İstanbul Gündemi

VİŞNENİN BİLİNMEYEN YEDİ ÖZELLİĞİ

Player yükleniyor...
Haberler / Sağlık
14 Ağustos 2020 Cuma 09:39

Özellikle potasyum, lif, C vitamini ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin bakımından zengin bir meyve olan vişne, yüksek antioksidan içeriğiyle enfeksiyonları önlemeye yardımcı oluyor. Toplamda 100 gram olan 20 adet orta boy vişne 1 porsiyon meyve yerine geçerken, sadece 60 kalori içeriyor. Ancak vişne asidik bir meyve olduğu için aç karnına tüketildiği zaman mide yanmalarına yol açabiliyor. Bu nedenle vişnenin öğle yemeğinin ardından ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

 

İşte vişnenin 7 önemli faydası:

 

DİYABET HASTALIĞINDA SAĞLIKLI BİR ARA ÖĞÜN

 

Diyabet hastalığı denildiğinde akla ilk gelen şey, meyvelerden uzak durmak oluyor. Ancak diyabetli kişiler günlük diyetlerine 20 adet vişne eklediklerinde; vişnenin içeriğindeki antosiyaninler pankreasın insülin üretimini artırarak kan şekerinin düşmesine katkı sağlayabiliyor. Böylelikle kan şekerinin sağlıklı seviyede kalması kolaylaşıyor ve diyabetin yaratabileceği olumsuz etkiler de hafifliyor.

 

UYKUYU DÜZENLİYOR

 

Uyku zamanı geldiğinde beyne sinyal gönderen bir hormon olan melatoninin seviyesi ilerleyen yaşla birlikte düşmeye başlıyor. Bu yüzden yaş aldıkça insomnia adı verilen uykusuzluk hastalığına yakalanma riskimiz artıyor. Üstelik Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşadığımız stres, uykusuzluğu da tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre, vişne içerdiği melatonin hormonuyla uykuyu düzenliyor. Dolayısıyla uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, yatağa girmeden 2 saat önce 20 adet vişneyi günlük beslenme rutinine eklemenizde fayda var.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNEMLİ

 

Bağışıklık sistemi; hastalık oluşturan hücreleri, mikropları tanımlayıp öldürerek hastalıklara karşı koruma sağlayan organizmadaki tüm biyolojik yapılar ve işlemlerdir. Etkili ve yeterli bir bağışıklık yanıtında, diyetle yeterli miktarlarda antioksidan alımı oldukça önem taşıyor.Antioksidan maddelerin başında gelen C vitamini vişnede fazlaca bulunuyor. 200 gram vişne (2 porsiyon meyve), günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızın yüzde 40’ını tek başına karşılayabiliyor.

 

KALP SAĞLIĞINI KORUMAYA YARDIMCI OLUYOR

 

Organlarımızın oksijen kullanma kabiliyeti yaşlanmamızın bir parçası olarak azalıyor. Bu da damar sağlığımızın bozulmasına sebep oluyor. Polifenol bakımından en zengin meyvelerden biri olan vişne, kalp-damar hastalıkları gibi yaşa bağlık sağlık problemlerinin başlangıcını geciktirmede veya ilerlemesini durdurmada etkili oluyor.

 

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

 

Yapılan çalışmalar; günde 1 bardak vişne suyunu düzenli olarak tüketmenin, içerisindeki antosiyaninler sayesinde, hafif-orta derece demansı olan ileri yaştaki yetişkinlerde hafızayı ve düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme ile problem çözme gibi zihinsel süreçleri güçlendirdiğini ortaya koydu.

 

KANSER DÜŞMANI

 

Vişnelere o güzel ve parlak kırmızı rengini, içeriğinde yüksek miktarlarda bulunan antosiyaninler veriyor. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, antosiyaninlerin kansere sebep olan hücrelerin büyümesini yavaşlattığı ve kanserli hücrelerin daha hızlı ölmesini sağlayan apoptozu teşvik ettiği ortaya konmuş. Vişne aynı zamanda yüksek melatonin içeriğinden dolayı da vücuttaki östrojeni düzenleyerek meme kanseri riskini azaltmaya da yardımcı olabiliyor. Ancak ‘vişne kanserden korur’ diyebilmek için laboratuvar dışı insan çalışmalarında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var olduğu belirtiliyor.

 

GUT HASTALIĞINDA AĞRILARI HAFİFLETİYOR

 

Bir zamanlar kralların hastalığı olarak düşünülen gut; eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyet ile kendini gösteren bir iltihaplanma şekli. Eklemlerdeki iltihaplanmaya yüksek ürik asit seviyeleri neden oluyor. Yapılan araştırmalar, vişnenin içeriğinde bulunan antioksidan maddelerin vücuttaki ürik asit seviyesini düşürerek iltihapların azalmasına yardımcı olduğunu tespit etmiş. Günlük 1 avuç vişne yemek veya 1 bardak vişne suyu içmek ağrıların hafiflemesine yardımcı olabiliyor.

 

 

 

AÇLIĞI BASTIRAN VE İLTİHAP ÖNLEYEN 2 ÖZEL TARİF

 

Açlığı bastıran vişneli yulaf

(Tok tutma özelliğini yulaftan sağlıyor)

Malzemeler

1 bardak çekirdeği çıkarılmış taze vişne

3 yemek kaşığı yulaf kepeği veya yulaf ezmesi

1 bardak yoğurt ( 200 ml ) veya 6 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu

Birkaç dal taze nane

Tüm malzemeleri karıştırın, taze nane yapraklarıyla tüketin.

 

İltihap önleyici vişneli smoothie

 

Malzemeler

1 su bardağı sade az yağlı kefir

1 su bardağı dondurulmuş vişne

1⁄2 fincan bebek ıspanak yaprakları

1⁄4 fincan püresi olgun avokado

10 adet çiğ badem

1 çay kaşığı kadar soyulmuş rendelenmiş zencefil

1 çay kaşığı chia tohumu

Kefiri bir karıştırıcıya yerleştirin. Üzerine vişne, ıspanak, avokado, badem, zencefil ve chia tohumlarını ekleyin; pürüzsüz olana kadar püre haline getirin.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi