İstanbul Gündemi

ENGELLİ MECLİS ÜYESİ CEMAL MERDAN, CHP’Lİ ÜYELERE CEVAP VERDİ

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
19 Aralık 2020 Cumartesi 17:35

İBB Meclisi’nin Aralık ayı ikinci toplantısında söz alarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili konuşan CHP’li Meclis Üyesi ve Engelli Sporcu Yetiştirme Derneği Başkanı Yılmaz Demirel, Türkiye’nin kapsamlı bir engelli envanteri olmadığını, eldeki verilere göre ülke nüfusunun 9 milyona yakının engelli olduğunu söyleyerek, engelliler için yaşanabilir bir kent olma hedefi yolunda bir arpa boyu yol alınamadığına işaret etti.

2005 yılında çıkarılan yasa ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki engellerin sıfırlanmasını istediğini ama aradan geçen 15 yıla rağmen yasanın uygulanmadığını belirten Yılmaz Demirel, Devlet Demir Yolları’nın engelliler politikasını eleştirdi.

'EKPSS KONTENJANI YÜZDE 5’E ÇIKARILMALIDIR'

Engellilerle ilgili sağlık politikalarını da eleştiren Demirel, istihdam konusunda da EKPSS’nin yüzde 3 kontenjanının yüzde 5’e çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, “Sosyal devlet engellisine sahip çıkan devlettir” dedi.

İBB Meclisi’nin en uzun süre görev yapan meclis üyelerinden olan Ak Partili Cemal Merdan, CHP’li Yılmaz Demirel’i 30 yıl evvelini anlatıyormuş gibi dinlediğini söyleyerek, Ak Parti iktidarından önce engellilerin toplum dışında olduğunu ve sosyal devlet açısından ülkenin büyük eksikleri olduğunu belirtti.

Çocuk yaşta düşerek bel kemiğinin kırıldığını, ekonomik yetersizlik ve bilgi eksikliğiyle birlikte yanlış sağlık uygulamaları sonucu engelli bir birey olarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını söyleyen Merdan, “Türkiye’nin engellilerle ilgili politikalarını bana bakarak görebilirsiniz” dedi.

'HİÇBİR İLÇENİN ENGELLİ BÜTÇESİ YOKTU'

Geçmişte engellilerin sadece ailesinin kucağına itilmiş bireyler olduğunu, şimdilerde ise sistemin içine dahil edildiğini söyleyerek konuşmasına devam eden Merdan, 94 yılında ilk kez belediyenin kapısından girdiğini ve o dönemlerde tek bir engelli masasının olmadığını ifade ederek, ülke genelinde hiçbir ilçe belediyesinin de engelli bütçesinin olmadığının altını çizdi.

'ENGELLİLER MECLİSİ BÖLEN DEĞİL, BİRLEŞTİREN OLMUŞTUR'

Devletin engelli politikası ile gurur duyulması gerektiğini belirten Cemal Merdan, AK Partili İBB yönetimi olarak çok güçlü bir müdürlük oluşturduklarını, 25 merkezle birlikte 9 şubeli güçlü bir yapı bıraktıklarını da hatırlatarak, “Her yıl bu meclisten engellilere müjde verdim. Engelliler için refakatçi kartı yoktu, su indirimi, eğitim yardımı yoktu. Bunların hepsini de oy birliği ile çıkardık. Yani arkadaşlar, engeller bu meclisi bölen değil, her zaman birleştiren bireyleri olmuştur ama kusura da bakmayın, hepsi Ak Parti döneminde olmuştur” dedi.

'ENGELLİLERE EĞİTİM YARDIMI 4 AYDIR İNCELEMEDE'

İBB olarak her yıl Eylül ayında eğitim yardımı yapıldığını, 2018 yılında 18.000 özel eğitim öğrencisine destek verildiğini ama yeni dönemle birlikte 4 aydır eğitim yardımı için başvuran öğrencilerin ekranlarında ise “İncelemede” notunun yazdığını söyleyerek tepki gösteren Cemal Merdan, Ekrem İmamoğlu’nun şanslı bir belediye işleyişi devir aldığını söyledi.

İstanbul’un her yerinde olan engelli birimlerinin 700 uzman ekiple bu işi nasıl yapılabildiği karşısında İmamoğlu’nun şok olduğunu söyleyen Merdan, “Sosyal hizmetlerdeki politika öyle inşaat yapmaya benzemez. Yılların birikimi ve tecrübesi gerekir. Siz eğer bu işi yıllardır yapan insanları görevden alırsanız ne iş yaptığınızı bulamazsınız” diyerek, İBB yönetimin engelliler müdürlüğüne iki kez atama yapmasını eleştirdi.

'2005’TEN SONRAKİ ENGELLİ MEMUR SAYISI 58 BİN'

İstihdamın yetersizliğinden bahseden CHP’li Meclis Üyesi Yılmaz Demirel’e de cevap veren Merdan, 2005 yılına kadar ülkedeki engelli memur sayısının 5 bin 800, bugün ise 58 bin olduğunu söyledi.

“BİZDEN ÖNCE HİÇBİR SİYASİ PARTİDE ENGELLİ BİREY YOKTU”

Ak Parti iktidarının hem yerelde hem de genelde engellileri sistemin içine dahil ettiğini, bunun en güzel örneklerinden bir tanesinin de kendisi olduğunu söyleyen Cemal Merdan, “Bizden önce siyasi engelde vardı. Hiçbir partide siyaseten engelli yoktu. Bu da Ak Parti öncülüğünde önce gerçekleşti. Turan Hançerli kardeşimizi CHP’den Belediye Başkan adayı yapan Kemal Kılıçdaroğlu’na da teşekkür ediyorum. Ama bu işin paradigmalarını kıran, görüşmeni yapan, ülkemizdeki politikasını oluşturan, engellilerin yüreğine dokunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Eğer ben bugün burada kimsenin yüzüne bakmadığı kambur Cemal Merdan olarak konuşabiliyorsam, bu da Cumhurbaşkanımızın hayata geçirdiği sosyal devrimlerdendir. O yüzden de biz kendisine dünya lideri diyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

“ENGELLİ MÜDÜRLÜĞÜNE ATANAN MESUT HALICI, ULUSLARARASI BAŞARILARI OLAN BİRİ”

Konuyla ilgili söz alan CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı, Cemal Merdan’la çalışmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek, Merdan’ın engelliler konusundaki tecrübelerinden her zaman faydalandıklarını ve yaptığı siyasi konuşmayı makul karşıladığını söyleyerek, Engeller Müdürlüğü’ne yeni atanan Mesut Halıcı’nın öncesinde Çalışma Bakanlığı’nda görev alan, bağımlılıkla mücadele konusunda uluslararası ödülleri olan tecrübeli biri olduğunu, onun öncesi atama yapılan arkadaşlarının ise başka bir bölümde devam ettiğini belirtti.

Balyalı, AK Parti döneminde Başakşehir’de temelleri atılan ve 3 Aralık’ta hizmete açılan Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezi (ÖZGEM) açılışına AK Partililer’in gelmemesini de eleştirdi.

Cemal Merdan’a cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Yılmaz Demirel, 25 yıldan beri yapılan çalışmaları kendilerinin iki yıldır yaptığını ve daha ileriye götürmek için çalışacaklarını söyleyerek, engellilerle ilgili yapılan istihdamın yeterli olmadığını bir kez daha dile getirerek, engellilerle ilgili çalışma yapan herkese teşekkür etti.

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi