Tuzla’nın en büyük sorunlarından biri olan kötü kokuların nedenlerini ve İBB’nin bu problem ile ilgili aldığı önlemleri anlatan İYİ Partili Akın Gürkan, kurum ve kuruluşların ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
“Koku sorununa etki eden 9 farklı etken var”
İSKİ’nin bilgilendirme yaptığını belirten Akın Gürkan, şunları söyledi: “İSKİ konuyla ilgili bir çalışma yaptı ve bir toplantı ile bizleri de bilgilendirdi. Tuzla’nın koku sorununa etki eden 9 farklı etken var. Bunlardan biri olan Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi 3 No’lu Gölet, tüm dereleri topluyor. 250 bin metrekare alanda, 75 metre derinlikte, 1 milyon 327 bin metreküp su hacmi ve tabanında 1.1 metre balçık bulunuyor. Bu balçığın hacminin 500 bin metreküp olduğu tahmin edilmekte. Bu yüzden gölet sürekli koku yayıyor. Dip tahliyesi zaman zaman açılarak yapılıyor. Göletin dip çamurunun temizlenmesi gerekiyor. Bu gölet Devlet Su İşleri’nin talimatıyla yapıldı. Deri Organize Sanayi ve DSİ işbirliğiyle çamurun temizlenmesi lazım. Bununla ilgili olarak tüm yazışmalar İSKİ tarafından yapıldı.”
“Gerekli kontrollerin yapılması gerekiyor”
Diğer bir etken de Tuzla Deresi Yan Kol Umur Deresi havzasında yer alan ve Kocaeli sınırları içerisinde kalan yerleşim yerleri ve sanayi işletmeleri kaynaklı atık suların dereye deşarj edilmesi. Bu konuyla ilgili tedbirlerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından alınması ve gerekli kontrollerin yapılması gerekiyor. Bununla ilgili olarak 18 Mart 2021 tarihinde İSKİ tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne gerekli yazılar yazıldı. Olumsuz duruma karşı da su alma yapısı İSKİ tarafından inşa edildi ve kaba ızgara montajı yapılarak ağustos ayının son haftasında devreye alındı.”
Çalışmalar hakkında bilgiler verdi
“Bunların dışında atık su arıtma tesisi olmayan organize sanayiler... Bunlar da Tuzla’nın atık suyuna ve arıtmaya yük bindiriyor. Konuyla ilgili detaylar gerekli makamlara bildirildi. İSKİ Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin koku giderilmesi için fizibilite çalışması yapıldı. Buna göre, birinci kademede yapılan ön çöktürme havuzlarının üzeri kapatıldı. Koku giderme ünitesi eylül ayı içerisinde devreye alındı. Çamur kurutma ve susuzlaştırma ünitelerindeki koku giderme imalatları aralık ayı sonunda tamamlandı. Ayrıca üçüncü kademe inşaatı bünyesinde giriş terfi merkezi, çamur susuzlaştırma tesisi, ince ve kaba ızgara ünitelerinde koku giderme çalışmaları aralık ayında tamamlandı.”
“130 metre uzunluğunda yatay geçiş inşa edildi”
“Diğer bir etken de Tuzla E5 Karayolu geçişi. İstasyon Mahallesi’nde mevcut bin 200 milimetrelik atık su kolektörü ve aynı zamanda çöp sızıntı suyunu da taşıyor. Bu da mahallede kokuya sebep oluyordu. Bu bölgeyi baypas edip atık suların doğrudan sahil kolektörüne ulaşması için E5 altından bin 800 milimetre çapında, 130 metre uzunluğunda yatay geçiş inşa edildi. Bu sayede koku bertaraf edildi.”
“İSTAÇ’ın katı aktarma merkezi de kokuya neden oluyordu”
İSTAÇ’ın katı aktarma merkezi de kokuya neden oluyordu. İSTAÇ’a ait Şile katı atık depolama sahasında bulunan çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin nihai kapasitesi yeterli olmadığı için fazla sular Tuzla Aydınlı Çöp Aktarma İstasyonu’na vidanjörlerle taşınıyor. Kokuya sebep olan diğer etkenler ise şunları: Seralar, vidanjörler.”
Göksenin Aktaş-İstanbul Gündemi