biz vefat edince bizi omuzlarında götürecek arkadaşlar arıyoruz bu saatten sonra… Türkiye’nin her yerinde olduğumuz için birçoğuna yardım ettik ve etmeye devam edeceğiz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi