Safra kanalı kanseri olarak da bilinen ‘kolanjiokarsinom’ her yaşta ortaya çıkabilse de, çoğunlukla 50 yaş üzeri kadın ve erkeklerde görülüyor. Nadir bir kanser türü olarak bilinen safra kanalı kanserinde erken tanı ve doğru tedavi planlaması hayat kurtarıyor.
KANSER RİSKİNİ ARTIRAN 7 FAKTÖRE DİKKAT!
Primer sklerozan kolanjit olarak adlandırılan safra yolu hastalığına dikkat edilmelidir.
Kronik karaciğer hastalığı riski artırmaktadır.
Genişlemiş ve düzensiz safra kanallarına neden olan koledok kisti ile doğan kişilerde kolanjiokarsinom riski yüksektir.
Güneydoğu Asya’da kolanjiokarsinom, çiğ veya az pişmiş balık yemekten kaynaklanabilen karaciğer paraziti enfeksiyonu ile ilişkili olabilmektedir.
Kolanjiokarsinom, en sık 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülmektedir.
Sigara içmek, artan kolanjiokarsinom riski ile ilişkilidir.
Tip 1 veya 2 diyabetli kişilerde kolanjiokarsinom riskinde artış olabilir.
Karaciğerin içindeki safra yolu kanseri (intrahepatik kolanjiokarsinom): Karaciğer içindeki küçük safra kanallarından oluşur ve bazen bir tür karaciğer kanseri olarak sınıflandırılır.
Ana safra yolu birleşim yerindeki safra yolu kanseri (hilar kolanjiokarsinom): Karaciğerin hemen dışındaki safra kanallarında oluşmaktadır. Bu tipi perihilar kolanjiokarsinom olarak da adlandırılır.
Pankreasın içindeki, pankreasa yakın safra yolu tümörü (distal kolanjiokarsinom): Safra kanalının onikiparmak bağırsağına en yakın kısmında meydana gelir. Bu tip ayrıca ekstrahepatik kolanjiokarsinom olarak da adlandırılır. Bu tipin tedavisi pankreas bası kanseri gibi tedavi ediliyor.
Sarılık ile kendini belli ediyor
Küçük safra yollarından kaynaklı tümörler (periferik kolanjıokarsinomlar) karaciğerde kitle olarak belirti verirken, ana safra yollarından kaynaklı tümörlerde ise sarılık ön plandadır.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi