Unutkanlığın, çağımızın en yaygın hastalıklarından bir tanesi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, ‘Eğer yaşanan unutkanlıklar; kişinin iş, aile ve sosyal hayatını etkisi altına almaya başlıyorsa, bu durum nörolojik açıdan bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve her sebep için farklı tedavi yöntemleri planlanabilir. Şehir hayatının beraberinde getirmeye devam ettiği zorluklar, yetersiz uyuma, sağlıksız beslenme, teknolojik ürünlerin kullanımında aşırıya kaçma son dönemde gençler arasındaki unutkanlığın sebepleri arasında yer alıyor’ dedi. Günümüzde bazı unutkanlıkların iyi seyirli bir şekilde ilerlediği ve teşhise bağlı olarak tedavi sürecinin de planlanabileceğini hatırlatan Kütükçü, ‘Unutkanlıkların birbirinden farklı sebeplerinin olması mümkün. Bunların arasında; anksiyete, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, B12, folik asit gibi bazı vitaminlerin eksikliği, tiroit bezlerinin az çalışması, böbrek, karaciğer, kalp gibi organ yetmezlikleri ve ileri evrede Alzhheimer, Parkinson ve beyin dejeneratif hastalıkları sayabilir’ açıklamasında bulundu.
'OCAĞI AÇIK BIRAKMAK VE DALGINLIK HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR'
Unutkanlık durumunun yaşamda farklı sebepler vasıtasıyla ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Yaşan Kütükçü, ‘Kelime bulmada zorluk çekme, yakın zamanda izlenilen bir filmi ya da okunan bir kitabı hatırlayamama, günlerin karıştırılması, dalgınlık, aradığını bulamama durumu, okuduğunu anlayamama, eşya isimlerini hatırlayamama, aynı soruları tekrar takrar sorma durumu ya da evdeki ocağı açık bırakmak gibi belirtilerle kendini gsterebiliyor’ dedi.
GENÇ YAŞTA UNUTKANLIK NEDEN OLUR?
Genç yaşta ortaya çıkan unutkanlığın özellikle de son zamanlarda daha yaygın bir hale geldiğini belirten Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, ‘Gençlerde daha çok psikiyatrik sorunların bir uzantısı olarak görülen unutkanlık durumları, dikkat eksikliğine bağlı olarak gelişim gösterebiliyor. Bazen de beslenme sorunlarının ortaya çıkardığı vitamin eksiklikleri de genç jenerasyonda unutkanlığa sebep olabiliyor. Şehir hayatının getirdiği çeşitli zorluklar, yetersiz uyuma durumu, sağlıksız beslenme ve teknolojik kullanımda aşırılığa kaçılması da unutkanlık sebepleri arasında yer alıyor’ dedi.
UNUTKANLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR? TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Unutkanlığın genel olarak hastanın kendisi ve ailesi tarafından erken dönem içerisinde fark edilmediğinin ya da önemsiz görüldüğünün altını tekrar tekrar çizen Kütükçü, ‘Genç yaşta ortaya çıkan ve tedavisi mümkün olan unutkanlığın sebeplerinin erken tespit edilmesi çok önemlidir. Örneğin; vitamin eksikliğinden dolayı ortaya çıkan unutkanlık durumunda bu duruma uygun bir tedavi planlaması yapılırken; beyindeki sıvı dolaşımına bağlı olarak ortaya çıkan bir unutkanlıkta buna uygun olan beyin egzersizleri ve ilaç tedavileri planlanmaktadır’ dedi.
BELLEK CHECK-UP^'I SAYESİNDE BAZI HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
İnsan zihninde meydana gelen unutkanlıklar; kişinin iş, aile ve sosyal hayatını da etkisi altına almaya başlamışsa; bu durumun, nörolojik açıdan bir hastalık belirtisi olarak kabul edileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, ‘Doğru tanının yapılması için Nöroloji uzmanı tarafından planlanan bellek testlerinin uygulanması çok önemlidir. Unutkanlık şikayetiyle gelen ve özellikle de ciddi bir unutkanlığının olduğu düşünülen hastalar için yapılan bu testlerdei, planlama, dil becerileri, aritmetik yetenekler ve bellek gibi birçok farklı alanda hastanın genel nörolojik durumu ve fonksiyonları incelenir. Bellek Ceheck-upî olarak isimlendirilen bu testler; belleğin iyi olduğu zaman dilimindeki normal performansını belirlemekte çok faydalıdır. Genç ya da yaşlı fark etmeden 50 yaş ve üzerindeki kişiler de bu testlerden faydalanarak sadece bir gün sonra unutkanlıklarının nedenini öğrenerek; olası gecikmelerin önüne geçme şansı elde edebilirler’ dedi.
Naz Aydemir - İstanbul Gündemi