İstanbul Gündemi

Zekâi Dede Efendi, Eyüpsultan´da Anılıyor

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
21 Kasım 2017 Salı 21:18

Eyüpsultan Mûsıkî Vakfı ve Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Klasik Türk musikisi tarihine şeref veren Zekâi Dede Efendi anısına "Zekai Dedeyi Anma Konseri" düzenliyor.

23 KASIM´DA EYÜPSULTAN KÜLTÜR SANAT MERKEZİNDE

Klasik Türk musikisi tarihine şeref veren Zekâi Dede Efendi için düzenlenen anma konseri, 23 Kasım Perşembe günü saat 20:00´da Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi´nde gerçekleşecek.

Eyüpsultan sevdalısı olan, Eyüp Musiki Vakfı Başkanı ve Şair Nihat İncekara´nın hazırladığı programda Rıfat Çalışkan ve Sinem Sevindik solistlik yapacak.

Göreve geldiği günden beri Eyüpsultan´ın tarihi dokusu, kültürel birikimi ve dokunun muhafazası üzerine önemli çalışmalar yürüten Başkan Remzi Aydın, Eyüpsultanla özdeşleşmiş musiki geleneğini ve sanat dallarına da ayrıca önem veriyor.

ZEKAİ DEDE EFENDİ KİMDİR?

Klasik Türk musikisi tarihine şeref veren Zekâi Dede Efendi, 1825´te Eyüp´te Cedit Ali Paşa mahallesinde doğdu.

Babası camii imamı hafız Süleyman efendi, annesi Zineti Hanım´dır. Lalizade Seyyid Abdülbaki Efendi İbtidai Mektebinde ilk eğitimini alan Zekai, amcası hafız İbrahim Zühdi Efendi´den Kur´an ve hafızlık, babasından da hat sanatını öğrendi.

Zekai Dede Hafız olduktan sonra, Arapça ve mantık dersleri de alan Zekai, Eyyubi Şahinbeyzade Mehmet Bey ve Hammamzade İsmail Dede Efendi´den musiki dersleri aldı, meşke katıldı.

Musiki konusunda kendini yetiştirirken, bir taraftan da Mısırlı Mustafa Fazıl Paşa´nın Eyüp´teki konağında musiki hocalığına başladı. 1845´te Mustafa Fazıl Paşa ile birlikte Mısır´a giderek, 1858´e kadar orada kaldı.

Paşa ile birlikte İstanbul´ dönen Zekai, babasının ölümü üzerine (1864), onun yerine imamlığa ve hat muallimi olarak da mektepte görev yapmaya başladı. Bunlarla birlikte Yenikapı Mevlevihanesine devam ederek, 1868´de Mevlevi oldu.

Yanından hiç ayrılmadığı Mustafa Fazıl Paşa´nın ölümünden sonra başladığı Daruşşafaka Mektebimdeki musiki hocalığı ve 1885´te getirildiği Bahariye Mevlevihanesi kudümzenbaşılık görevini ölümüne kadar sürdürdü.

Dedelik ünvanı da verilen Zekâi Dede, 1897´de vefat etti.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi