Adana´nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü "Bayrak" şiirinden dolayı, "Bayrak şairi" olarak da tanınan Arif Nihat Asya anıldı.
Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi´nde düzenlenen şiirseverlerin buluşma programı ?Şiire Dair? adlı söyleşide, ünlü şair Arif Nihat Asya konuşuldu. Moderatörlüğünü Adnan Özer´in yaptığı programa; şair Adem Turan ile Cengizhan Orakçı konuk oldu.
?ASYA, MEVLEVİ DEDESİYDİ?
Cengizhan Orakçı, Arif Nihat Asya´nın hakkı verilmemiş bir şair olduğunu ifade ettiği konuşmasında, ?Yaşarken de öldükten sonra da hak ettiği yere gelmemiş, gerekli ilgili görmemiştir. O, sadece bayrak şairi değildir. Lirik şiirleri, aşk şiirleri de vardır. Aynı zamanda da Mevlevi dedesidir? diye konuştu.
?YALNIZCA BAYRAK ŞAİRİ DEĞİLDİR, ASYA!?
Cengizhan Orakçı ve Adnan Özer´in aynı zamanda Asya´nın milletvekilliği dönemini de anlattığı söyleşide, onun yalnızca bayrak şairi olarak tanınmasını da eleştirerek, ?Hayatında büyük acılar yaşamış bir kişidir. 7 günlükken babasını kaybetmiştir. Annesi başka biriyle evlenmiştir. Arif Nihat Asya dedesiyle kalmıştır. Ablalarını kolera ve veremden kaybetmiştir. Küçücük yaşında yetimliğin, öksüzlüğün ne demek olduğunu duyarak yaşadı. Bu yüzdendir ki Türk şiirinde anne üzerinde en çok şiir yazan Arif Nihat Asya´dır? diye konuştu.
?ANNEMİ RÜYA GİBİ ANIMSIYORUM?
Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Asya´nın 47 yaşındayken annesiyle Akka´da görüştüğünü belirten Orakçı, ünlü şairin annesi hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle anlattı:
Ünlü şair, ?´Annemi rüya halinde hatırlıyorum. Yüzünü tam olarak aklıma getiremiyorum´´ diyerek, heyecanını paylaşıyor ve karşısına tekerlekli sandalyede felçli bir kadın çıkıyor. Sarılıyor ama konuşamıyor. İkisi de ağlıyor. Bu yüzden en çok anne şiirleri kaleme almıştır. Annesine bir kızgınlığı olmadığını söylemiştir. ?Şartlar öyle gerektirdiği için ayrıldık´, diyor. Bu duygular onda derin bir yaraya dönüşmüş.? Programda şairler daha sonra Arif Nihat Asya´nın şiirlerini de seslendirdi.