İstanbul Gündemi

YENİ YILIN İLK HEDİYESİ İBB’DEN

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
2 Ocak 2021 Cumartesi 11:07

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından inşaat çalışmaları 2016 yılında başlatılan ve daha sonra durma noktasına gelen Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda, mutlu sona gelindi.

Hattın ilk etabı olan Cibali-Alibeyköy bölümünün açılışı, 2021’in ilk gününde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde ve hattın Feshane Durağı’nda gerçekleştirilen açılış töreninde; CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımıcısı Berna Sukas, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile İBB Meclis üyeleri de hazır bulundu.

“ÇOK ZOR BİR 2020’Yİ GERİDE BIRAKTIK”

Törende bir konuşma yapan İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbulumuza ve milletimize çok şey yapmamız gerektiğinin, çok iş üretmemiz gerektiğinin, mutluluk huzur yaratmamız gerektiğinin mesajını, yılın ilk saatlerinde verelim istedik” dedi. Çok zor bir 2020 yılının geride bırakıldığını belirten İmamoğlu, yeni gelen seneyle beraber sağlık, bolluk ve bereket temennilerinde bulundu. “Ocak‘ın 1‘indeyiz. Bir nevi gömlek ve ceketle açılış yapıyoruz” diyen İmamoğlu, sözü, küresel ısınmadan kaynaklı kuraklık sorununa getirdi. Normal şartlar altında, Aralık ayında metrekareye ortalama 105 kilogram yağış düşmesi gerekirken, bu rakamın bu yıl için 22 kilogram olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, suda tasarruf yapmanın önemine dikkat çekti.

BAŞLATILAN HATLARLA İLGİLİ BİLGİLER VERDİ

Açılışı yapılan tramvay hattından önce de Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattını hizmete aldıklarını hatırlatan İmamoğlu, “İstanbul‘da toplu taşımanın temel unsuru, metro. Birçok yatırıma karar verilmiş 2016-2017 yıllarında. Ancak biz, göreve geldiğimizde, ne acı ki bu metro hatları büyük oranda durmuştu; çalışmaz durumdaydı. Örneğin; 2016‘da ihale edilmiş olan bu hattın 2018 yılının ortalarında açılması tasarlanmış. Göreve geldiğimizde, yüzde 55 civarında tamamlanma oranı vardı. Kaldı ki, göreve geldikten sonra yaptığımız tespitlerle aslında çok büyük eksiklerini de gidererek devam ettik” diye konuştu. Hattın Balat bölümündeki 1,3 kilometrelik yanlış imalattan örnek veren İmamoğlu, “Biz, bu 1,3 kilometreyi tekrar yıkmak zorunda kaldık ve o bölüme 60-70 metrelik kazıklar dikerek tekrar yapının sağlamlığını sağladık. Ciddi bir vaktimizi aldı, ciddi bir maliyete neden oldu” ifadelerini kullandı.

“MAHMUTBEY-ESENYURT HATTINA BAŞLIYORUZ”

Kentin durmuş bütün metro hatlarını, buldukları finansman kaynaklarıyla tekrar başlattıklarını vurgulayan İmamoğlu, tüm şantiyelerdeki son durumlarla ilgili bilgiler aktardı. İmamoğlu, yeni metro hatlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Mahmutbey-Esenyurt hattının 3,5 yıl önce, sözüm ona ihalesi yapılmış ama hiç başlanmamış. Projesi bile yok aslında. Uygulama projesi noktasında ciddi eksiklikleri olan ama listede görüyorsunuz, ihalesi yapılmış bir hat. Biz, bu hattın proje süreçlerin de tamamlayarak finansmanını da belli bir oranda hallederek startını veriyoruz. Yani Mahmutbey-Esenyurt hattına başlıyoruz. 10 metro hattı birden İstanbul’da faal durumda.”

“HALİÇ’İ TEKRAR HAYATA KAZANDIRIYORUZ”

“Haliç’le ilgili bazen, ne yazık ki yalan yanlış ifadelerle suçlanmaya çalışılıyoruz” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Nasıl kötü bir akıl ki, göreve geldiğimizin 3’ncü ayında, ‘Haliç’i kirlettiniz’ diye manşetler atıldı sağda solda hakkımızda. Tam aksine, aslında biz Haliç’i tekrar hayata kazandırıyoruz ve yaşam modeline kavuşturuyoruz. Nasıl mı? Sadece Eminönü-Alibeyköy hattı ile değil, bu hattın olduğu noktada, 3,1 milyon metrekarelik yeşil alanın yeniden tasarımı ile beraber imalatına başlamış durumdayız. Sadece bu bölgenin değil, aynı zamanda karşı yakanın da bu anlamda tasarımını gerçekleştiriyoruz. Bir tarafta masmavi, içinde balıkların olduğu, güzel Haliç; bir tarafta da gerçekten toplumun özlediği yemyeşil bir Haliç. Aynı zamanda çevresindeki birçok tarihi alanı da hızlıca canlandırarak, başta Feshane olmak üzere, tekrardan yaşama kavuşturmuş olacağız.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi