CHP ve İYİ Parti Grubu, yapılan değişiklikte eksiklikler olduğunu ancak ilçedeki yapıların dönüşümünün aciliyetini bildiklerini, bu yüzden de teklife ‘Evet’ dediklerini söylerken, CHP Grubu’nda yer alan ittifak üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Mimar Süleyman Uluocak, eksik gördüğü maddelerin ilçelerinde kaosa neden olacağını söyleyerek, bu maddelerin tekliften çıkarılarak oylanmasını istedi. Teklif oy birliği ile İBB’ye gönderilirken, İmar Komisyonu Üyesi Süleyman Uluocak oylamaya katılmadı.
Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı son toplantısında, farklı görüşlerin dile getirilmesile birlikte, Kentsel Dönüşümle alakalı 1/1000 ölçekli genel plan notlarına eklenen uygulama imar planı değişikliği teklifi oy birliği ile Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.
Zeytinburnu Meclis gündemine ek madde olarak gelen Kentsel Dönüşümle alakalı 1/1000 ölçekli genel plan notlarına eklenen uygulama imar planı değişikliği teklifide bazı iyileştirmeler olduğunu ancak bazı maddelerin de ilçede kaosa neden olacağını ileri sürerek söz alan Mimar Süleyman Uluocak, 2007’de yapılan planlara zamanla eklenen maddelerin plan bütünlüğünü bozduğunu ifade etti.
“ARSA SİMSARLARI HAREKETE GEÇER”
Yeni düzenlemede iyileştirmeler olduğunu söyleyen Uluocak, parsel bazda yapılan dönüşümlerde mülk sahibinin bodrum kattan feragat ederse ancak çatı katı hakkını alabileceğini ve artı bir kat ilavesi ile binasını yenileyebileceğini belirtirken, birleştirmelerle yenilenen yapı yüksekliklerinin 12.50, 18.50 ve 21.50’ye kadar değişiklik gösterebileceğini, bunun da aynı yol üstünde olmasına rağmen yapılar arasındaki farklı yüksekliklere neden olacağının altını çizdi. Parsel bazdaki imar artışlarına ek artışların ilçelerinde arsa simsarlarını harekete geçireceğini dile getiren Süleyman Uluocak, 2007 genel planlarına zamanla eklenen maddelerin yanı sıra, son eklenen değişiklik maddelerinin tekliften çıkarılarak oylanmasını istedi.
ASIM GÜVEN HEM ‘ÇALIŞMA GÜZEL’ DEDİ, “KANUNA AYKIRI” DEDİ AMA “EVET” DEDİ
1999 Depreminden sonra Kentsel Dönüşümün ülke genelinde hızlandırıldığını ancak uygulamaların lokal bazda kaldığını söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven, 2021’de çıkan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu’nun bir yandan bireysel dönüşüme teşvik ederken, bir yandan da idareye riskli alan ilan etme yetkisi verdiğini söyledi. CHP’yi kentsel dönüşüme karşıymış gibi gösterenlere karşılık, yasanın incelendiğinde karşı çıkılan maddelerin dönüşümün önünü tıkamadığını aksine açtığını söyledi. Anayasa mahkemesinin CHP’nin itirazlarını dikkate alarak iptal ettiği maddeleri gösteren Güven, temelde kentsel dönüşümün yasal düzenlemeler ve finans kaynaklarıyla yürütülebilecek bir iş olduğunu ve devlet eliyle. yürütülmesinin inkar edilemez bir gerçek olduğunu söyledi.
“TORBA YASA ŞEKLİNDE ‘EVET’ DEMEYE ZORLANIYORUZ”
Zeytinburnu Belediyesi’nin dönüşümle alakalı yaptığı yeni düzenlemede teklifte bazı maddelerin kanuna aykırı olduğunu, bazılarının mülkiyet sorunu yaratması, ilçenin mimari estetiğini bozucu özellikleri taşıdığını, özellikle terklerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının bilinmediğini, bu durumun da denetlenemez bir husus yaratması gibi çekincelerinin olmasına karşılık, yeni teklifin ‘Torba Yasa’ şeklinde önlerine geldiğini, tüm teklife ‘Evet’ yahut ‘Hayır’ demek zorunda bırakıldıklarını ama tüm çekincelerine karşın ‘EVET’ diyeceğini ifade etti.
MUSTAFA GÜRELER’DEN ŞARTLI EVET!
İYİ Partili Mustafa Güreler’de, yapılan plan notunun Zeytinburnu’nun geleceğinin plan notu olmadığını, çarpık yapılaşmanın önüne geçilemeyeceğini, sadece mevcut binaların bir an önce yapılması için uygun ancak esas sorunların çözümü noktasında yetersiz bir plan notu değişikliği olduğunu söyledi.
Yapılan düzenlemenin, ilçelerinin genelinde uygulanması mümkün bir plan notu olmadığını ifade ederek devam eden Güreler, sadece 99 depremi öncesi yapılmış binaların deprem olmadan çökmesini engellemek ve dönüşümünün önünü açmak için şartlı olarak ‘evet’ dediklerinin altını çizdi.
Mustafa Güreler, Zeytinburnu’nun meclis üyeleri, bürokratları ve Zeytinburnu sevdalısı mimar mühendislerle bir araya gelinerek, yeni bir düzenlemenin yapılmasını önerdi.
SELAMETTİN YENİYOL: “BODRUMLARA İSKAN VERİLMEMESİ, İLÇEDE KAOSA NEDEN OLACAKTIR”
CHP’li Meclis Üyesi Selamettin Yeniyol’da, talebe bağlı olarak, bodrum katlara iskan vermeyip artı bir kat imar artışı vermenin ilçelerinde kargaşa yaratacağını söyleyerek, 4 katlı bir binanın her katında 4 kişiden toplamda 16 kişinin ikamet ancak bodrum katlarda 40 kişinin birden yaşadığını ifade ederek, üst kata verilen ters dubleks hakkının kim arasında pay edileceği noktasında da sıkıntıların yaşanacağını söyleyerek, depolu dükkan hakkının sadece bazı caddelerde verilmesini, ara sokaklarına ise böyle bir tercihin kaosa neden olacağını belirtti.
METİN A. GAZİOĞLU, “İLÇE YAMALI BOHÇAYA DÖNECEK”
CHP’li Metin Aytekin Gazioğlu’da, imar notu ekleme teklifi ilgili öncesinde kendilerine yapılan sunumla çok faydalı olduğunu, dönüşüm teklifinin genel olarak bakıldığında olumlu bir durumu vaat ettiğini ancak genel anlamda planın tamamında ya da bir bölümünde asimetrik bir düzenlemenin var olduğunu ifade ederek, yapılan değişikliklerle ilçelerinin yamalı bohçaya çevrileceğini söyleyerek, “Partimizin hizmet anlaşına göre plan notlarının tadilatına evet diyeceğim” dedi.
İSMAİL TERZİ, “ORTADA İNSANİ BR SORUN VAR”
CHP Grubu adına son olarak söz alan İmar Komisyonu Üyesi İsmail Terzi, uygulamalı imar planı değişikliği teklifinin eksiklikleri bildiklerini, estetiği bir kenara bırakarak ortada insani bir sorun olduğunun farkındalığı ile ‘evet’ diyeceklerini söyleyerek, “İnsanlar tabutlarda yaşıyor ve kurtarmamız lazım. İlk defa atılan adımı eksik olsada kabul ediyoruz Bazı şeyler hukuki olarak önümüze gelecektir. Sorun çıkarsa hukuki olarak çözeceğiz, yada yardımcı olabiliyorsak olacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
MAHMUT ŞENGÜL”YÜZDE 95’İ YAPILAŞMIŞ BİR İLÇEDE YAPILABİLECEK EN İYİ DÜZENLEME”
Ak Parti adına söz alan İmar Komisyonu Üyesi Mahmut Şengül, komisyon üyesi olan Süleyman Uluocak’ın rapora imza atmadığını söyleyerek, göreve geldikleri ilk günden beri kentsel dönüşümle ilgili yaptığı çalışmalarda Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un samimiyetinin ortada olduğunu belirtti. Tereddüt edilen kısımlarla ilgili açıklamaların da raporda mevcut olduğunu söyleyen Şengül, dönüşümün tek parsel olarak dönüşme hakkının baki olduğunu, birleşirse imar artışı olduğunu, vatandaşın da bu hakkını bilerek mülkiyetini satma kararının mağduriyet değil tercih olduğunu ifade etti.
Dönüşümü planlanan Zeytinburnu’nun boş bir arsa olmadığının göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mahmut Şengül, yüzde 95’i yapılaşmış bir ilçede dört dörtlük dönüşüm yapma şanslarının olmadığının da farkında olduklarının altını çizerek, yapılabilecek en iyi iyileştirmeleri yapan tüm çalışma arkadaşlarına ve başkanlarına teşekkür etti.
MUHAMMET KAYNAR, “YENİ ÇALIŞMA EKSİKLİKLER, DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜDEKİ ENGELLER VE ELEŞTİRİLERİ GÖZ ÖNÜNDE ALINARAK YAPILDI”
Son olarak söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, konuşması sırasında meclis toplantısından ayrılan Süleyman Uluocak’ın tavrını doğru bulmadığını söyleyerek, göreve geldikleri günden bu güne dönüşümün önündeki engelleri ve aksaklıkları belirleyerek çalışmalarını yaptıklarını, eleştirileri de göz önüne alarak yeni bir çalışma yapıldığını ve İBB süreciniden sonra kabul edilmesi durumunda da kamuoyuna detaylı bir şekilde anlatarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Muhalefet meclis üyelerinin hem olumlu oy verip bu kadar olumsuz konuşma yapmalarını anlayamadığını söyleyerek devam eden Kaynar, İmar Komisyonu Üyesi Uluocak’ın raporu imzalamamasını da eleştirerek, durumun açıklanması gerektiğini ifade etti.
Yeni düzenlemenin kişi yahut kurumların mülkiyet hakkını koruduğunu, kamu binalarının yer değişimi ile alakalı da kurum kararının öncelik olduğunu, parseli donatı alanında kalan maliklerin haklarınında bu düzenlemede korunduğunu belirten Kaynar, “Kişinin mülkiyeti donatı alanında kalmış. Kamulaştırın diyoruz bütçe yok diyorsunuz. Kısıtlamayı kaldırın diyoruz ileride ihtiyaç olabilir diyerek kaldırmıyorsunuz. Yeni yaptığımız düzenleme ile bizde kişinin mülkiyet hakkını başka bir alanda kullanabilmesinin önünü açıyoruz. Böylece hem idareyi kamulaştırma yükünden kurtarıyoruz, hem de kamunun işini yapılmasını sağlıyoruz. Bu çözüm izin teşekkür edileceğine eleştiriliyorsunuz” diyerek tepki verdi.
“CHP’NİN İPTAL ETTİRDİĞİ MADDE, DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ TIKAYAN MADDE”
6306 sayılı yasanın da devrim biteliğinde bir yasa olduğunu söyleyen Kaynar, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak iptal ettirdiği maddenin ise, ‘Karot alınan, riskli çıkan binayı yıkmak için gönderilen tebligat sonrası kişinin gidip yürütmeyi durdurma davası açarak yıkımı iptal ettirmesi’ olduğunu söyleyerek, söz konusu yasa ile vergi, harç vb. yükümlülüklerin de kaldırıldığını ifade etti.
“BODRUM KATA İSKAN VATANDAŞIN TERCİHİ”
Vatandaşların bodrum katlarda yaşamalarına gönüllerinin razı olmadığını belirterek devam eden Muhammet Kaynar, eleştirilerin üzerine iskanı yasaklamadıklarını, mülk sahiplerine isterse bodrum katını üst kata ters dubleks yapabilsin, isterse dükkan ve depo olarak kullanabilsin diye bu tercihi tamamen vatandaşın isteğine bıraktıklarını belirtti.
Yapılan düzenlemedeki mutabakatın sağlanması ve çalışmaların yapılmasındaki öncülüğünden dolayı Başkan Ömer Arısoy’a ve tüm çalışma ekibine teşekkür eden Kaynar, kendilerine destek veren muhalefet meclis üyelerine de teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Son olarak CHP Grubu adına söz alan İsmail Terzi, parti olarak diler siyasi partilerden farklarının, herkesin demokratik fikrini söylemekte özgür olması olduğunu belirterek, “Süleyman arkadaşımız meslek etiği açısından karar veriyor, biz siyasi olarak karar veriyoruz. Eksik ve yanlışlar vardır diyoruz, bunlar da düzeltilir diyoruz. Grup kararımızla ilgili bir sorun yoktur. Yapılan çalışmanın iyi niyetle atılmış bir adımı olduğunu biliyor, eksiklerine rağmen evet diyoruz.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların sonunda Zeytinburnu Uygulama İmar Planının plan notlarına Kentsel Dönüşümle alakalı plan notu eklenmesine yönelik hazırlanan ‘Plan notuna plan notu ilavesi’ teklifi, oy birliği ile kabul edilerek, İBB’ye gönderildi.
Zeytinburnu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Plan notuna plan notu ilavesi’ ise şu şekilde belirlendi.
1- Planda konut, konut+ticaret alanında kalan alanlarda 1000 metrekareden küçük parsellerin tevhid edilmesiyle oluşan 1.000 metrekareden küçük parsellerde meri plana göre hesaplanan inşaat alanı %15 arttırılarak, 1000 metrekareden küçük parsellerin tevhid edilmesiyle oluşan 2000 metrekareden büyük parsellerde %20 arttırılarak, 3000 metrekareden küçük parsellerin tevhid edilmesiyle oluşan büyük parsellerde %25 arttırılara uygulama yapılır.
2- Parsellerin meri plana göre inşaat alanı 1 bodrum kat (zemin kat konturları aşılmamak şartı ile) +zemin kat+normal katlar+ÇAP (normal kat alanının %30’u kadar) alanlarının toplamından hesaplanacaktır
3- Bu uygulama sırasında tevhide konu parsel sayısının %50’sinde yapılaşma olması şarttır, tevhid edilen parsellerin boş alanlarında ise yukarıda verilen artışlar yüzde 50 oranında azaltılarak uygulama yapılacaktır.
4- Bu uygulamalar sırasında yeni oluşacak parsellerde ayrık nizam uygulanacak olup TAKS:0.60’ı aşamaz ve bu parsellerde asma kat, Ç.A.P. (Çatıkatı arası piyesi) yapılamaz)
5- Her bağımsız bölüm için en az bir adet otopark alanının bodrum katlarda sağlanması şarttır.
6- Yeni oluşacak parsellerde yangın merdiveni ve asansörler hariç emsal dışı alanların toplamı parsellerin meri plana göre hesaplanacak inşaat alanının yüzde 10’unu aşamaz.
7- Yeni oluşacak parsellerde yapı yüksekliği İBB meclisi tarafından kabul edilen silüetle ilgili yükseklik sınırlamalarına uyularak ve İBB İmar Müdürlüğü’nden uygun görüş alınarak belirlenecektir. İBB İmar Müdürlüğü’nden uygun görüş alınmadan yapı ruhsatı düzenlenemez.
8- Yeni oluşacak parsellerin komşuluğundan yeşil alan A.O.P alanı olması halinde çekme mesafesi kat adetine bakılmaksızın 3.0 m olarak uygulanacaktır.
9- Tevhid edilerek imar artışından faydalanan parseller ifraz edilemezler.
10- Emsal hesabında tek bodrum kat hesaplanacaktır.
Bu durumda oluşan parsel alanının en az yüzde 10’u donatı alanı, (eğitim, sağlık, park, spor alanı veya dini tesis alanı vb) olarak kullanılmak üzere Bila bedel kamuya terk edilir. Terk edilen alan emsal hesabına dahil edilir.
SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ