Minyatür ve tezhip sanatçısı Zehra Çekin´in ?Yerler ve Gökler? isimli minyatür sergisi, sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Çekin´in sergisi, 12 Şubat´a kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi´nde ziyaret edilebilecek.
Zehra Çekin´in "Yerler ve Gökler" minyatür sergisi, sanatseverlerle buluştu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi´nde gerçekleşen serginin açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zehra Çekin sergisinin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu sergiye Zeytinburnu Belediyesi olarak ev sahipliği yapıyor olmak, benim için gerçekten çok anlamlı" dedi.
Aydın, Zeytinburnu halkına sergiye gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"İstanbul´umuzun ve ülkemizin gözde sanatçılarının eserlerini, bugün burada sergiliyor olmak, bundan on yıl önce sadece hayal edeceğimiz bir şeydi. Allah´a şükür şimdi bu çalışmaları sıklıkla gerçekleştiriyoruz. Halkımızın çalışmalarımıza verdiği destek ve düzenlediğimiz etkinliklere gösterdiği büyük ilgi, sanatçı dostlarımıza büyük güç katıyor."
GELENEĞİ TAHRİP ETMEDEN SANATA YENİLİKLER KATMAK
Sanatçı Zehra Çekin ise yaptığı açıklamada sergiye sahip çıkan Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın´a teşekkür ederek, "Benim için bu sergi ve hazırlanan katalog, çok önemli bir hediye. Sanatçılara bu imkanı sağlayan Zeytinburnu Belediyesi´ne çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Minyatür sanatına Cahide Keskiner´den eğitim alarak başladığını aktaran Çekin, "Cahide Keskiner hocam bana sadece klasik tezhip eğitimi ve minyatür eğitimi vermemiştir, aynı zamanda milli şuur ve sanat tarihi eğitimini de verdi. Minyatürde yeni bir şeyler yapmak ve sergimde de bu yenilikleri sanatseverlerle buluşturmak istedim" ifadelerini kullandı.
"Minyatür sanatı bir resim, benim de sanatımda geleneği tahrip etmeden yenilikler yapmak gibi bir derdim olmuştur" diyen Çekin, eserlerinde klasik motifleri kullanarak hikayesi olan çalışmalar meydana getirdiğini vurguladı.
Çekin, sergide 2015 yılında yaptığı çalışmaların yer aldığını söyleyerek, "Geleneğin bir birikimi var, o birikimi kullanarak farklı çalışmalar da yapmak gerekiyor. Bugünün insanının, özellikle gençlerin ilgisini geleneksel sanatlarımıza çekmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
?YENİ OLMAK İÇİN ESKİYİ İYİ BİLMEK GEREK?
Sergi küratörü Mehmet Lütfi Şen ise sanatta geleneğe eklemlenip geleceğe kalmanın şartının "yepyeni" olmaktan geçtiğinin altını çizdi.
Yeni olmak için eskiyi iyi bilmek gerektiğine dikkati çeken Şen, şunları kaydetti:
"Gelenekle hemhal olmak, hesaplaşmak ve geleneğe hesap vererek ona eklenen bir halka olmak gerekir. Bir geleneğin yozlaşması ya da tekamül etmesinin ardında, çağdaş sanatçıların geçmiş birikimle kurdukları ilişki yatar. Eğer bu ilişki taklitten ibaret ise gelenek donuklaşır ve yozlaşır. Geleneğin gelecek olması, ancak ve ancak çağdaş sanatçılar eliyle yeni formlara ve normlara kavuşmasıyla mümkündür."
Şen, ?Yerler ve Gökler? sergisiyle ilgili son olarak şunları ifade etti:
"Zehra Çekin´in çalışmaları, gelenekte yeni bir halka olmak adına cesur adımlar içeriyor. ´Yerler ve Gökler´i sanatseverlere takdim ederken, kültür ve sanatta alınabilen yolların mimarı Merhum A. Süheyl Ünver üstadı ve minyatür sanatında geleneğe eklenmenin çağdaş örneği olan merhum Nusret Çolpan´ı hürmetle ve rahmetle anıyorum. Katalogda yer alan ve sanatla ilgilenen herkes için büyük bir manifesto niteliğindeki yetkin kritik yazısı için hocaların hocası sayın Cahide Keskiner´e de teşekkür ediyorum."
Çekin´in 23 eserinin yer aldığı sergi, 12 Şubat´a kadar görülebilecek.