İstanbul Gündemi

'TIP BAYRAMI HİZMET SORUNLARININ TARTIŞILDIĞI VE BİLİME KATKILARININ ÖDÜLLENDİRİLDİĞİ FARKINDALIK GÜNÜDÜR'

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
9 Mart 2021 Salı 12:38

Aynı zamanda sosyolog olan CHP Bakırköy Meclis Üyesi Nesrin Serindağ, uzman doktor olduğu gün istifa eden kızından yola çıkarak ülkemizdeki sağlık sorunlarını değerlendirdi. 14 Mart Tıp Bayramı’nı hizmet sorunlarının tartışıldığı ve bilime katkılarının ödüllendirildiği farkındalık günü olarak değerlendirdiğini söyleyen CHP’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Nesrin Serindağ, 6 yıl eğitimini alan, çok istediği Mazhar Osman Devlet Hastanesi’nde 4 yıl görev yapan ve ‘Nörolog’ unvanı aldığı gün istifa eden kızı Helin’den örnekler vererek, Türkiye’nin sağlık sorunlarına ve genç beyinlerin neden yurt dışına kaçtığına yönelik düşüncelerini paylaştı. 

EKONOMİK, SOSYAL VE BİLİMSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRDİ

Türkiye’nin sağlık alanındaki sorunlarını ekonomik, sosyal ve bilimsel açıdan değerlendiren Serindağ, çalışma saatlerinin uzun olmasından dolayı sağlıkçıların yaşadığı sıkıntılardan bahsetti. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘bir hastaya 20 dakikada bakılmalı’ diyerek adeta emir verdiğini, Türkiye’de ise 36 saat çalışıp ertesi gün işe giden bir doktorun, 5 dakikada bir hasta bakmasının istendiğini ifade ederek, “Hasta kapıda, doktor masasında perişan” dedi. 

6 yıl tıp eğitimi aldıktan sonra hekim olan kızının, uzmanlık sınavlarına çalışarak çok istediği Bakırköy Mazhar Osman Hastanesi’nde ‘Hekim’ olarak göreve başladığını, 4 yıl emek verdikten sonra 30 yaşında Nörolog olduğunu ve o gün istifa ettiğini anlatan Serindağ, “Bu kadar emek veren hekimlerimiz neden istifa ediyor” diye sordu. 

Kendisi de Sosyolog olan Nesrin Serindağ, ‘Neden İstifa’ sorusuna bir kıyaslama yaptığını belirterek, ev işlerine yardımcı olan gündelikçi arkadaşının aldığı ücret ile uzman bir hekimin aldığı ücret arasında bir karşılaştırma yaptığını ve çıkan farkın kuruşlarla ifade edilebilecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, ”Durum bu kadar içler acısı” dedi. 

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPMAK İSTEYEN DOKTORLAR,  ETİK KURULDAN GEÇMEK ZORUNDA 

Hekimlerin kendi meslekleri dışında evrak işleri ile uğraştığı için motivasyonlarının düştüğünü ve hastasıyla yeterince ilgilenemediğini de gözlemleriyle tespit ettiğini söyleyen Serindağ, ‘Bilimsel araştırma’ yapmak isteyen doktorların, önce hastanenin etik kurulundan geçmesi gerektiğinin altını çizerek, yaptığı araştırmanın detaylarına değindi. 

Bilimsel araştırma yapmak isteyen doktorların, uzun ve uğraştırıcı bir yol izlemeleri gerektiğini ifade eden Nesrin Serindağ, “Bilimsel araştırmayı yapmak zorundaysa yahut uzun ve uğraştırıcı yolu tercih etmiyorsa kendi maddi imkanlarını kullanmak zorunda kalıyor yada bıkıp bırakıyorlar” diyerek, hekimlerin çalışma imkanlarının zorluğuna işaret etti.  

SAĞLIKÇILARIN GÜVENLİKLERİ İÇİN DE ENDİŞELİ OLDUĞUNU DİLE GETİRDİ

Hasta yakını şiddeti ve nefret söylemlerinin de sağlıkçıları tehdit eden bir diğer nokta olduğuna değinen Serindağ, sağlıkçıların güvenlikleri için de çok endişeli olduğunu, basının bilmediği konularda yazarak halkı köpürtmesinin de bu şiddeti arttırdığını düşündüğünü ifade etti. 

ŞEHİR HASTANELERİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTI

Şehir Hastaneleri’nin de hem halkı, hem de sağlıkçıları zora sokan önemli konulardan biri olduğunu düşündüğünü belirten CHP’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Nesrin Serindağ, konuşmasına şöyle devam etti. 

“Şehrin içindeki hastaneleri kapatıp, işlevsiz hale getirilip şehrin 10 kilometre dışında otel hizmetinde şatafatlı yapılan hastanelere hastanın ulaşması o kadar zor ki. İçinde çalışan sağlıkçı bile bir yerden bir yere giderken 20 dakika da ulaşıyor. Bir doktorun 20 dakika bir doktorun kaybı ne demek biliyor musunuz? 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Şehir hastanelerinin inşallah müşterisi artacak’ demişti. Türk Tabipler Birliği, Şehir Hastaneleri’nin halkın ihtiyaçları için değilsağlık turizmini artırmayı düşünerek yapıldığını söylüyorlar”

TAM GÜN YASASI İLE TECRÜBELİ HEKİMLERİN YÜZDE 50’Sİ İSTİFA ETTİ

Nesrin Serindağ, 21 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe giren  “Tam Gün Yasası” ile üniversite öğretim elemanları ve kamu sağlık personelinin tam gün çalışmaya başladığını ve böylesine zor bir çalışma temposu sonunda 2011 yılında tecrübeli hekimlerin yüzde 50’sinin istifa ettiğini de hatırlattı. 

Söz konusu ‘Tam Gün Yasası’nın hem eğitim kalitesinin düşmesine, hem de halk sağlığını olumsuz etkilenmesine neden olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Serindağ, genç hekimlerin de birden bire kendilerini hak etmedikleri bir şekilde sorunların içinde bulduğunu ve beyin göçü ile yurt dışına gitmenin yolunun da böylece açılmış olduğunu söyledi. 

Türk Tabipler Birliği’nin kamuoyuna açıkladığı son verileri de paylaşan Serindağ, son bir yılda korona ile mücadele eden 385 sağlık çalışanıyla birlikte toplamda 28 bin 839 kişinin vefat ettiğini belirterek, “15 gün tam kapanma yapılmadığı için ölmeye devam eden halkımız ve sağlıkçılarımız bizi affedin” dedi. 

Konuyla ilgili tepkisini de “Biz şimdilerde uzaya gitmek gibi çok büyük hayallerle birlikte, lebaleb kongreler üzerinde çalışıyoruz. Aşı çalışmaları bizim neyimize?” diyerek dile getiren CHP’li Meclis Üyesi Nesrin Serindağ, ABD’nin 100 bin genç bilim insanı arasından “Harika Çocuk” dediği ve şimdilerde kansere çare bulmak için çalışan Mutlay Sayan’ı ve koronavirüse karşı aşı geliştiren Alman Şirketi BioNTech‘in kurucu ortaklarından Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’yi “Onlarla gurur duyuyorum” diyerek andı. 

Son olarak Doktor Başkan Kerimoğlu önderliğinde, hayatını kaybeden sağlıkçılara ithaf edilerek yapılan ‘Saygı Anıtı’nın, sağlıkçılara verdikleri önemi gösterdiğini söyleyen Serindağ, tüm sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi