5651 Sayılı Kanun’a göre ücretli ya da ücretsiz internet hizmeti sunan her işletmenin, bir takım özel ve tüzel kişilerin, log kayıtlarını tutma yükümlülüğü bulunuyor. Günlük yaşantıda sıkça uğranılan kafelerde, restoranlarda ya da iş yerleri içerisinde kullanılan internet hizmetinin erişim kaydını tutmak, kişisel verilerin güvenliği ve sanal ortamda işlenebilecek siber suçların tespiti adına büyük önem arz ediyor. Müşterilerin veya çalışanların işleyebilecekleri suçların tespiti ve takibinin göz ardı edilmesinden dolayı oluşan problemler karşısında işletmelerin doğrudan sorumlu tutulduğunu aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, log kaydını tutmayan ve 2 yıl boyunca saklamayan işletmelerin ceza alacağının altını çiziyor.
LOG KAYITLARINI 2 YIL BOYUNCA SAKLAMAK GEREKİYOR!
Elektronik iletişim araçlarının sağladığı imkanların suistimal edilmesi nedeniyle işlenen suçların önüne geçmeyi hedefleyen 5651 Sayılı Kanun’a göre internet sağlayıcı kurumların; kendi ağları içerisinde dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş saatleri ile kullanılan IP adreslerine bağlanan bilgisayarların IP adreslerini elektronik ortamda kayıt altına alması ve bu kayıtları 2 yıl boyunca saklaması gerekiyor. Kurum ağına bağlı olarak işlenebilecek herhangi bir suçun takibini yapmayan işletmelerin ilk elden sorumlu tutulacağını belirten Serap Günal, hem müşterilerin işleyecekleri suçların hem de siber saldırıların tespitinin yapılabilmesi adına gerekli kayıtların tutulmasının zorunlu olduğunu vurguluyor.
KURUMLAR KANUN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İLE UYUMLU HAREKET ETMELİ
5651 Sayılı Kanun hakkında yeterli olmayan işletmelerin hem idari hem de teknik detaylara önem vererek hareket etmesi cezalarla karşılaşmasını engelliyor. Kanunun bir işletmeden yerine getirmesini istediği yükümlülüklerin eksiksiz sağlanması için işletmelerin sağlam bir teknik altyapıya sahip olması gerektiğine dikkat çeken Serap Günal’a göre, daha önce hiç log kaydı tutmamış ve teknik gereklilikleri yerine getirmemiş olan işletmelerin destek alması önem arz ediyor.