Bu merkezlerin amacı, özgürlük, adalet mi? Toplumda yükselen adalet isteği önemli ve bu önemi kavrayacak, çözüm üretecek güç partilerin tekelinden çıkıp illegal, yasadışı bir gücün tekeline girerse, etki-tepki kaçınılmaz olarak meydana çıkar.
Bugün toplumsal muhalefetin yükselmesinin sebebi siyasi partilerin yeterli çözümler üretmemelerindendir. Ülkemizde yaşanan etnik köken tartışması ve bu tartışmalarda yıkıcı görev alan, çözümlerde salt muhalif olan, projesi olmayan, çözümsüzlüğü çözüm gören herkes suçlu. Devletine, milletine ihanet etmektedir. Batı eksenli, emperyalist çözümler üreten iktidarlar ise… Ciddi bir gafletin içinde, kardeşliği, birliği zedeleyen konumundadır.
Kürtlerin-Türklerin ortak vatan olarak gördüğü bu coğrafya, birlik-beraberlik eksenli bir kardeşlik projesine susamıştır. Türkler-Kürtler binyıldır aynı topraklar üstünde yaşamış, akraba ilişkileri kurmuştur. Kimse bu iki halkı birbirinden ayrıma yeltenecek güce sahip değildir. Kurtuluş Savaşı’nda aynı cephede mücadele etmiş, ekmeğini bölüşmüş, yaralandığında sırtında taşımış, bir olmuştur. Çanakkale’de şehit düşen Vanlı Ahmet ile Yozgatlı Hüseyin kardeşliğin, birliğin, beraberliğin canlı anıtları olarak Çanakkale Tabyalarında görülmeye, örnek alınmaya fazlasıyla değerdir.
Yozgatlı Hüseyin, Vanlı Ahmet kardeşliğin anıtları olarak 90 yıl önce yükseldiler Çanakkale’de. Bugün iki kardeş halkın torunları olarak neyin peşindeyiz? Bu iki halkın torunları nasıl oldu da birbirlerini düşman görme gafletine düştü? Kim düşman etti birbirimize? Nasıl olur da bin yıllık dedelerimizin kardeşliğini yıktık? Bu atalarımıza gaflet, dalalet, hatta ihanetin dik alasıdır. Değil mi?
Günümüzde yaşanılan tüm sorunların kaynağı birbirimize tahammül etmeme, dinlememe, sorunlara çözüm üretmede önyargılı olmaktır. Kürt halkının sorunları ekonomik, siyasal, kültürel sorunlar olarak üç başlıkta toplanıp, demokrasi, özgürlük, eşitlik temel alınılarak çözümler üretilebilinir. Hiçbir halkın anadilini konuşmasına, öğretmesine, yayın yapılmasına yasak konulamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm vatandaşlarına dini, dili, rengi ne olursa olsun eşit mesafede yaklaşır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti etnik köken, din, mezhep ayrımı yapamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit yurttaşlık haklarına sahiptir.
Türkler-Kürtler..!
Türkiye Cumhuriyeti’nin iki asli kurucu erki ve bir milletleşme projesinin temel taşlarını oluşturan halklardır. Bu iki halkın kurduğu cumhuriyet ve bu cumhuriyetin amacı, ortaçağ gericiliğine karşı özgür vatandaşlık hakkı kazanmak ve bu hakları güvence altına almaktır. Kürtlerin, Türklerin kaderini birleştiren şey öncelikli olarak bu hak ve özgürlüklerini geliştirmek, bu hakları yükseltmek ve sosyal devlet normlarına ulaşmak olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet normlarına yükseldiği takdirde, demokrasi, özgürlük, eşit yurttaşlık, birlik sağlanır.