İstanbul Gündemi

ÜCRETSİZ DİŞ KLİNİĞİ AYAZAĞA´DA HİZMETE DEVAM EDİYOR

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
27 Şubat 2016 Cumartesi 11:36

Sarıyer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü´ne bağlı Ayazağa Halk Sağlığı Merkezi´nin verdiği ağız ve diş sağlığı hizmeti vatandaşlardan oldukça büyük ilgi görüyor.

Ayazağa Halk Sağlığı Merkezi´nde ücretsiz olarak verilen klinik hizmetlerinden biri olan Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği´nden sadece Sarıyerliler değil ilçe sınırları dışında ikamet eden vatandaşlar da yararlanabiliyor.
 
Vatandaşların ücretsiz ve doğrudan yararlanabileceği sosyal projelere yer veren Sarıyer Belediyesi´nin Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği´ne müracaat eden hastalar, dolgu, diş çekimi gibi birinci basamak sağlık hizmeti alıyor. İleri derecede tedavi görmesi gereken hastalar ise tam teşekküllü diş hastanelerine yönlendiriliyor.
 
Ayazağa Halk Sağlığı Merkezi´nde görev yapan Diş Hekimi Ahmet Zirek, ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi verdi.
 
Ağız ve diş sağlığı kliniğinde hangi hizmetler veriliyor?


Burası ilk olarak çocuklara yönelik bir proje olarak başladı ve şu an yetişkinlere de hizmet veriyoruz.  Amacımız halkımıza ağız ve diş sağlığı eğitimi vermek.  Burada diş çekimleri yapılıyor, röntgenler inceleniyor ve ileriye dönük ciddi problemler varsa farklı yerlere sevk ediliyor, dolgu yapılıyor ve en önemlisi hastaları motive ediyoruz.

Dolgu Nedir?


Dişin belli alanında meydana gelen doku kaybının belirli materyaller kullanarak doldurmasına dolgu denir.
 
Diş çürükleri neden meydana gelir?


Özellikle çocukluk çağında diş çürüklerine daha yatkınız. Çünkü dişler çok daha zayıf oluyor. Ağız ve diş sağlığının önemi bilinmeyip eksik yapıldığı için dişler daha kolay çürüyor. Mikroplar ağızda bulunan yemek artığını yiyip, asit üretiyor.  Bu asitte zamanla diş yüzeyini parçalıyor.  Bu süreç fırçalanmayan alanlarda daha hızlı ilerliyor. Diş dokusu kayboluyor, oralarda bakteri oluşuyor ve çürük ilerliyor. 
 
Günlük diş bakımımızı nasıl yapmalıyız?


Her şeyden önce iyi bir diş eğitimi almalıyız. Nasıl ki psikolojik olarak kendimizi eksik hissettiğimiz zamanlarda psikologa danışıyorsak, ağız ve diş sağlığında da biz biliyoruz demeyip diş hekiminden gerekli bilgileri alarak, ağız ve diş sağlığımızı şekillendirmeliyiz. Sabah akşam dişlerimizi fırçalamalıyız, fakat bu tek başına yeterli değildir. Dişlerin sadece görünen kısmını temizlemiş oluyoruz, oysa dişlerin arasında yemek artıkları kaldığı için diş ipi kullanmalıyız. Bunun yanı sıra düzenli gargara yapmamız lazım.  Fırçalayamadığımız yerlerde yemek artıkları olur, mikrop olur ve daha sonra çürük meydana gelir.

Çocuklar kaç yaşından itibaren dişlerini fırçalamalıdır?


2 ve 3 yaşları arasında süt dişlenmesi dediğimiz olay biter ve ilk çıktığında fırçalayamıyoruz. Vernik dediğimiz koruyucu tedaviler var. Diş yüzeylerine sürülen vernikler dişi çürüğe karşı daha sağlam hale getiriyor. Tülbent yöntemiyle anneler yemek artıklarını temizliyor. Daha sonra özel çocuk fırçaları kullanılır.
 
Diş fırçaları ve macunlar nasıl olmalıdır?


Hastanın durumuna göre önerilerde bulunuyoruz. Ama biz fırçalamayı iyi bilmiyoruz.  Herkes düzenli olarak internet başında zaman harcıyor, fakat kimse her gün yaptığı bir şey hakkında bilgi edinmiyor.
 
Diş fırçalama süresi ne kadar olmalıdır?


Eskiden hekimlerin önerdiği süre ortalama 3-4 dakika civarındaydı ama modern toplumda insanlar diş fırçalamaya vakit ayıramıyorlar. 
 
Diş kontrolüne ne sıklıkla gidilmelidir?


Diş hekimini ziyaret etmenin bence belirli bir süresi yok. Hekimin insanları motive ettiğini düşünüyorum.  Vakit ayrılmazsa ağızdaki problemler çok ileri duruma geldiğinde daha acılı prosedürler yapılıyor ve hasta mutsuz oluyor. 
 
Ağız kokusu neden meydana gelir?


Ağız kokusunun esas problemi ağızdır. Bazen iç organlarla ilgili olabiliyor ama genelde ağızla ilgilidir.

Diş eti kanaması normal midir?


Sağlıklı bir diş eti asla kanamaz. Fırçalanmayan alanlarda yemek artığı birikince mikroplar oluşuyor.  Asit her şeyi parçalıyor ve diş eti de buna dahil. İltihap meydana geliyor ve et dokununca kanıyor. Bu durumda mutlaka diş hekimine görünmek gerekiyor.
 
Hamilelikte diş tedavisi nasıl olmalıdır?


Bireyler çocuk düşünüyorsa check-up yaptırmaları gerekiyor. Sağlık sorunlarım var mı? Başıma neler gelecek? Hiç kimse bunların cevabını araştırmıyor. Ağız konusunda da tetkikler yapılmalıdır. Vücutta bebeği büyütmek isteyen hormonlar var. Normalde küçük bir diş eti kanaması var, hamile olunca aşırı reaksiyon gösteriyor. Diş ağrıları şiddetleniyor. Hamileliğin 3-6 ayı boyunca fazla işlem yapılmak istenmiyor. Bunun için hamilelik öncesi kontrole gidilmelidir.
 
Diş hangi hastalıklara yol açar?
Dişler direkt bir hastalığın esas temel kaynağı olabilir. Toplumumuzda görünen şeker, kalp ve tansiyon hastalarını tetiklediği üzerine çalışmalar var. Diş diyabet hastalığını daha çok tetikler. Diyabetik hastalarda doku iyileşmesi çok geç oluyor. Bu yüzden çok dikkat edilmelidir.
 
Vatandaşlara vermek istediğiniz mesaj var mı?


Hayat ne kadar kötü giderse gitsin ama ağız ve diş sağlığını asla ertelemeyin çünkü bu sizi negatif yönde etkiler. Uyku, yemek yeme, ilişkiler her şeyi etkiler. Akşam diş fırçalamayı unuttuğunuz zaman sabah fırçalarım demeyin. Kalkın ve fırçalayın, diş ipi kullanın ve öyle uyuyun. Yaşam kalitesini artıyor. En büyük amacım hastayı motive etmektir. Beni gördükten sonra hasta dişlerine daha iyi bakıyorsa be başarılıyım demektir.

 

Ayazağa Halk Sağlığı Merkezi hakkında bilgi verebilir misiniz?


Burada 2 diş hekimi olarak görev yapıyoruz. Salı ve Perşembe günleri daha çok çocukları bilgilendiriyoruz onlara zaman ayırıyoruz. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri çene cerrahımız var.  O günlerde çekim yapılıyor. Sadece Ayazağalı vatandaşlarımız değil, diğer semtlerden de hastalarımız var. Günlük 30 ve 40 arasında hasta bakıyoruz. Burada yapılan hizmetler ücretsizdir. SSK gibi sosyal güvencenin önemi yok. Önemli olan hastalarımızın bu kapıdan içeri girmesidir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi