İstanbul Gündemi

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden Türkiye'de ilk!

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Ocak 2022 Salı 15:09

Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen GOP Sıfır Atık Mobil Takip Sistemi’nin lansmanına; Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, AK Parti Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Fatih Aydemir, MHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Ahmet Özen, İYİ Parti Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Harun Çapur, CHP Gaziosmanpaşa ilçe başkan yardımcıları, Gaziosmanpaşa Belediye Meclisi üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Eroğlu: “Atık miktarına göre hediye veriliyor”

Gaziosmanpaşa Belediyesi sıfır atık çalışmalarında bir ilke imza attı. Belediye tarafından geliştirilen Sıfır Atık Mobil Takip Sistemi uygulamasıyla vatandaşlar, ev veya iş yerlerinde biriktirdikleri geri dönüşüm atıklarını belediyeye bildirebiliyor. Uygulama üzerinden bildirilen atıklar, belediye ekipleri tarafından adresten teslim alınıyor. Uygulamayı kullananlar, teslim ettikleri atık miktarına göre kazandıkları puanlarla çeşitli hediyelerin sahibi olabiliyor. Gaziosmanpaşalılar, mahallelerinin çöp toplama, sokak süpürme, yıkama gibi birçok temizlik hizmetini de fotoğraflı şekilde uygulama üzerinden takip edebiliyor.

“Bizden sonraki kuşakları yeni bir dünya emanet edeceğiz”

Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu, davetlilere Sıfır Atık Mobil Takip Sistemi’ni anlattı. Eroğlu, “Gaziosmanpaşa’da sıfır atık ile ilgili başlatmış olduğumuz bir süreç var. Sadece Sıfır Atık Ayrıştırma Merkezi’ni kurmanız yetmiyor. Sıfır Atık Birinci Sınıf Toplama Merkezi’ni için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 ay önce belgemiz ulaştı. Bu sürecin adımlarını bir bir attık. Gelmiş olduğumuz noktada sıfır atık ile ilgili süreci çok anlamlı noktaya taşıdık.

Geri dönüşüm çalışmaları doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bakımından son derece önemli. Doğal kaynakların sonsuz olmadığını, dikkatli kullanılmadığı takdirde tükeneceğini bilmemiz gerekiyor. Hepimizin yaşan kaynağını tabiattan alıyoruz. Milyonlarca yıldır yaşanılan bu toprakları önceki nesiller bize emanet etti. Bizler de bizden sonraki kuşakları yeni bir dünya emanet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bunu Gaziosmanpaşa halkı başardı”

Çalışmalardan elde edilen neticeleri de paylaşan Başkan Yardımcısı Eroğlu, “İlçe geneli toplama programlarıyla beraber yaklaşık 3 yıldır 12 bin 220 ton geri dönüşüm atığı topladık. Sıfır Atık projesi kapsamında yıllık 20 bin ton geri dönüşüm atık topladık. Ortalama yıllık 43 bin ağacın da kesilmesini engelledik. 400’den fazla atık pil toplama noktasıyla 8 bin 893 atık pil toplayarak 534 bin metreküp toprağın kirlenmesinin önüne geçtik. 400’ü aşkın noktayla 92 ton bitkisel atık yağ topladık. Okullarımızda her yıl çevre elçileri adı altında 2 bin gencimizi çevreye duyarlı birey olarak yetiştiriyoruz. 249 bin 203 metreküp su tasarrufu, 38 milyon 370 bin 900 KWH enerji tasarrufu sağladık. Bunu Gaziosmanpaşa halkı başardı. Başkanımız Hasan Tahsin Usta’nın bizlere koyduğu bir hedef vardı. Bu hedefi inşallah gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Başkan Usta: 'Sıfır atık geri dönüşüm anlayışı yeniden kurgulanacak'

Lansmanda konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, 'Her birimizin insanca yaşadığı şehre önem vermek anlamında yaptığımız bir uygulamayı sizlerle paylaşmak ve bu şekilde sizler aracılığı ile tüm paydaşlarımıza iletmek maksadıyla bu sunumu sizlerle paylaşıyoruz. Bu uygulamanın önemli özelliği ilk kez halkımıza açılıyor. Yapılan çalışmaları belli bir noktaya kadar belediye bünyesinde teknik ve hizmet olarak bir neticeye ulaştırdıktan sonra, yapılan temizleme veya sıfır atıkla ilgili tüm çalışmaların toplumun her kesimi tarafından sahiplenilmesi, takip edilebilmesi ve denetlenebilmesi anlamında kendi yerel ve yerli yazılımla bu hale getirip, halkımıza sunduğumuz bu sıfır atık geri dönüşüm anlayışının yeniden kurgulanmasıyla ilgili bir lansmandır' dedi.

Geri dönüşüm dijitale taşınıyor”

Hayata geçirdikleri uygulama hakkında bilgi veren Başkan Usta, 'Geri dönüşüm artık bir yeni anlayışla bir dijital platforma taşınıyor ilçemizde. Her türlü veriyi, talebi, öneriyi ya da şikayeti ardında android haritalar üzerinde takip edebileceğimiz, müdahil olabileceğimiz, çözüme hızlı yetişebileceğimiz, vatandaşımıza bu konuda hızlı geri dönüş yapabileceğiniz bir modeli uygulamaya sunuyoruz. Şehirde değişimi yaşamda gelişime dönüştüren bir anlayışla hayatın temel unsuru olan ve hayatımızı bugünü ile yarını ile ilgilendirmiş olan bu atıkların bir şekilde yönetilmesi ve şehrin yaşanabilir bir şehir olması içinde en önemli adımdır' diye konuştu.

“Temizlik alışkanlığını geliştirmemiz gerekiyor”

Türkiye genelinde belediyeler arasında Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kuran ilk belediye olduklarını söyleyen Hasan Tahsin Usta, “Temizlemeyle şehirler temiz hale gelmiyor. Çöpleri ne kadar kısa sürede toplarsanız şehrin temiz hale geldiği anlamını taşımaz. Şehirlerin temiz olabilmesi insanların çevresini temiz tutmasıyla ölçülebilir. Hızlı erişim çok önemli ama temizlik alışkanlığını geliştirmemiz gerekiyor. Atıkların gelişigüzel yerlere atılmasını yönetemezsek şehrimizi temiz tutamayız. Bununla ilgili gerek yasal düzenlemeler, gerekse vatandaşın bilinçlendirilmesiyle ilgili her türlü yöntemi deniyoruz” ifadelerini kullandı.

“Doğayı korumak zorundayız”

“Kaynaklar insan ömrü gibi sınırlı” diyen Usta, “Bu ülke, doğa hepimizin. Yaşamak zorunda olduğumuza inanıyorsak biz bu doğayı korumak zorundayız. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak istiyorsak doğamızı en iyi şekilde muhafaza etmeliyiz. O yüzden önce var olan her canlının bizim gibi yaşamak zorunda olduğunu unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Proje israfın da önüne geçecek

Başkan Usta lansmandaki konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm projesiyle sadece temiz çevre kazanmıyoruz. Aynı zamanda çok ciddi bir israfın da önüne geçmiş oluyoruz. Diğer taraftan daha konforlu ve yaşanabilir bir çevrenin oluşmasına katkı sağlıyoruz. Bu ve benzeri dönüşümlerin ekonomiye katkı sağlayacağını öngörüyoruz.”

Göksenin Aktaş-İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi