İstanbul Gündemi

28. Dönemde TBMM’nin yapısı nasıl oldu? Meclis'in en fazla...

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde TBMM’ye giren milletvekilleri bugün saat 14.00’da yemin ederek grevlerine başlayacak. Peki, bu dönemki TBMM yapısı nasıl olacak? Hangi parti kadın ve genç vekillere daha fazla yer verdi?
28. Dönemde TBMM’nin yapısı nasıl oldu? Meclis'in en fazla...
Haberler / Politika
2 Haziran 2023 Cuma 12:51

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili seçiminin ardından Meclis büyük oranda yenilendi. 28. Dönem'de 600 milletvekilinin 335'i ilk kez seçildi. 27'inci dönem öncesi milletvekilliği yapmış 46 kişi de yeniden Meclise girdi.

CUMHUR İTTİFAKI YİNE ÇOĞUNLUĞU SAĞLADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, 28. Dönem Milletvekili Seçimi sonrası yarıdan fazlası yeni isimlerden oluştu. 30 yaş altı genç milletvekili sayısı 5 olurken, kadın milletvekili sayısı rekor kırdı. Cumhur İttifakı ise yine çoğunluğu sağladı.

148 VEKİL İLK KEZ SEÇİLDİ

İlk kez seçilenlerden 148'i AK Parti, 90'ı CHP, 47'si Yeşil Sol Parti, 27'si İyi Parti, 18'i MHP, 4'ü Yeniden Refah Partisi ve 1'i Türkiye İşçi Partisinden parlamentoya girmeye hak kazandı. 27'inci dönemden 219 milletvekili de yeniden milletvekili olarak seçildi.

5 PARTİ GRUP KURABİLİYOR

Parti temsilinde bu dönem rekor kırıldı. 16 siyasi partinin temsil edileceği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ilk kez 10 siyasi partinin lideri milletvekilliği yapacak. Meclis'te grup kurabilmek için en az 20 milletvekiline sahip olmak gerekiyor. Bu nedenle şu an için AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti grup kurabiliyor.

600 MİLLETVEKİLİNİN 121'İNİ KADINLAR OLUŞTURACAK

28. Dönemde kadın milletvekili temsilinde de bir ilk yaşanacak. Kadın vekil sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkacak. 600 milletvekilinin 121'ini kadınlar oluşturacak. Böylece kadın temsil oranı yüzde 17'den 20'ye yükselecek.

EN GENÇ VEKİL AK PARTİ'DE

Bu dönemin en genç vekili 24 yaşında AK Parti listelerinden meclise giren Zehranur Aydemir oldu. 30 yaş altında 5 milletvekili olacak, Bunların 4'ü AK Parti sıralarında oturacak.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi