Servis taşımacılığı hizmeti alım ihalesini alan veya bu konuda taşıma sözleşmesi yapan bir firma taşıma işini bizzat yapmayarak taşıma işini bir sözleşme ile başka firmaya devrederse KDV tevkifatı yapmakla sorumlu firmaya verilen servis taşımacılığı hizmeti ?aracılık hizmeti? mahiyetinde olup, KDV tevkifatlı fatura düzenlemez. KDV tevkifatlı faturayı bu hizmeti fiilen yapan alt firma düzenler.
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek verelim:
A fabrikası personellerinin taşınması ile ilgili ihaleyi Örnek Turizm Ltd.Şti ünvanlı bir şirkete vermiştir. (veya Sözleşme yapmıştır.) Örnek Turizm Ltd.Şti bu servis taşıma işini fiilen yapmayarak ve A fabrikasından da aldığı yetkiyle (veya yazılı bilgisi dahilinde) servis taşıma işini Ahmet XX´e ve Mehmet YY´ye vermiştir. Bu konuda da Ahmet XX ve Mehmet YY ile servis taşıma sözleşmesi yapmıştır. Bu durumda Ahmet XX ve Mehmet YY personel taşıma faturasını Örnek Turizm Ltd. Şti´ne düzenlerken ?TEVKİFATLI? fatura düzenleyecektir. Örnek Turizm Ltd.Şti ise A fabrikasına faturasını düzenlerken tevkifat uygulamayacaktır?
Örnek Turizm Ltd.Şti A fabrikasına faturasını düzenlerken faturasının açıklama kısmına; Personel taşıma işi ?Ahmet XX ve Mehmet YY? tarafından fiilen yapılmış olup, işbu fatura ?aracılık? faturasıdır.? ibaresi yazılmalıdır.
Burada özellikle dikkat edilmesi husus şudur:
a-) A Fabrikası ile sözleşme imzalanırken bu işin alt firmalara devirlerinin de olabileceği belirtilmelidir.
b-) Yukarıda örnekte olduğu gibi Ahmet XX ve Mehmet YY ile mutlaka sözleşme yapılmalı ve bu sözleşmede güzergah belirtilmeli ve hangi dönemi kapsadığı belirtilmelidir
Yukarıda belirtilen şartlara uymadan tevkifatsız düzenlenen faturalar nedeniyle mali idare ile sorunlarla ve cezalı durumlarla karşı karşıya kalınır.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI´NIN KONUYLA İLGİLİ SİRKÜLERİ:
Gelir İdaresi Başkanlığı´nca yayımlanan 21.06.2012 Tarih ve 63 Sıra Nolu Sirkülerine göre;
2.2.2.11. Servis Taşımacılığı Hizmetleri
117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.11) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanların; personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımlarında 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.
Söz konusu hizmetin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.
Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmayacaktır. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilecektir.
Bir taşımacılık işinin servis taşımacılığı hizmeti olarak tevkifata tabi tutulabilmesi için,
-belli güzergâhlar dâhilinde yapılması,
-hizmetin alıcısı ile satıcısı arasındaki anlaşma uyarınca belirli bir dönem süresince devam etmesi,
-fiilen yapılması,gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Sorumlu tayin edilmekle beraber, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılmayan bir kuruluşun personel taşıması gibi herhangi bir servis taşımacılığı hizmeti alım ihalesini alan bir firma, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devrederse, sorumlu tayin edilen kuruluşa karşı ifa edilen hizmet aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan, sorumlu tayin edilen kuruluş bu firmanın düzenlemiş olduğu faturadaki KDV tutarı üzerinden tevkifat yapmayacaktır. Ancak, ihaleyi alan firmaya servis taşımacılığı hizmetini fiilen ifa eden firma tarafından düzenlenen faturadaki KDV tutarı 5/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
Servis taşımacılığı hizmetine ilişkin tevkifat uygulamasına aşağıdaki örnekler verilebilir:
- (VG) fabrikasının personel servis taşımacılığı işini alan (Z) firması, taşıma işinin bir kısmını fiilen yapmakta, işin kalan kısmını ise alt yüklenicisi olan (A), (B) ve (C) firmalarına yaptırmaktadır.
(VG) fabrikası, (Z) firmasının fiilen yaptığı taşımacılık işi nedeniyle Tebliğin (3.2.11) bölümüne göre 5/10 oranında KDV tevkifatı yapacaktır. (Z) firması tarafından fiilen yapılmayarak alt yüklenicilere devredilen taşımacılık işi nedeniyle düzenlenen faturada yer alan KDV ise (VG) fabrikası tarafından tevkifata tabi tutulmayacaktır. (Z) firması tarafından düzenlenen faturada fiilen yapılan taşımacılık ile alt taşeronların yaptığı taşımacılık bedelinin ayrıştırılması halinde sadece doğrudan ifa ettiği taşımacılık bedeline ilişkin KDV tevkifata tabi tutulacaktır. Ancak, (Z) firması tarafından düzenlenen faturada fiilen yapılan taşımacılık ile alt taşeronların yaptığı taşımacılık bedelinin ayrıştırılmaması halinde, (VG) fabrikası toplam taşımacılık hizmet bedeli üzerinden KDV tevkifatı yapacaktır.
(A), (B) ve (C) alt yüklenicilerinin fiilen gerçekleştirdikleri taşımacılık işi nedeniyle (Z) firmasına düzenledikleri taşımacılık hizmeti faturalarındaki KDV tutarları üzerinden Tebliğin (3.2.11) bölümüne göre 5/10 oranında tevkifat yapılacağı tabiidir.