işçi birimlerini dolaşarak, ’Hiçbir sendikanın yetkisi yok. Sendikalar bize anlaşma için gelmiyor’ diyen Başkan Bülent Kerimoğlu’na seslenen işçiler “Yetkiye itiraz eden sensin. Çağır gelelim, sorunlarımızı masada çözelim.’’ dedi.
Yaklaşık 3 yıldır yapılmayan toplu sözleşme hakları, artan hak kayıpları, kısa çalışma ödeneği, eşit işe eşit ücret adı altında maaşların düşürülmesi, sendikal faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle işçi çıkarılması, yemek paralarının 5 liraya düşürülmesi, giyinme soyunma kabinlerinin, yazlık kışlık kıyafetlerinin ve yeterli ekipmanları olmaması gibi sebeplerle hak arama mücadelesini sürdüren işçiler, Bakırköy Meydanı’nda kurdukları ‘Direniş Çadırı’nın 38. gününde yaptıkları basın açıklamasıyla, yöneticilere seslendi.
KERİMOĞLU İŞÇİ BİRİMLERİNİ DOLAŞIYOR
Geçtiğimiz günlerde, DİSK’in Bakırköy Belediyesi’nde elde ettiği yetkiye itiraz eden diğer sendika Belediye-İş’in de, toplu sözleşmeleri yapılmazsa greve çıkacağını açıklaması üzerine, Başkan Bülent Kerimoğlu’nun işçi birimlerini dolaştığını ve işçilere ‘Hiç bir sendikanın yetkisi yok” şeklinde söylemlerde bulunduğunu söyleyen Sendika Başkanı Adil Çiftçi, 2 Nisan 2018’de yaptıkları yetkiye itiraz edenin Bakırköy Belediyesi ve Belediye İş Sendikası olduğunu hatırlattı.
Hukuken aldıkları yetkiye koşa koşa itiraz edildiğini ve sonrasında işçi direnişinin bu tür söylemlerle baltalanmaya çalışıldığını belirten Çiftçi, ‘Hiçbir sendika bize gelmiyor’ sözlerini sarf eden Kerimoğlu’nun kapısını yüzlerce kez çaldıklarını, oturup anlaşmak için defalarca konuştukları halde sonuca gitmek bir yana, aksine hak kayıplarının yaşandığını ifade etti.
SEÇİM MEYDANLARINDA VERİLEN SÖZLER, İŞÇİLERİN YAPACAĞI İŞLER
Seçim zamanlarında meydanlarda söz veren yöneticilerin, verdikleri sözlerin arkasındaki gücün işçi olduğunu ama hakları verilmeyen işçilerin çalışmaya takatinin olmadığını belirten DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Sonuna kadar kurallı ve güvenceli bir yaşam için direneceğiz.” dedi.
Hak kayıpları için direnen işçilere Bakırköy Belediye yönetiminin uyguladığı baskıya da değinen Çiftçi, Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, Anayasa ile güvence altına alınan sendika özgürlüğünü cebir veya tehdit kullanmak veya çalışanın iradesine müdahale etmek sureti ile istifaya zorladıklarının da tescillendiğini hatırlattı.
TALEPLER BİR KEZ DAHA SIRALANDI
Tek bir işçinin dahi hakkını geri alana kadar mücadele edeceklerini belirten Adil Çiftçi’nin ardından söz alarak basın açıklamasını okuyan Nazife Toprak, işçilerin taleplerini bir kez daha sıraladı. Toprak, “Bakırköy Belediyesi işçilerinin istediği, anayasal ve demokratik haklarıdır. Taleplerimiz günün şartlarına göre en masum ve en basit taleplerdir. Kuralsız ve güvencesiz çalışmak istemiyoruz. Kanunsuzca işten atılan işçi arkadaşlarımız işlerine geri alınsın istiyoruz. İşçilerin toplu iş sözleşmesi yapılsın istiyoruz. İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz. İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz” dedi.
Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi