İki gün süren Maltepe Kent Çalıştay’ına katılan sivil toplum örgütleri, meslek odaları, muhtarlar, öğretim üyeleri, siyasi partiler ve belediye temsilcileri ortak bir “Kent Laboratuvarı” oluşturarak kolektif bir akılla Maltepe’ye yeni bir vizyon ve yönetim perspektifi sundular.
YEDİ ÇALIŞMA GRUBU
Çalıştayın ikinci gününde “Katılımcılık, Eşitlik, Erişilebilirlik, Yaşanabilirlik, Yenilenebilirlik, Kalkınma ve Tercih Edilebilirlik” başlıkları altında yedi Çalışma Grubu oluşturuldu. Öğleden önce bir araya gelen çalışma grupları tek tek kendi alanlarında hem Maltepe’nin 2019-2024 Stratejik Planı’nda yer alan “misyon ve vizyonu” değerlendirdiler, hem de Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ihtiyaçlarına uygun yeni önerileri ve yaklaşımları masaya yatırdılar. Daha sonra Çalışma Grupları ortaya çıkardıkları sonuçları bütün katılımcılarla paylaştılar. Çalışma Grubu raporlarında “mahallelerden başlayarak, şeffaf, geri bildirimli, kapsayıcı, iş birliğini hedefleyen ve tüm sürece yayılan daha katılımcı, daha eşit, erişilebilir, yaşanabilir ve özgürlükçü bir Maltepe” vurgusu öne çıkarken, “kültürel ve sosyal alanla, eğitimde öncü, değişim odaklı, güvenli, örnek bir yeni yüzyıl kenti yaratmak ve herkese “Hayalim Maltepeli olmak” dedirtmek vurgusu öne çıktı.
“DAHA YAŞANABİLİR BİR MALTEPE HAYALİNİ BİRLİKTE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
“Maltepe son yıllarda hızla değişiyor, kentin hem demografik yapısı, hem de sosyoekonomik yapısı hızla değişiyor ve Maltepe yaşanmak istenen bir cazibe merkezi haline geliyor” diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç “Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ruhuna uygun ‘Yeni Bir Maltepe’ vizyonu ortaya koymak için yaptığımız Maltepe Kent Çalıştayı hedefimize uygun ciddi bir çalışma ortaya koydu. Bu Çalıştay’da toplumsal adaletten eşitliğe, kentsel planlamadan deprem karşısında güvenli konutlara, erişebilirlikten ekolojiye kadar uzanan çok geniş bir alanda yalnızca ciddi değerlendirmelere tanıklık etmedik, katılımcıların yalnızca sorun tespit eden ve eleştiren değil aynı zamanda çözüme ortak olmak isteyen paydaşlar olduğuna da tanıklık ettik. Önümüzdeki aylarda bu çalışmayı mahallelere de taşıyarak, hem katılımcılığı arttırmayı, hem de elbirliği ile daha da yaşanabilir bir Maltepe yaratmak istiyoruz, bu çalıştayda ortaya çıkan sonuçları mahallerimize de taşıyıp, oralarda tartıştıktan sonra 2024’ün ‘Yerel Yönetimler Bildirgesi’ni sizlerle birlikte hazırlayacağız ve daha yaşanabilir bir Maltepe hayalini birlikte hayata geçireceğiz” dedi.
Göksenin Aktaş – İstanbul Gündemi