İstanbul Gündemi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kaya Çardak
YAZARLAR
1 Ocak 2022 Cumartesi

KENTSEL DÖNÜŞÜM

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ KAPSAMINDA ESKİ BİNALARIN YA DA GECEKONDULARIN YIKILMASI NEDENİYLE HAK SAHİPLERİNE AYLIK YA DA TOPLU OLARAK YAPILAN KİRA ÖDEMELERİ GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI DEĞİLDİR. BU NEDENLE KİRA GELİRİ OLARAK BEYAN EDİLMESİNE GEREK YOKTUR.

İnşaat şirketleri ile kentsel dönüşüm veya kat karşılığı eski evini ya da binasını verenler yaptıkları gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerine kira yardımı adı altında bir ödeme yükümlülüğünü eklettirmektedirler. 6306 Sayılı kanun kapsamında dönüşümlerde ise doğrudan belediyeden talep etmektedirler. Bu ödeme yükümlülüğü sonucunda ilgili belediye ya da inşaat müteahhidi bina sahiplerine konutları teslim edilinceye kadar kira yardımı adı altında belirlenen bir parayı ödemektedirler.

Ödenen bu kira yardımları müteahhitler inşaat maliyetlerine eklemektedirler. Bu nedenle bina sahibine kira yardımı mahiyetinde yapılan ödemelerin gayrimenkul kiralaması işlemi ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Zaten, eski bina yıkıldığı için de kiralama konusu bir unsur kalmamıştır. Bu nedenle de inşaat müteahhidi ödediği kira yardımları için stopaj ödemez.

Yapılan kira yardımları adı üstünde ?Yardım? olduğu için, mülk sahiplerinin elde ettiği bir kira geliri kapsamında değerlendirme yapılamaz. Uygulamada kira yardımı alanlar bu işlemin kira geliri olduğunu düşünerek gelir vergisi beyannamesinde ?Kira Geliri? olarak beyan etmekte ve vergisini ödemektedirler.

İnşaat şirketleri veya belediyelerden alınan kira yardımları gelir vergisi kanununun 2.nci maddesinde sayılan gelir unsurlarından hiçbirine girmemektedir. Dolayısıyla kira yardımlarının gelir vergisi kanununun 70. Maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Konuyla ilgili  Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı´nın vermiş olduğu 09.02.2011 Tarihli özelgesinde de özetle; ? ???.. Belediyesi tarafından yıkılan gayrimenkulünüz için tarafınıza ödenen ve sözleşmede aylık kira yardımı olarak belirtilen bedel, kiralama işlemine dayanmamakta olup, yardım niteliğindeki bu ödemeler, Gelir Vergisi Kanunu´nun 2.nci maddesinde sayılan gelir unsurlarından hiçbirine girmemektedir. Dolayısıyla söz konusu kira yardımının anılan kanunun 70.nci maddesi kapsamında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır? denilmektedir.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi