İstanbul Gündemi

Seçim Ramazan Ayı'ndan önce olur mu?

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
5 Aralık 2022 Pazartesi 22:32

2023 Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi 18 Haziran Pazar gününe denk geliyor ancak gerçekleşecek olan seçim tarihiyle aynı tarihlerde hem YKS sınavı, hem de Hac dönemi denk geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili detaylar araştırılıyor. Uzun süredir gündemde yer alan seçimler için tartışmalar devam ediyor. 2023 seçimlerinde milyonlarca vatandaş sandık başına giderken seçim tarihleri de en çok araştırılan konuların başında geliyor. 



2023 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Tarihte bir değişiklik yapılmaması durumunda 2023 seçimleri 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak. Bu seçimlerde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi gerçekleşecek. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YKS 2023 tarihlerini duyurdu. Sınav takvimine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumlarının 17-18 Haziran‘da yapılacak ancak seçim tarihi için daha önce 18 Haziran‘ın gündeme getirilmesi kafaları karıştırdı.

‘ÖĞRENCİLERİMİZİN HİÇBİR SINAVINI SEÇİM TAKVİMİNE DENK GETİRMEYİZ‘

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri tarihine denk gelmesine ilişkin şunları söyledi: “Öğrencilerimizin hiçbir sınavını seçim takvimine denk getirmeyiz. Bununla ilgili olarak ÖSYM bir çalışma yapıyor. Bunu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklar. Seçim takviminin değişmesiyle ilgili bir değerlendirmemiz yok. Prensip olarak seçim takvimiyle sınav takvimi üst üste gelmez.“



HAC DÖNEMİ DENK GELİYOR

Öte yandan 2023 seçimlerinin yapılacağı tarihte Hac dönemi denk geliyor. 27 Haziran Salı günü ise Kurban Bayramı arifesi. Hac dönemine denk geldiği için Hac görevini yerine getirmek isteyen vatandaşlar Kurban Bayramı‘ndan önce  Mekke ve Medine‘ye doğru yola çıkacak.  Kulislerde konuşulanlara göre 7 veya 14 Mayıs olması bekleniyor. Fakat ocak ayında asgari ücret, emekli ve memur zamlarının sürekli artan enflasyon karşısında ezilme riskine binaen, seçim tarihinin Ramazan Ayı‘ndan önce mi olacak sorusu sorulmaya başlandı. Hal böyle olunca ‘Seçim Ramazan‘dan önce olur mu?‘ sorusu cevap arıyor. Konuya dair henüz yetkililer tarafından gerekli bir açıklama yapılmadı. 

ASGARİ ÜCRET SEÇİMİN GİDİŞATINI NASIL ETKİLER?

DİSK bugün yaptığı açıkalamda asgari ücret zam talebini belirtti. “Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir” diyen DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bugün yüksek enflasyon karşısında işçilerin ve kamu çalışanlarının gelirleri erimeye devam ediyor. TÜİK’in eksik hesaplanmış rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 84, gıda enflasyonu yüzde 100’ün üzerine çıktı.' dedi. Yeni belirlenecek olan asgari ücret zammı, yeni yıldan sonra enflasyon karşısında direnebilecek mi? 

ENFLASYONDA EN ÇOK ULAŞIM ARTTI

Bir önceki yıla göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu. Gıda enflasyonu ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 102,55 olarak gerçekleşti. Ev eşyası grubundaki enflasyon ise yüzde 92,83 oldu. Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter‘da yaptığı paylaşımda, 'Enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz' dedi. Ekonomistler bu yılın sonuna doğru enflasyonun önceki aylara göre biraz daha yumuşamasını bekliyordu.

NEDEN YUMUŞAMASI BEKLENİYORDU?

Bunun nedeni de bir yıl önce yaşanan kur krizi. 2021’de yaşanan kur krizi yüzünden Kasım ve Aralık aylarında enflasyon çok yüksek gelmişti, bunun yaratacağı baz etkisiyle enflasyonun bu yıl son iki ayda yükselişini durdurması bekleniyor.

Furkan Arıcan - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi