Çalışma esnasında oluşabilecek kazalara karşı kurumların en temelden başlayarak gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, yüksekte daha güvende çalışmanın 6 önemli adımını paylaşıyor.
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi her geçen gün artarken, yüksekte çalışmaya bağlı oluşan iş kazaları kurumları ve çalışanları zor durumda bırakıyor. Birçok iş kazasının nedenleri arasında; yükseklik kavramının doğru anlaşılmaması, gerekli kişisel koruyucu donanımlarının bulunmaması veya eksik olması, zaman kısıtlılığı sebebiyle aceleci davranılması ve çalışma yapılacak alanlarla ilgili yeterli bilgi sahibi olunmaması gibi faktörlerin bulunduğunu söyleyen Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, yüksekte çalışırken daha güvende olmanın 6 önemli adımını sıralıyor.
1. Kişisel güvenlik ekipmanını kullanmadan önce kontrol edin. İlk adım, iş esnasında kullanılmakta olan araç ve gereçleri kontrol etmektir. Çatı bağlantı noktaları, merdiven erişim braketleri ve emniyet kemerleri gibi kişisel koruyucu ekipmanlar işe yarayabilir ancak güvenlik ekipmanınızın herhangi bir parçası arızalanırsa çalışanlarınızın güvenliği tehlikeye girebilir.
2. Çalışanları güvenlik ekipmanlarını doğru kullanmaları için eğitin. Yüksekte görev alan tüm çalışanların görevle ilgili risklerin farkında olması ve düşmeye karşı özel koruma ekipmanını kullanma konusunda eğitim alması önemlidir. Ekipman değişirse veya çalışanların mevcut ekipmanın kullanımında tam olarak yetkin olmadıkları tespit edilirse tekrar gerekli eğitimleri almalarını sağlayın.
3. Kırılgan ve kaygan yüzeylere dikkat edin. Üzerinde çalışılacak yüzeyin sabit olduğundan ve üzerinde duran bir çalışanın ağırlığı altında kırılmayacağından emin olmak için daima kontrol etmek gereklidir. Yüksekte çalışan herhangi bir çalışanın işe uygun ayakkabı giydiğinden ve çalışanları işe göndermeden önce platformun kayganlığını azaltacak önlemlerin alındığından emin olun.
4. Risk değerlendirmelerini düzenli olarak yapın. Yapılan işle ilgili tehlikelerin ve risklerin farkındalığı hem işverenler hem de çalışanlar için her zaman önemlidir. Bu tehlikeler bir proje boyunca sürekli değişebilir. Düzenli olarak bir risk değerlendirmesi yaparak yeni tehlikeleri belirleyebilir, tehlikeyi azaltmak, önlemek veya ortadan kaldırmak için mevcut tehlikeleri yeniden değerlendirebilirsiniz.
5. Düşüş durdurma sistemleri ve ekipmanlarına önem verin. Yüksek alana gidilmeden önce düşüş durdurma sistemlerinin ve ekipmanlarının gerekli kontrollerden geçmesini ve kullanım için onaylanmasını sağlayın. Aşınma ve yıpranmanın, sistemin arızalanmasına neden olup olmayacağını görmek için kayışları ve lanyardları her zaman kontrol edin. D halkalarının işlevsel olduğundan ve paslanmadığından emin olun.
6. Yüksekte yalnız çalışmaktan kaçının. Yüksekte yalnız çalışanlar, kazalara karşı daha savunmasızdır ve yaralanırlarsa yardım istemeleri daha zordur. Çalışma esnasında yanlarında bir kişinin daha olması, kazaları önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olacağı için ekipler halinde hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.
Haber Merkezi / İstanbul Gündemi