İstanbul Gündemi

Akın Gürkan İstanbul’da hasar alacak yapıların sayısını açıkladı

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
24 Ağustos 2022 Çarşamba 20:12

İstanbullu vatandaşların son zamanlarda sıklıkla tercih ettiği kentsel dönüşümün gerçek yüzünü İBB Başkan Vekili İnş. Müh. Akın Gürkan anlattı.

GÜRKAN, ‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ASIL AMACI SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KENT YAŞAMINI ORTAYA KOYABİLMEKTİR‘

Kentsel dönüşümün birden fazla ayağının olduğunu belirten İBB Başkan Vekili İnş. Müh. Akın Gürkan, ‘6306 sayılı afet riski altında olan alanların dönüştürülmesi hakkında yasa çerçevesinde yapılan kentsel dönüşümler başlatıldı. Bu kanun çerçevesinde yapılan dönüşümler ile ya müteahhit ile malikler karşı karşıya bırakıldı. Kentsel dönüşümün asıl amacı sadece yoğunluğu artırarak yapılan depreme dayanıklı binalar yapmak değil, sürdürülebilir bir kent yaşamını da ortaya koyabilmektir. En çok yapılan dönüşümler  rantı yüksek olan yerlerde oldu. Bu dönüşümler ya da rezerv alanı, riskli alan ilan edilerek bölge planlarına müdahale edilmek suretiyle ve kamuya ait ve İstanbul’un ciğerleri diye ifade ettiğimiz alanlar, orman alanları, askeri alanlar, donatı alanları gibi alanlar yağmalanırcasına kanun kapsamında imara açıldı ve sonrasında bu alanlar depremle ilgili olarak kullanılmayarak bir çoğu yerel belediyelerce satışa çıkarıldı.’ ifadelerini kullandı.

‘BİR KENTİN PLANLARI, O KENTİN ANAYASASIDIR’

Kent için yapılan planların çok önemli olduğunu aktaran İBB Başkan Vekili  Akın Gürkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve TOKİ vasıtası ile bu planlara karşı planlar yaparak hem yoğunluğu artırıcı hem de ne planlara ne de bölgenin dokusuna uygun olmayan bir yapılaşmaya sebebiyet verildiğini ifade ederek, ‘İstanbul’un planı var ama çevre ve şehircilik bakanlığı müdahale ediyor. Kentsel dönüşümler bir ‘Master Plan’ çerçevesinde yapılmalı. Ölçek olarak en dar anlamda İlçe, sonra İstanbul, sonra Marmara, aslında Türkiye ölçeğinde yapılacak bir master plan çerçevesinde bu dönüşümler yapılmalı. Devletin de içinde bulunacağı bu ana plan, yapılmalı ve asla delinmemelidir. Ankara’dan yapılan müdahalelerle yerel idareler hiçe sayılmakta ve yavaş yavaş güçlendireceğiz diye ortaya çıkılan yerel yönetimler, bırakın yetkilerinin artırılmasını, ellerinde yavaş yavaş tüm yetkilerin alınması durumuyla karşı kaşıya kalmaktadır. Ankara’dan yapılan müdahaleler İstanbul gibi zaten şehircilik açısında ağır yaralı olan bir kenti, kangrene çevirmektedir. Bir kentin planları, o kentin anayasasıdır.’ dedi.

90.000 BİNA AĞIR HASAR ALACAK!

İstanbul’da hasar alacak yapıların net sayılarını veren Akın Gürkan, ‘İBB olarak bir tarama gerçekleştirdik. Yaptığımız taramaya göre İstanbul’da, 90.000 ağır hasar alacak yapı, 500.000 de orta hasar alacak yapı var. Biz belediyeyi teslim alırken de önceki yönetim tarafından da bir tarama yapılmıştı. Yapılan taramada sonuçlar, gerçek sonuçların üçte biriydi. Yani 48.000 ağır hasar alacak yapı, 146.000 orta hasar alacak yapı var görünüyordu.’ ifadelerini verdi.

Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İstanbul Gündemi