Bölgede hizmet sağlayan ŞÖNİM, barolar ve yoğun göç alan ildeki bir belediye ile görüşme gerçekleştirildi. Bu ziyarete dair gözlemlerin yanı sıra, Mor Çatı’ya başvuran kadınların ve düzenledikleri sosyal çalışmacılar ve psikologlara yönelik atölye çalışmalarına deprem bölgesinden katılan kadınların deneyimlerin kaynaklık ettiği bir rapor yayınlandı.
“BELİRSİZLİK İLE MÜCADELE ETMEK DURUMUNDA KALIYORLAR”
Raporda depremin üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarındaki sorunların devam etmesi öne çıkıyor. Mor Çatı, kimi kurumlara ulaşmanın dahi mümkün olmadığını ve kurumların teknik altyapı eksikliklerinden dolayı ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguluyor. Kurumlarda şiddete maruz kalan kadınlara destek verecek çalışan sayısının çok azaldığı, kadroların tamamlanmadığı, aralıksız ve yoğun mesai altında çalıştırılmalarına rağmen ihtiyaçları olan süpervizyon desteklerinin verilmediği belirtiliyor. Deprem sonrası maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek almak isteyen kadınların ise deprem sonrası belirsizlik ile mücadele etmek durumunda kaldıkları vurgulanıyor.
GENELLİKLE ÇOCUKLARI ŞİDDET ARACI OLARAK KULLANDIKLARI VURGULANIYOR
Raporda ayrıca şiddetin deprem dinlemediği, şiddet uygulayan erkeklerin deprem sonrasında da kadınlara yoğun bir biçimde şiddet uygulamaya devam ettiği ve genellikle çocukları şiddet aracı olarak kullandıkları vurgulanıyor. Bir diğer yandan kadınların kurumlara ulaşmakta ve destek almakta zorlanmaları bir diğer konu olarak öne çıkıyor. Deprem sonrası maddi desteklerin kişi değil hane bazında verilmesinin kadınların aleyhine bir durum oluşturduğu, pek çok kadının ayrıldıkları kocalarının alması dolayısıyla maddi desteklere ulaşamadıkları raporda vurgulanan bir diğer husus.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi